Pentru un plus de rafinament, bun gust si dintr-o oarecare doza de snobism, alegem pentru o intalnire de afaceri sau pentru a ne petrece putinul timp liber, unul din cele mai luxoase si cu personalitate restaurante ale capitalei
Bucurestiul are la ora actuala aproximativ 1000 de restaurante si 300 de cafenele, in timp ce Parisul, cu o populatie de cinci ori mai mare, are peste 30.000 de restaurate si cafenele.

Aparitia de noi restaurante corespunde cerintelor pietei, asta pentru ca din ce in ce mai multi romani prefera sa ia masa in oras, unde, chiar daca scot din buzunar sume destul de mari, beneficiaza de servicii de calitate si de un plus de confort. De asemenea, putem mentiona ca si puterea de cumparare a crescut vertiginos, veniturile pe acest segment crescand de la an la an. Un plus este adus restaurantelor de catre oamenii de afaceri straini, care iau masa, se intalnesc sau se distreaza in restaurantele si pub-urile din centrul oraselor mari. Astfel, piata se adapteaza cerintelor clientilor tot mai pretentiosi iar acest tip de business devine unul mai mult decat profitabil.

Se pune insa si problema chiriilor, pentru ca mai putini patroni de restaurante aleg varianta achizitionarii spatiului. Desi chiriile sunt de cele mai multe ori exorbitante, retailerii prefera sa adopte o atitudine luxoasa, achizitionand spatii cat mai centrale, stabilindu-si de la inceput potentialii consumatori, profilul si o viitoare reputatie.

Restaurantele ca spatii comerciale au o rata de risc foarte ridicata, o rata a esecului chiar mai mare decat media. Cu toate acestea, investitiile sunt din cele mai diversificate. Incepand de la chirie, care poate costa intre 15-30 euro pe luna pe metru patrat, pentru un restaurant modern sau cu arhitectura mai veche dar care sa masoare aproximativ 100-400 mp, alaturi de terasa adiacenta, intr-o zona accesibila, si pana la cele mai originale amenajari de interior, sumele vehiculate in industrie sunt destul de ridicate. Prestigiul insa, este adus si de competitia cu alti retaileri care se ocupa de acelasi segment. Tendintele se modifica continuu iar pretentiile de asemenea. Pe langa calitate, lux sau traditionalism, amplasament si design, intervin si spatiul de parcare, vecinii de bransa si modalitatea de promovare, pentru alegerea unui restaurant sau al altuia printre preferintele clientilor. Si background-ul are multe de spus in alegerea unui restaurant, mai ales prin clientela sa actuala sau anterioara.

Dar sa ne gandim cum reperam un restaurant care sa corespunda nevoilor noastre. Daca adoptam o atitudine mai traditionalista, vom alege cu siguranta o ambianta pe masura. Cu aceasta ocazie m-am oprit la a va prezenta cateva restaurante din Bucuresti, de prestigiu, recunoscute printre specialistii din domeniu.

Apetitul vine platind

Meniul: bogat si divers, servicii de calitate, rafinament si originalitate. Preturi: pe masura calitatii, a bunului gust si al simtului practic al buzunarelor.

Unul dintre cele mai populare si mai valoroase concepte de casual dining din intreaga lume este promovat de restaurantul american Ruby Tuesday, care a fost deschis inca din 1972 in orasul Knoxville, statul Tennessee, S.U.A. In Bucuresti, restaurantul a fost deschis in toamna anului 2002. Ruby Tuesday a fost primul restaurant de tip casual diningdin Romania, dar si primul din Europa Centrala si de Est. In 2003, business-ul a luat amploare, mai ales prin deschiderea unui lant de restaurante, un altul fiind in Bucuresti Mall.

Ruby Tuesday Incorporated este una dintre cele trei mari societati pe actiuni din U.S.A. care domina categoria Bar & Grill, o societate tranzactionata la Bursa din New York, avand peste 800 de restaurante detinute si concesionate, si un personal de peste 40.000 de angajati. Ruby Tuesday ocupa locul I in topul restaurantelor casual dining din S.U.A.

Dintre produsele oferite in meniul Ruby Tueday, am selectat cateva, care ne-au atras atentia in mod deosebit. O friptura din muschi de vita, acoperita cu ciuperci saut si sos Alfredo (41.90 lei), piept de pui pane crocant, taiat, servit pe o combinatie de salata verde, rosii, nuci, branza mixta si sosul Honey Mustard (16,90 lei) si o prajitura cu crema de ciocolata, inghetata de vanilie, sosuri calde de caramel si ciocolata si cascade de frisca (14,90 lei).

Un alt restaurant care s-a remarcat in peisajul bucurestean mai ales prin autenticitatea decorului, este Haveli, restaurant cu specific indian. El a fost numit initial Tandoor, dar noua conducere a luat decizia sa ii schimbe numele in Restaurant Haveli. Proprietarul restaurantului este pakistanez si are ca bucatar sef, un indian. Din meniul Haveli am ales paine indiana umpluta cu branza de casa si fructe uscate (8.00 lei), miel in sos de nuca de cocos (28.00 lei), linte galbena gatita cu chimen, ardei iute si pasta de ceapa gatita (14.00 lei) si desert din branza de casa cu fistic calita in ulei, asortata cu sirop de miere (12.00 lei).

Restaurantul Balthazar, cu specific frantuzesc, este o casa impunatoare din anii 20' a carui renovare totala a costat mai mult de 100.000 de dolari. Reprezentantii restaurantului se mandresc cu o clientela selecta printre care se numara si Wesley Snipes, Larry Hagman sau Nicole Kidman. Wesley Snipes, dupa o ora si jumatate petrecute in restaurantul Balthazar a cheltuit nu mai putin de 600 lei. Meniul consumat de actor a fost pui laotian cu ginger si lapte de cocos, piramida surpriza si legume pane in orez verde (245 lei) si desertul Balthazar, asta fara sampania oferita din partea casei, de 390 lei.

Dar sa nu uitam de traditie si sa ne oprim la un restaurant cu specific romanesc, Casa Jienilor, care ofera clientilor interesati de traditia romaneasca servicii ca la mama acasa. Din meniu am ales o ciorba de fasole cu afumatura si ceapa rosie (5.5 lei), o saramura dobrogeana cu rosii, ardei gras, usturoi si mamaliguta (17.5 lei), piept de pui cu sos de smantana, ciuperci si vin alb (15.5 lei), cartofi taranesti (4 lei), salata de sfecla cu sos de hrean (5 lei), papanasi moldovenesti cu smanatana si dulceata (7 lei) si o Feteasca Neagra de Tohani (22 lei).

Topul luxului si al bunului gust

Daca ne referim la lux si pretentia luxului, trebuie sa amintim de topul facut de Forbes anul acesta, Topul celor mai scumpe restaurante din lume. Chiar daca avem restaurante in Romania care pot rivaliza la pret cu cele din Japonia, Statele Unite sau Europa, nu ne-am regasit si noi in acest top.

Astfel, printre cele mai luxoase restaurante din lume se regasesc Aragawa, din Tokyo, care se remarca prin meniuri pe baza de vita, o cina medie pentru o persoana costand 762 lei. Arpege este cel de-al doilea restaurant din topul Forbes. Bucatarul si patronul Alain Passard este renumit pentru felul in care combina legumele si obtine retete unicat. Pretul unei cine pentru o persoana se apropie de 580 lei. Bucurestenii se pot considera norocosi pentru ca si aici s-a deschis un restaurant Arpege. Ultimul dintre primele trei restaurante este Eigensinn Farm din Toronto. Originalitatea restaurantului-ferma este foarte apreciata iar o cina costa aici aproximativ 590 lei.

Un alt clasament, de aceasta data realizat de revista britanica Restaurant Magazine, este acela al celor mai bune restaurante din lume. Restaurantul catalan "El Bulli" din Barcelona a fost desemnat drept cel mai bun din lume, asta inca din 2002, primul an de aparitie al publicatiei. Singura exceptie s-a intamplat anul trecut, cand cel mai bun a fost desemnat restaurantul londonez, The Fat Duck. El Bulli este deschis doar sase luni pe an, din aprilie pana in septembrie. Bucatarul-sef Ferran Adria, care este si proprietarul localului, este originar din Barcelona, iar preparatele sale sunt considerate ca facand parte din asa-numita "gastronomie moleculara", considerata de specialisti o adevarata stiinta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri