Cheltuielile de consum in Uniunea Europeana au avansat cu 0,8% in cel de-al patrulea trimestru din 2010. Cu toate acestea ritmul cresterii a incetinit, fata de 1,2% in T3, reflectand revenirea economica moderata la nivelul UE, potrivit "Visa Europe: Barometrul cheltuielilor de consum in UE".
In UE, nivelul cheltuielilor difera foarte mult de la o tara la alta, conform Barometrului. Acesta arata ca tarile est europene, cum ar fi Polonia, Letonia si Estonia, au inregistrat o crestere puternica a cheltuielilor de consum, in timp ce Irlanda si Grecia au inregistrat o scadere puternica a cheltuielilor, in general.

In ceea ce priveste tarile UE mai mari, Barometrul indica o usoara scadere a cheltuielilor in Germania si Italia, dar si o evolutie moderata a ratelor de contractie pe parcursul trimestrului. Cheltuielile de consum au continuat sa creasca in Marea Britanie si in Franta, desi rata de crestere a incetinit fata de T3. Reducerea cresterii s-a datorat, in parte, conditiilor meteorologice nefavorabile din T4, o situatie care a afectat multe tari nord europene. Barometrul arata ca situatia inregistrata in Spania indica o crestere a cheltuielilor, chiar daca ritmul a fost mai lent decat in T3.

In T4, cheltuielile neajustate pe carduri Visa au totalizat 253 miliarde euro, cu 17,2% mai mult decat in aceeasi perioada din 2009. Valoarea medie a tranzactiei a scazut pentru al doilea trimestru consecutiv la 50,1 euro, de la 50,8 euro in T3.

"Consumatorii europeni s-au confruntat cu o rata tot mai mare a inflatiei, cu masuri de austeritate impuse de guvern, o slaba crestere economica si, in multe cazuri, conditii meteorologice nefavorabile in ultimul trimestru din 2010. Prin urmare, este incurajator faptul ca Barometrul cheltuielilor de consum din UE indica o crestere continua a sumelor cheltuite de consumatori. Avand in vedere toate aceste dificultati, probabil ca incetinirea ritmului de crestere a cheltuielilor de consum nu este deloc surprinzatoare. Consumatorii au o contributie insemnata la economia UE, prin urmare aceasta tendinta de crestere mai lenta se va reflecta, cel mai probabil, in valorile PIB pentru prima parte a anului 2011", declara Philip Symes, director financiar al Visa Europe.

Mai mult de un euro din opt se cheltuieste in UE de pe un card Visa, peste 70% din aceste cheltuieli fiind facute de pe carduri de debit.

In Europa exista 419 milioane carduri Visa de debit, credit si business. La sfarsitul anului incheiat in septembrie 2010, cardurile Visa au fost utilizate pentru plati si retrageri de numerar evaluate la 1,5 mii de miliarde euro. 12,5% din cheltuielile din Europa au fost facute cu un card Visa si peste 70% din aceste tranzactii au fost realizate pe carduri Visa de debit.

Visa Europe este detinuta si condusa de cele 4.000 banci membre din Europa, care a fost incorporata in iulie 2004. In octombrie 2007, Visa Europe a devenit independenta de noua corporatie globala Visa Inc., cu o licenta exclusiva, irevocabila si perpetua in Europa.

Visa are cea mai mare acceptare la nivel global si Visa/Plus este una dintre cele mai mari retele de ATM-uri din lume care furnizeaza numerar in monedele nationale a peste 200 de tari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri