Viitorul guvern slovac a anuntat ca tara nu va contribui la pachetul de salvare in valoare de 110 miliarde de euro promis Greciei de Uniunea Europeana si ar putea sa nu aprobe nici fondul de urgenta pentru Zona euro, ceea ce ar putea duce la suspendarea intregului proiect, scrie EUobserver.
Surse apropiate dosarului au declarat ca toate tarile care folosesc euro vor semna acordul pentru asa-numitul Mecanism de stabilizare (EFSF), un instrument legal aprobat de ministrii de finante europeni la inceputul lunii iunie, pentru a limita riscul propagarii crizei elene in alte tari cu economii slabe, conform NewsIn.

"Ar fi o lovitura grea pentru EFSF si pentru capacitatea Zonei euro de a-si sustine membrii", daca o tara membra nu va semna, a declarat un oficial european, precizand ca, pentru ca proiectul sa fie pus in practica este nevoie de aprobarea tuturor celor 16 state care folosesc moneda unica europeana.

Premierul slovac in exercitiu Robert Fico, care nu se va intoarce la putere dupa alegerile de saptamana trecuta, a decis sa lase acest dosar sensibil succesorului sau, in conditiile in care acest fond de urgenta a jucat un rol important in campania prezidentiala.

Politicianul conservator Iveta Radicova, care va deveni, probabil, viitorul premier, a descris in campanie EFSF drept "rau, periculos si cea mai proasta solutie posibila".

Slovacia ar urma sa contribuie cu circa 816 milioane de euro in urmatorii trei ani la fond, o suma ce ar echivala cu bugetul pe un an al Ministerului de Interne al tarii.

Ieri, Radicova a spus si ca se opune ca Slovacia sa sustina financiar Grecia. "In conditiile in care ne confruntam cu inundatiile, cand nu avem suficiente resurse, iar folosirea fondurilor europene este insuficienta (...), ne vom canaliza in primul rand resursele catre rezolvarea consecintelor inundatiilor si asa voi prezenta situatia in timpul discutiilor de la Bruxelles", a declarat ea.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri