Radu Damaschin, 31 de ani, a fost promovat anul trecut in pozitia de partener la Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), firma in care si-a inceput cariera, aproape imediat dupa ce a iesit de pe bancile facultatii. wall-street.ro va prezinta traseul profesional al tanarului avocat.
Acest articol face parte dintr-o serie de interviuri si povesti despre tinerii avocati de succes din Romania care au fost promovati in cadrul caselor de avocatura in care activeaza. Citeste alte povesti publicate pe Wall-Street.ro: Anca Jucorvan, Tuca Zbarcea si Asociatii si Costin Teodorovici, Bulboaca si Asociatii

Radu Damaschin (foto), partener in departamentul Litigii al NNDKP, a terminat facultatea in 2003. In acelasi an a promovat examenul de admitere in Barou si la nici o luna distanta a fost recrutat de NNDKP, firma la care lucreaza si in prezent.

Cum s-a simtit la prima promovare? ”Fara indoiala, mandru. Recunosc ca in zilele ce au urmat a inceput sa ma stapaneasca si un sentiment discret de teama. Stiam ce presupunea statutul de avocat senior intr-o firma de talia NNDKP, stiam ce atributii aveau colegii mei seniori si m-am intrebat daca voi face fata responsabilitatilor si presiunii”, isi aminteste tanarul avocat.

Damaschin considera ca un avocat care isi doreste sa fie promovat trebuie inainte de toate sa fie dedicat profesiei. In opinia, proaspatului partener cine nu iubeste profesia nu va fi in masura sa ofere clientului ceea ce asteapta de la el. „Adica sa caute si sa gaseasca cele mai bune solutii, sa-si asume diagnosticele juridice, sa fie in acelasi timp imaginativ, curajos si precaut, convingator, consecvent si responsabil”, spune Damaschin.

O promovare in acest domeniu, insa, ajunge sa iti schimbe complet ritmul. „Nu stiu cum se simt promovarile in alte structuri corporatiste, insa in avocatura, schimbarea statutului iti accelereaza semnificativ ritmul de viata”, mentioneaza tanarul avocat.

Cum arata o zi din viata unui partner, fata de cea a unui avocat la inceput de drum? „Cred ca acopar aproape totul daca spun ca acum nu prea mai am pe cine intreba atunci cand trebuie sa iau anumite decizii strategice. In plus, cand plec acasa seara, iau absolut toate problemele de la birou cu mine. La fel si in weekend si in concediu. In rest totul e aproape la fel”, a explicat Damaschin.

Ce se intampla cu viata personala?„Poate parea o exagerare, dar am o profesie care se contopeste cu viata personala. Sau se prelungeste in mod consistent si firesc in viata personala. Este o situatie pe care mi-am asumat-o si pe care oricum n-o resimt ca pe un sacrificiu. Ma bucur de clipele libere, insa atunci cand anumite lucruri trebuie facute sau am ceva de terminat, ma repliez. Cred sincer ca un avocat care nu accepta acest lucru nu poate fi avocat de business”, a precizat Damaschin.


Avocatii isi desfasoara activitatea pe o piata ultraconcurentiala, in cadrul careia reputatia personala cantareste enorm, in opinia proaspatului partener al NNDKP.

„Ca principiu, calitatea de partener intr-o firma de avocatura are la baza fie o reputatie consacrata, fie una in crestere. Pe de alta parte, apropo de reputatie, vreau sa precizez ca avocatura este una din profesiile in care nu poti pacali pe nimeni in legatura cu ce stii sa faci. Sau mai bine zis, nu poti pacali pe nimeni de doua ori. Un client nemultumit o data te va ocoli”, a adaugat Damaschin.

Cum s-a hotarat sa devina avocat?
”Fac parte dintr-o generatie care n-a avut parte de un sistem de invatamant axat pe dezvoltarea inclinatiilor personale. Am absolvit un liceu de matematica fizica, pentru ca era cel mai bun din oras. Am dat la drept pentru ca la sfarsitul anilor ‘90 dreptul era o moda. Nu am avut juristi in familie. Nu stiam ce implica sa fii magistrat sau avocat. INM-ul nu ma tenta din cauza sistemului de repartitie. Si a ramas Baroul care-mi oferea cea mai mare libertate. Dupa prima zi la bara, stiam ca asta imi doream sa fac si ca nu voi face niciodata altceva”, spune Damaschin.

Cum ajungi partener la o firma de avocatura?

„Fiecare firma de avocatura isi are propriile standarde, asadar un eventual raspuns punctual e greu de dat. Totusi, calitatea de partener nu cred ca poate fi dobandita de un avocat cu mai putin de 8 ani experienta continua in domeniul respectiv si care n-a trecut prin minim 20 de proiecte majore. Acum ce se intelege prin proiect major este o alta chestiune si lasa loc la discutii. Ca principiu, poti fi partener numai in momentul in care toti cei din jur cred ca esti capabil sa gestionezi proiecte complexe, nu doar sub aspectul problemei juridice de fond, ci si al relatiei cu clientul si eventual cu adversarul”, a explicat avocatul.

Damaschin considera ca fiind cel mai important succes din cariera este redobandirea unui apartament confiscat de comunisti.

„Un posibil criteriu de stabilire a celor doua extreme l-ar putea reprezenta miza celor mai mari dosare castigate, respectiv pierdute. Ar fi un fals criteriu. Asta pentru ca de multe ori, un apartament este mai important decat o uzina. Prefer sa cred ca cel mai mare succes a fost atunci cand am reusit sa redobandesc in instanta, dupa 12 ani de litigii, un apartament confiscat de autoritatile comuniste. Iar cel mai mare esec a fost atunci cand nu am reusit acelasi lucru. In general, in practica, nu este timp pentru astfel de analize. Ma bucur cand castig. Foarte tare. Ma intristez cand pierd. La fel de mult. Si nimic nu se compenseaza”, povesteste avocatul.

Care a fost cel mai greu moment din viata profesionala de pana acum?

“Greul” are multe fatete. Uneori este greu sa gasesti un argument sau contraargument intr-un dosar. Alteori este greu sa te decizi in favoarea unei anumite strategii. Si tot greu este sa impaci activitatea de practician, de avocat pledant, cu cea de manager. Ori de cate ori te confrunti cu o astfel de problema, indiferent de continutul ei, este cea mai dificila si iti pretinde toata atentia si concentrarea”, spune Damaschin.

Care este cel mai complex proiect din cariera lui Damaschin?
„Fara discutie, pana in acest moment, litigiile intemeiate pe legislatia consumatorului reprezinta cea mai puternica provocare. In primul rand este vorba de numar, peste 1.000 de cauze, raspandite la nivelul intregii tari. In al doilea rand este vorba de problemele de drept ridicate, insuficient analizate anterior de practica judiciara si literatura juridica si care in continuare dau nastere unei jurisprudente contradictorii”, a declarat avocatul.

Este mai greu astazi pentru un tanar avocat sa ajunga la pozitia de partener decat in momentul in care a inceput sa profeseze?


„Cred ca nu este nici mai greu, dar nici mai usor. Daca erai avocat bun, te puteai impune si atunci ca si acum. Totusi, cand am intrat in profesie, avocatura de business era reprezentata pe piata locala de cateva firme. Din punctul acesta de vedere s-ar putea spune ca era oarecum mai greu accesul spre varful unor astfel de structuri. Astazi, piata este mult mai bogata in oferte, este mult mai dinamica, ceea ce ar facilita accesul spre o astfel de pozitie”, a mai spus Radu Damaschin.

Radu Damaschin este avocat pledant cu experienta in numeroase aspecte legate de solutionarea litigiilor. Avocatul acorda asistenta si reprezentare clientilor in legatura cu dispute privind probleme de raspundere contractuala, proceduri de faliment, obligatii fiscale si proceduri de licitatie publica, precum si in dispute referitoare la aspecte imobiliare si dispute administrative.

Radu s-a alaturat echipei NNDKP in 2003. Este absolvent al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti si are o diploma de studii postuniversitare in drept privat obtinuta in cadrul aceleiasi universitati. De asemenea, detine o diploma de master acordata de Facultatea de Drept a Universitatii “Nicolae Titulescu” din Bucuresti si a urmat cursurile de specializare organizate de Academy of American and International Law, Centrul de Drept American si International din Plano, Texas.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri