Aceasta schimbare in politica Gazprom a intervenit dupa ce premierul bulgar Boiko Borisov a anuntat ca tara nu va continua proiectele energetice ruso-bulgare privind oleoductul Burgas-Alexandroupolis si centrala nucleara Belene, pe care le-a calificat drept "neprofitabile din punct de vedere economic si nerezonabile", citeaza NewsIn cotidianul Kommersant.

Borisov a facut aceste declaratii dupa ce Guvernul bulgar a confirmat ca tara ia in considerare o posibila desfasurare a unor elemente ale sistemului american de aparare antiracheta pe teritoriul tarii balcanice. Rusia nu a comentat direct anuntul Bulgariei.

Potrivit Kommersant, directorul Gazprom Aleksei Miller a discutat despre posibila constructie a unui gazoduct si a unui depozit de gaz, in cadrul proiectului South Stream, cu ministrul roman al economiei, Adriean Videanu. "Am avut un dialog clar si substantial cu Videanu. Am deschis un subiect privind posibila participare a Romaniei la proiectul South Stream", a declarat Miller citat de cotidian.

Un purtator de cuvant al Gazprom a afirmat ca, in urmatoarele luni vor fi calculate costurile totale ale constructiei tronsonului din Romania.

Costul total al constructiei South Stream este estimat la 25 de milioane de euro. Conducta va lega Rusia de Uniunea Europeana, ocolind Ucraina.

Gazprom a anuntat saptamana trecuta, intr-un comunicat, ca este pregatit sa construiasca South Stream in 2013.

Miller urmeaza sa vina in Romania in toamna, pentru a discuta mai mult despre acord.