Noua persoane, printre care trei medici, au fost retinute marti de procurorii bucuresteni, in dosarul retetelor false prin a caror decontare s-a creat un prejudiciu de 3,5 milioane de euro, au declarat surse judiciare.

Ceilalti retinuti sunt doua diriginte de farmacii si patru persoane care ar fi intermediat achizitiile de la firme fantoma, au mai precizat sursele citate. In acest dosar sunt vizati 13 medici si farmacisti suspectati ca au emis retete false pentru bolnavii de cancer.

Surse din randul anchetatorilor au precizat ca medicii Otilia Georgescu, Emilia Niculescu-Mizil si Aristica Poenaru, de la Sectia Hematologie a Institutului Clinic Fundeni, se numara printre cei vizati in aceasta ancheta. La audieri au fost adusi si omul de afaceri sibian Ilie Vonica, proprietarul grupului Polisano din care face parte si lantul de farmacii Reteta, si Ioana Vonica, sotia acestuia, care ar fi vizata in dosar, potrivit acelorasi surse.

Procurorii si politistii au facut, marti dimineata, 26 de perchezitii in Bucuresti, Sibiu, Dolj si Ilfov, inclusiv la Spitalul Fundeni din Capitala. Perchezitiile au vizat si la lantul de farmacii Reteta, unde au fost verificate peste o mie de retete decontate, in valoare de aproximativ 7,5 milioane de lei, si facturi fiscale. Anchetatorii suspecteaza ca prin farmacii din aceasta retea s-ar fi efectuat achizitii fictive de la firme fantoma si fara a avea autorizatie de distributie de la Agentia Nationala a Medicamentului, fiind vorba despre medicamente in domeniul oncologic si hematologic, au mai spus aceleasi surse, potrivit Mediafax.

La perchezitii, in locuinta unui medic au fost gasiti 100.000 de euro, 140.000 de dolari si 250.000 de lei, iar la o farmacista, 100.000 de lei si peste 23.000 de euro, conform surselor citate. Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti (PTB) a informat ca trei medici au emis 1.100 de retete false pentru medicamente oncologice si hematologice, pe numele unor pacienti, iar reprezentantii unei firme ce detine un lant de farmacii au decontat fraudulor pentru acestea, la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB), aproximativ 8,3 milioane de lei.

Procurorii au inceput, in luna mai, urmarirea penala in acest caz fata de zece persoane suspectate de savarsirea, dupa caz, a infractiunilor de evaziune fiscala, spalare de bani, inselaciune, fals intelectual si uz de fals, a mai precizat PTB.

"Din datele si probele administrate in cauza rezulta indicii rezonabile ca suspectii au creat circuite economice si financiare fictive cu scopul de a-si insusi sumele de bani rezultate din activitatea infractionala si de a denatura plata obligatiilor fiscale datorate bugetului de stat. Prejudiciul produs bugetului de stat, reprezentand TVA si impozit pe profit, se ridica la suma de circa 1,7 milioane de lei", a mai precizat PTB.

Potrivit procurorilor, reprezentantii unei societati ce detine un lant de farmacii au inregistrat in contabilitate facturi fictive de achizitii de medicamente de la societati cu un comportament de tip "fantoma".

Astfel, in baza a aproximativ 1.100 de retete false pentru medicamente oncologice si hematologice emise de trei medici de specialitate, pe numele unor pacienti care nu au beneficiat de acestea, reprezentantii societatii au decontat fraudulos la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB) suma de aproximativ 8,3 milioane de lei.

"Sumele de bani obtinute au fost spalate printr-un circuit financiar fictiv, finalizat cu retragerea in numerar si insusirea lor", sustin procurorii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri