In aceasta vara, pe o strada in zona Dorobanti, a fost deschis Le Vivier, singurul oyster bar din tara sau singurul local cu meniu bazat doar pe fructe de mare. Desi practic restaurantul nu are concurenta directa pe specificul sau, soarta lui depinde de educarea clientului, care se va face "mult timp de acum incolo”, 3, 5 sau chiar 10 ani.

Restaurantul Le Vivier apartine unor antreprenori romani, care doresc sa ramana anonimi, si este administrat prin firma Finera Consult SRL. In urma cu trei ani, ei au inceput sa importe fructe de mare din zona Bretania din nordul Frantei pentru a le distribui in HoReCa, insa cum la un moment dat au inceput sa aiba si comenzi de la persoane fizice, s-au gandit sa deschida un concept store. Asa a aparut Le Vivier, un restaurant specializat in special in stridii, dar in care exista si un magazin cu produse pe baza de peste, uleiuri si branzeturi.

Ne-am gandit ca ar fi bine sa aducem in Romania pentru ca piata este in dezvoltare, oamenii sunt din ce in ce mai interesati, dar in schimb nu au educatia necesara. La noi (n.r.: in Romania) fructele de mare sunt calamari, caracatita sau crevete cel mult si multe sunt gatite congelate de bucatari pentru ca bucatarii nostri sunt foarte iscusiti si stiu sa le dea gust, spune Andrei Dascalu, managerul restaurantului.

Dupa sase luni de cautari a unei locatii, restaurantul a fost deschis dupa o investitie de 250.000 de euro in zona Piata Dorobanti, unde chiria variaza intre 20 si 25 euro/mp.

"Am cautat si in Herastrau, numai ca noi ne-am dorit un loc mai mic. Un spatiu mare creste pretul chiriei si cand te angajezi sa cresti o piata, cu o chirie de 5 ori mai mare ar fi destul de greu sa supravietuim", explica Andrei Dascalu, care are trei ani de experienta ca bucatar in restaurante din Paris.

El spune ca Le Vivier este singurul oyster bar din tara si singurul restaurant specializat exclusiv in fructe de mare, chiar daca mai sunt restaurante in Bucuresti care servesc si astfel de produse.

"Nimeni nu face doar fructe de mare. Proprietarii restaurantelor se dau dupa clienti. Daca clientul cere si o carne, el pune si o carne in meniu. Chiar daca incepe ca un restaurant cu fructe de mare, ajunge sa fie un restaurant romanesc cu fructe de mare si cu influente argentiniene, din pacate", explica Andrei Dascalu.

El spune ca a decis sa importe stridii, homar, scoica St. Jacques si crabi pentru ca nu prea se gasesc in meniurile restaurantelor din Romania, spre deosebire de midii si calamar. Saptamanal, aduce 100 de kg de stridii din Bretania (Franta), in 28 de ore, pe o distanta de 3.000 de km. In curand, transportul fructelor de mare se va face doua ori pe saptamana.

"Sezonul pentru fructe de mare este din toamna pana in primavara. Cu cat este mai rece afara, cu cat este mai frig, cu atat este mai prielnic pentru ele. Avem intre 5 si 7 tipuri de stridii pe care le servim in mai multe feluri. Preferam sa avem un meniu mai mic, frantuzesc pe care sa-l schimbam periodic", spune managerul Le Vivier, unde lucreaza 6 angajati. Meniul restaurantului contine in mod regulat 13 preparate, in special pe baza de stridii, iar o masa costa intre 200 si 300 lei pentru doua persoane.

Cele mai aglomerate zile sunt cele de weekend, dar si clientii au inceput sa vina si in cursul saptamanii, pentru pranz de business sau cina. De altfel, cum inca piata este in dezvoltare, cei mai multi clienti sunt expatii din Bucuresti, francezi si britanici care sunt prin definitie consumatori de fructe de mare.

"Avem noroc ca sunt oameni educati printre clientii nostri, care au fost in strainatate. Oameni care deja stiu, care cunosc produsele, cu care ne este usor sa lucram", spune Andrei Dascalu. Totodata, managerul Le Vivier precizeaza ca va mai dura "mult timp de acum incolo", 3, 5 sau chiar 10 ani, pana cand va educa romanii sa aprecieze fructele de mare si ca, de asemenea, isi doreste sa aiba clienti si cu venituri medii, nu doar avocati si oameni de afaceri. Astfel, el planuieste sa introduca un business lunch intre 15 si 20 euro.

In ce priveste estimarile financiare, managerul restaurantului spune ca "este prea devreme" pentru a estima o cifra de afaceri, insa incepe sa mizeze pe livrari de platouri de fructe de mare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri