Noul guvern ungar a incercat sa calmeze pietele, luandu-si angajamentul sa sustina obiectivul oficial de deficit bugetar pentru 2010 si dand asigurari ca tara nu risca o criza similara Greciei, relateaza Wall Street Journal.
Noul cabinet, investit in functie in urma cu o saptamana, a subliniat si angajamentul Ungariei de a adopta euro, informeaza NewsIn.

"Obiectivul de deficit nu poate fi mentinut fara o actiune imediata. Cabinetul a fost convocat pentru o reuniune extraordinara de trei zile. Vrem ca tinta planificata de deficit sa se confirme", a declarat Mihaly Varga, seful unei comisii insarcinate cu descoperirea "adevarului" despre starea bugetului.

In urma acordului incheiat cu FMI si Uniunea Europeana, Ungaria si-a propus ca anul acesta sa aiba un deficit de 3,8% din Produsul Intern Brut.

"Premierul (Viktor Orban - n.red.) ne sustine propunerea potrivit careia, in situatia actuala a economiei mondiale, Guvernul ar trebui sa aspire sa aiba un deficit bugetar cat mai mic posibil", a spus Varga intr-o conferinta de presa in cursul careia a prezentat primele concluzii ale comisiei.

Varga a refuzat sa precizeze cat de mare ar fi deficitul bugetar daca Guvernul nu ar lua noi masuri. El s-a limitat sa afirme ca atat veniturile si cheltuielile bugetare, cat si cele extrabugetare, serviciile sociale si nu numai "nu respecta realitatea". Oficialul a acuzat cele doua guverne socialiste anterioare pentru ca au indus in eroare opinia publica in legatura cu adevarata stare a finantelor statului.

"In situatia actuala, singura tinta pe care o putem avea este ca obiectivul planificat (privind deficitul bugetar - n.red.) sa se confirme si ca Gguvernul sa isi redobandeasca credibilitatea", a afirmat el.

Joi, vicepresedintele partidul Fidesz, aflat la guvernare, a declarat ca Ungaria se afla intr-o criza similara celei din Grecia si risca falimentul, ceea ce a provocat o scadere dramatica a forintului pe piete, unde si euro se afla sub presiuni.

"Remarca facuta de colegul meu in legatura cu falimentul a fost nefericita. Ungaria nu se numara printre tarile care risca falimentul. Aici dezbaterea este cum sa atingem un deficit de 3,8%, iar situatia este complet diferita fata de cea din locurile unde deficitul depaseste 10%", a dat asigurari Varga.

Guvernul ungar ar urma sa prezinte in urmatoarele 72 de ore un plan pentru a respecta aceasta tinta, a spus el, precizand ca planurile pentru reducerea impozitelor sunt inca de actualitate.

Reprezentantul regional al FMI se afla in prezent la Budapesta "pentru discutii neoficiale, pentru a afla despre masurile planificate", a adaugat el.

Comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, a afirmat ca evocarea falimentului in cazul Ungariei "este exagerata". "Ungaria a facut progrese importante in controlul finantelor sale publice in ultimii ani", a declarat el in marja reuniunii G20 din Coreea de Sud.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri