Legendele atrag turisti, incitati de destinatiile care iti ingheata sangele in vene
Daca in Scotia si Italia locatiile misterioase ne intampina cu scenografie, costume si figuratie originala, in Romania, aceasta nisa ar trebui speculata si promovata.

De ce ne place senzatia de frica? Unii psihologi spun ca e eliberatoare si terapeutica, in vreme ce altii o considera o simpla experienta din care "inveti ceva" - adica frica pe care o simti privind un film la tv te pregateste pentru situatii similare din viata reala. Frica produce endorfine, care confera o senzatie naturala de euforie. Aceasta poate explica si de ce unii oameni sunt dependenti de senzatii tari si comportamente periculoase ca saritul din avion, urcatul in carusel sau vizionarea unor filme de groaza, intr-o noapte ploioasa, singuri acasa.

Dar filmele de groaza nu sunt singurul mod in care putem simti fiori pe sira spinarii. Exista persoane care prefera experientele concrete, adica destinatiile care te fac sa ingheti, unde astepti cu rasuflarea taiata sa dai peste duhuri ratacitoare. Italia e plina de locuri de genul asta - de la Manastirea blestemata din Lucedio, unde calugarii s-au lepadat de credinta in 1600, pana la catacombele Romei. Insula Poveglia de langa Venetia e atat de groaznica, incat a fost interzisa turistilor. Cand ciuma a lovit Italia in 1576, mii de corpuri neinsufletite si muribunzi au fost parasiti pe insula. Secole mai tarziu, aici a fost construit un spital de catre un doctor care isi tortura pacientii. Inca pot fi observate cladirile parasite ale spitalului, bisericii si crematoriului, dar accesul e interzis. Bineinteles ca multe dintre locurile infame sunt inconjurate de legende, iar adevarurile istorice s-au amestecat cu fictiunea. Asa ca e bine sa ne pastram doza de scepticism.

Potrivit legendei, in 1684, cateva tinere din Trino au fost seduse de diavol in somn si trimise sa ii viziteze pe calugarii din manastirea Lucedio. Fetele au pangarit locasul sfant si au convertit calugarii la satanism. E momentul de inceput al unei istorii lungi de abuzuri, ritualuri malefice si crime, care au condus la inchiderea manastirii de Papa Pius al VI-lea, in 1784. A fost redeschisa, dar deasupra unei zone din apropierea bisericii pluteste o ceata misterioasa. Infricosator, toti staretii au fost ingropati in pozitie sezanda intr-un cerc din cripta, mumificandu-se in mod natural. Manastirea din Lucedio e deschisa zilnic publicului vizitator, iar turul include Parohia Santa Maria Assunta, Turnul clopotnitei, Biserica Poporului, Manastirea si sala de mese.

Catacombele

In catacombele subterane din capitala franceza se afla 7 milioane de parizieni ale caror oseminte au fost transferate aici mai ales din Cimitirul Inocentilor, la sfarsitul anilor 1770, din cauza supraaglomerarii cimitirelor. Scheletele expuse pe pereti si etichetate cu anul mortii dau fiori reci pe sina spinarii celor care se aventureaza sa vada ce zace in madularele Parisului. Cunoscute si sub denumirea "Imperiul Mortilor", catacombele sunt foste cariere de calcar care au furnizat materia prima pentru constructia Turnului Eiffel. In bezna culoarelor parasite, intinse pe o lungime de 300 km, in secolul al XIX-lea aveau loc intalniri conspirative, se vanau si se masacrau comunarzi sau se facea trafic cu produse interzise. Daca nu te impresioneaza privelistile groaznice, cu siguranta vei dori sa iesi cat mai repede de aici din pricina temperaturii constante, de 10 grade C.

Potrivit relatarilor, pe langa Catacombele Capucinilor din Palermo, cele din Paris par o joaca de amatori. In 1599, preotii locali au mumificat un calugar, astfel incat sa se poata ruga la el dupa moarte, dupa care localnicii au inceput sa-si mumifice persoanele dragi. Acum exista peste 8.000 de corpuri mumificate si, ca sa fie si mai sinistru, corpurile sunt imbracate in haine tipice si stau in diverse posturi, sezand sau ca si cum ar discuta intre ele. Crezi ca era o practica medievala? Ultima data, cineva a fost mumificat in 1920.

Catacombele Romei au fost construite in timpul Imperiului Roman, ca loc de ingropare a ramasitelor crestinilor care nu credeau in incinerare. Au fost descoperite 40 de camere mortuare construite de-a lungul soselelor romane ca Via Appia, Via Ostiensis si Via Labicana. Numele catacombelor (de pilda, Sf. Calixtus si Sf. Sebastian) amintesc de martirii care, probabil, se odihnesc aici. Turul este aproape intotdeauna condus de calugari si preoti, caci catacombele impodobite cu fresce, sculpturi si epigrafe sunt proprietatea Vaticanului.

Spiritele bantuie la Charleville

In cea mai batrana padure de stejari din inima Irlandei se afla Castelul Charleville, pe domeniul de vanatoare al preotilor celti de odinioara. Acum deschis spre vizitare, se spune ca e unul dintre cele mai bantuite din Irlanda, mai ales in zona Donjonului. Conform legendei, arhitectura originala a castelului a fost menita sa concentreze energia druizilor, dar a atras spiritele rele. Alte voci sustin ca a fost construit peste o groapa comuna unde erau inmormantati cei atinsi de ciuma.

Capitala Scotiei e invaluita in mister. In Edinburgh, legendele povestesc ca doua generatii de clerici scotieni au incercat sa scape cimitirul Greyfriars Kirk de fantome in cadrul mai multor sedinte de exorcism. In jur de 150 de vizitatori sustin ca au fost atacati de spirite malefice si multi au declarat ca descopera semne misterioase pe corp dupa ce viziteaza acest loc. Locatia poate fi vizitata cu ajutorul ghizilor.

Un alt loc straniu din Edinburgh e Mary's King Close, o straduta blocata aflata sub centrul vechi al orasului. Cand ciuma a lovit orasul, in anul 1645, intreaga zona a fost izolata si se crede ca unele familii au fost zidite de vii si lasate sa moara prin infometare. Dupa ce a fost redeschisa, nimeni n-a mai vrut sa locuiasca aici din cauza aparitiilor terifiante. Se spune ca zona e bantuita de sufletelor victimelor captive in propriile case si de caini-fantoma. Rareori, au fost vazuti un tobosar fara cap si nalucile prizonierilor din razboiul francez de sapte ani si din Razboiul de Independenta.

Muzeul Vrajitoarelor

America are si ea locuri infame. In Salem, Massachusetts, exista o serie nesfarsita de lucruri ciudate pe care le poti face. Exact aici au avut loc procesele vrajitoarelor din 1692, in timpul carora 19 persoane au fost spanzurate si una strivita cu pietre dupa condamnarea pentru vrajitorie. Turul orasului poate incepe cu Muzeul Vrajitoarelor din Salem, dupa care pote fi vizitat Turnul Vrajitoarelor si Muzeul de Ceara al Vrajitoarelor si Marinarilor.

In New Orleans, in acest moment cimitirele sunt in mod special infricosatoare, cu sicriele asezate pe sol, din pricina inundatiilor. Cimitirul St. Louis nr. 1 e printre cele mai macabre, locul in care a fost inmormantata preoteasa voodoo Marie Laveau. Desi e cel mai vechi cimitir din oras, a ramas neatins de Uraganul Katrina.

Caseta cu Opinia specialistului

Otilia Tudor, ghid national de turism

"In Romania nu exista destinatii foarte misterioase sau care inspira groaza - ele trebuie create. In aceasta idee, amanarea proiectului Dracula land e o mare pierdere pentru exploatarea celui mai puternic brand turistic din lume, pe care altii ar dori sa il cumpere. Agentiile de turism creeaza evenimente in aceasta nota - CMB Travel a avut anul trecut exclusivitate pentru organizarea evenimentelor de Halloween la Castelul Bran. Alte locatii mitice sunt Sighisoara si Casa Legenda, unde se pare ca Tepes isi intalnea ibovnica, dar si Casa Dracula, transformata in restaurant, un punct de interes real pentru turisti.

Am putea sa exploatam legenda intens, dar investitiile intarzie sa apara, iar unul din motive cred ca este acela ca avem o tara cu multe destinatii inca neexploatate din cauza lipsei infrastructurii. In zona Bran lipsesc hotelurile care sa gazduiasca grupuri mari de turisti, iar agroturismul nu poate face fata nici macar solicitarilor de rezervari din acest moment. Din fericire, calitatea drumurilor nationale spre zonele de interes turistic s-a imbunatatit foarte mult in ultimii doi ani, un punct castigat.

Preturile de circuit care sa includa Bran si Sighisoara sunt extrem de diverse, pentru ca un grup poate opta pentru hoteluri de la 2- la 4*, avand sau nu incluse cazarea si masa, cu sau fara bilete pentru obiective turistice incluse in pret. Pur orientativ, un tur de 5 zile cu transport inclus si cazare pentru un grup mai mare de 25 de persoane poate ajunge la 325-400 E/pachet/persoana. Cazarea difera in functie de turist si confortul pentru care e dispus sa plateasca. De pilda, Camera Contesei din Casa Legenda costa 30 Euro/noapte (cu cablu tv, grup sanitar, mobilier din lemn masiv stil Louise Filippe si Baroc), si mic dejun la cerere."
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri