Cotatia ridicata a francului elvetian, care s-a apreciat puternic in ultimele luni, poate afecta redresarea economiei Elvetiei si nu poate fi combatuta decat de banca centrala, potrivit Ministerului Economiei din aceasta tara, transmite agentia AFP, preluata de Mediafax.
"Aprecierea francului poate ingreuna relansarea economiei", se arata intr-un comunicat al Secretariatului de Stat pentru Economie (Seco).

Daca situatia se va mentine, nivelul ridicat al francului in raport cu euro si dolarul implica riscuri considerabile, potrivit institutiei.

In ultimul an, moneda elvetiana s-a apreciat cu peste 12% fata de euro si cu mai mult de 5% in raport cu dolarul.

Seful Seco, Jean-Daniel Gerber, crede ca Elvetia este "victima propriului succes", intrucat soliditatea fundamentelor economice a contribuit la intarirea francului, pe langa rolul sau de moneda refugiu fata de riscuri.

Gerber a afirmat intr-o conferinta de presa ca Elvetia nu se afla in criza, ci intr-o situatie relativ dificila, marcata de incertitudini.

Aprecierea francului are un impact negativ in special asupra exportatorilor ale caror livrari au loc mai ales in Uniunea Europeana si ale caror marje au scazut.

Importatorii au avut in schimb de castigat, fapt reflectat insuficient in preturi, potrivit Seco, care a organizat vineri o intalnire cu partenerii economici si sociali, pe tema evolutiei francului.

Potrivit institutiei, aprecierea francului poate fi combatuta doar prin masuri de politica monetara, de catre Banca Nationala Elvetiana.

Intre masurile indirecte mentionate de Seco se numara continuarea deschiderii pietelor si incheierea unor acorduri de liber schimb.

Banca centrala a intervenit in mai multe randuri pe pietele valutare pentru a tempera intarirea francului, dar fara mare succes, potrivit analistilor.
In urma interventiilor pe piata, banca centrala ar putea raporta pentru anul trecut pierderi din operatiunile valutare in valoare de 30 de miliarde de franci (23,2 miliarde euro), in urma aprecierii monedei elvetiene, potrivit estimarilor bancii Sarasin.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri