Afla unde merita sa mergi cand iesi din tara, daca vrei sa experimentezi rafinamente gastronomice extreme.
Pentru un regal culinar intr-un restaurant de top, stai pe lista de asteptare luni si chiar ani intregi

"Consumatorul international cu venituri medii mananca in oras mai scump si mai des", spune David McMillan, CEO International Hotels & Restaurants Association. Teoria e confirmata de Zagat Survey, ghid turistic international - peste jumatate din clientii europeni ai restaurantelor au cheltuit mai mult pe o singura masa in 2005 decat in 2004 si au mancat in oras in medie de 85 de ori pe an (sau o data la patru zile).

Ce se mananca in localurile de lux? Meniurile frantuzesti sunt standard aproape peste tot, dar bucataria japoneza creste in popularitate si pentru ca maestrii japonezi se misca pe glob foarte usor comparativ cu cei din China. Deocamdata, pietele ca Londra sau New York sunt considerate centrele bucatariei mondiale, partial si pentru ca aici s-au facut cele mai mari investitii si exista multe persoane care cheltuiesc sume exorbitante ca sa-si ofere maximum de calitate.

La urma urmei, pentru cei indragostiti de mancarea buna, alocarea de sume imense pentru placerea gustului nu difera, in opinia lor, de colectionarea obiectelor de arta.

Lista celor mai bune si mai scumpe restaurante din lume a fost creata pe baza Zagat Survey si a recomandarilor oferite de receptiile hotelurilor de 5*.

Aragawa, in Tokyo

Aici, nota de plata medie pentru o persoana e 231 E, iar bucataria - aprovizionata cu celebra carne de vita Kobe, care ti se topeste in gura, de la o ferma ecologica din apropiere. E localul cunoscut ca cel mai bun loc din oras in care poti manca acest tip de carne, servita aici doar cu piper si mustar, pentru ca orice alte ingrediente sunt considerate blasfemie.

Eigensinn Farm, in Toronto

Situat la nord de Toronto, complexul ofera turistilor hrana organica - materia prima creste chiar pe domeniul proprietarului. Locatia este greu accesibila din Toronto, dar aici poti avea una dintre cele mai neobisnuite experiente culinare din America de Nord daca reusesti sa obtii o rezervare - poate dura pana la doi ani! Meniul format din opt preparate costa circa 178 E pentru o persoana (fara vin). Cu circa 50 de clienti pe saptamana si un sezon de aproximativ 40 de saptamani lucratoare, doar 2.000 de gurmanzi norocosi pot incerca aceasta experienta intr-un an.

Arpege, in Paris

Cunoscuta ca destinatie romantica prin excelenta, metropola se mandreste cu Arpege, in care bucatar-sef si proprietar este Alain Passard, pasionat de food design si ultracunoscut pentru capodoperele lui gastronomice. Daca esti dispus(a) sa astepti cateva luni bune si sa platesti 176 E pentru veritabile spectacole vizuale si gustative ca homarii cu miere, trestia de zahar glasata stropita cu otet balsamic sau carpaccio de languste cu ulei de masline si caviar, nu ezita. Desi clientii loiali se plang de preturile in crestere, vizitatorii nu se prea pot abtine sa nu intre in restaurantul parizian despre care vorbeste tot orasul.

Sketch, in Londra

Bucatarul-sef Pierre Gagnaire si restauratorul de origine algeriana Mazouz au creat Sketch - unul dintre cele mai impresionante spatii din Londra. Are meniu fusion, adaptat de Gagnaire pornind de la meniul restaurantului sau de 3- Michelin din Paris, si servicii impecabile, DJ si o expozitie de arta. Te poti astepta la o nota de plata in jur de 147 E in acest restaurant cu decor fabulos, care nu poate fi comparat cu nici un altul din capitala Marii Britanii. Specialistii spun ca aceasta experienta incredibila merita pana la ultimul cent. Combinatiile total inedite din meniu ca puii de balta fierti in vin sau racii fierti in infuzie de telina ofera o idee despre creativitatea debordanta a bucatarului.

Petermann's Kunststuben, in Zurich

Maestru aici este bucatarul Rico Zandonella, celebru pentru preparatele care combina bucataria internationala cu cea franceza. Cat vei cheltui? Nu mai putin de 126 E pentru o cina cu sase feluri (fara vin), care include foie gras, dovlecei cu languste, cochilii St. Jacques, supa de ciuperci si dovleac murat in otet cu mirodenii si zahar. La final, ca desert, cel mai des se comanda mille feuilles cu ananas, dar meniul pentru dulcele de final se modifica saptamanal.

Tetsuya, in Sidney

Pentru o rezervare la restaurant trebuie sa suni cu mai bine de o luna in avans. Iar meniul de degustare format din 10 feluri cu influente franceze si japoneze nu e ieftin deloc - 113 E - si se schimba frecvent, astfel ca nu poti stii sigur la ce sa te astepti. Dar preparate clasice ca gazpacho cu serbet picant de tomate, ton tartar si chiftele din pastrav oceanic (specialitatea restaurantului) sunt prezente frecvente in meniu. Daca ai in plan o excursie in Australia, suna la Tetsuya. E o cina pe care merita sa o planifici cu mult timp in avans.

Vitrum, in Berlin

In Berlin, decorul restaurantului aminteste de un living particular antic dintr-o vila venetiana - doar 63 de locuri, pardoseala din marmura, coloane acoperite cu oglinzi vechi, candelabre din sticla de Murano si covoare orientale. Portelanul e creat manual de Murano & Burano, pentru hotelul Ritz Carlton, in incinta caruia se afla restaurantul. Meniul are influente italiene, iar pasiunea pentru peste a maestrului bucatar Thomas Kellerman nu e un secret. Meniul complet Vitrum, singurul mod in care poti experimenta la maximum arta lui Kellerman, costa 98 sau 168 E, daca includem vinul - care poate fi ales dintr-o lista neobisnuita de sorturi rare. Un meniu vegetarian e 58 sau 108 E, inclusiv vinul.

Cel mai exclusivist local

In oraselul elvetian Gstaad, intr-o cabana simpla din varful unui munte particular, se afla (probabil) cel mai scump restaurant din lume - Eagle Ski Club. Desi un simplu pranz scoate din buzunarul clientului cam 50 E, deci pretul unui meniu nu e extravagant pentru cei care au acces, taxa de membru (36.500 E) face din Eagle Ski Club cea mai exclusiva locatie. Aviz celor care au in cont suma respectiva - aveti nevoie de o invitatie din partea clubului, dupa care urmeaza o perioada de 3 ani pe lista de asteptare. Abia apoi potentialii membri sunt supusi unei selectii foarte riguroase si discriminatorii. Statutul de membru e un eveniment sarbatorit chiar si de cei mai rasfatati de soarta, fiind considerat un ritual de trecere la alt nivel al acestei clase sociale. Merita, dupa cum spune secretarul clubului, Andre Girard, chiar si numai pentru posibilitatile de interactiune pe care le ofera. Destul de des, clubul gazduieste patru sau cinci regi si regine in acelasi timp, staruri de cinema, politicieni, personaje-cheie din principalele industrii si finantisti importanti.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri