Declaratia 088, unul dintre documentele cerute de ANAF contestate puternic de mediul de afaceri, nu este necesara pentru scopul declarat, acela de a evalua intentia si capacitatea de a desfasura activitati taxabile, ci pentru a "cunoaste contribuabilul" si pentru a combate fraudele, a declarat Gabriel Biris, secretar de stat din Ministerul Finantelor Publice.

Declaratia 088 are, potrivit ANAF, denumirea de "Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA".

"Formularul (Declaratia 088, n.r.) este necesar, dar nu pentru <<evaluarea intentiei si capacitatii de a desfasura activitati taxabile>>, ci pentru a cunoaste contribuabilul si a evalua riscul ca cel care primeste codul de TVA sa il foloseasca pentru frauda, si evident - sa poata bloca accesul la codul de TVA al unor astfel de persoane. Sa intelegem: codul de TVA este in fapt o licenta pentru a colecta taxe. Este normal sa vrem sa stim cine o primeste, complet anormala a fost lipsa de interes de pana acum si excesele de pana acum”, a scris Gabriel Biris intr-o postare pe pagina sa de Facebook.

ANAF a incercat in mai multe randuri sa simplifice Declaratia 088, dupa ce mediul de afaceri si firmele de consultanta au semnalat repetat ca volumul de informatii cerut este foarte mare. Cea mai recenta modificare la Declaratia 088 a presupus reducerea semnificativa a numarului de intrebari si de documente care trebuie anexate, insa consultantii au acuzat ca ANAF, desi pe o parte a renuntat sa mai ceara unele informatii, pe de alta cere date noi.

ANAF are nevoie de Declaratia 088 pentru ca statul nu-si interconecteaza bazele de date

Solutiile adoptate de ANAF si Ministerul Finantelor reprezinta un "compromis" intre nevoia de informatii utile a autoritatilor si problemele cauzate de lipsa interconectarii bazelor de date, a afirmat Gabriel Biris. In acest context, este dificil accesul la bazele de date ale altor institutii, ceea ce ar degreva ANAF de nevoia de a cere aceste informatii de la contribuabil.

"Formularul acesta (Declaratia 088, n.r.) nu este si nu poate fi (asa cum s-a sugerat uneori) principalul instrument de combatere a fraudei de tip carusel, extrem de nociv. Sunt multe alte lucruri care trebuie facute. La unele se lucreaza, la altele trebuie sa incepem sa lucram”, a scris Gabriel Biris pe Facebook.

evaziunea este un cancer, care ne afecteaza pe fiecare dintre noi, cei onesti

In opinia lui Gabriel Biris, asa cum la „nivel mic” consumatorii trebuie sa ceara bon fiscal, asa si la „nivel mare” firmele ar trebui, de exemplu, sa-si cunoasca furnizorii si sa aiba anumite standarde in colaborarea cu acestia.

Chiar daca in postarea de pe Facebook secretarul de stat a aparat Declaratia 088 a ANAF, acesta a si criticat modul in care s-a desfasurat intrecut combaterea evaziunii fiscale in Romania.

"Personal consider ca in <<lupta>> impotriva evaziunii s-a pus carul inaintea boilor ceea ce a facut ca rezultatele (care nu au lipsit!) sa fie sub potential. Ma refer la faptul ca masurile coercitive au fost prioritatea si nu cele de preventie sau intarirea capacitatii administrative, inclusiv prin informatizare (proces muuult intarziat!!!). Facem eforturi pentru a recupera intarzierea, a simplifica procedurile, a creste eficienta administrarii", a spus Gabriel Biris.

Secretarul de stat a precizat, pe post de exemplu de simplificare, ca Declaratia 088 nu se va mai depune atunci atunci cand se schimba un asociat, administrator sau sediul social. Doar companiilor considerate cu risc fiscal li se va cere sa depuna formularul, iar procesul va fi atent monitorizat, astfel incat "sa nu mai avem zeci de mii de contribuabili pusi, de multe ori degeaba, pe drumuri, dar nici administratiile fiscale sufocate de dosare".

Romanii mai cinstiti cu statul decat europenii din tarile bogate

Potrivit unui studiu, romanii sunt mult mai dispusi sa se conformeze din proprie initiativa la plata taxelor decat cetatenii unor tari bogate din Europa, insa colectarea taxelor de catre stat este inca slaba din cauza coruptiei, care permite unui numar restrans de contribuabili sa evite obligatiile ce le revin.

"Am vazut un studiu care arata ca romanii au o tendinta mult peste medie de conformare voluntara (italienii - 40%, englezii 45%, suedezii cam tot pe acolo, romanii - peste 80%). Pare ciudat? Eu zic ca nu. La noi insa, desi cei mai multi suntem ok, datorita unei slabe capacitati administrative si a coruptiei, putini fura foarta mult. De aceea randamentul colectarii este atat de mic (doar frauda la TVA este mai mare decat tot deficitul, care acum e la limita de 3% din PIB ca urmare a scaderilor de taxe si a cresterilor de cheltuieli)", a scris Gabriel Biris pe Facebook.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri