Pentru placerea ochilor

In periplul nostru culinar nu putem sa ignoram Marocul, o alta destinatie culinara mediteraneana. Dincolo de palate si decorul teatral facut special pentru turisti, exista o tara si o cultura profund ancorate in traditii. Dincolo de fatada occidentala, exista o cultura a desertului, care inseamna ospitalitate si intimitatea vietii de familie, de trib. Este o tara pe care nu o poti cunoaste daca esti in continua miscare. Trebuie de fiecare data sa treci de un zid, in spatele caruia se afla un altul, in spatele caruia... Dar, odata intrat in „familie”, toate misterele iti sunt revelate. Nu se poate „invata” Marocul, nu poti decat sa fii initiat putin cåte putin. Renuntand la coconul turistului si mergand cu umilinta spre localnic, vei putea sa descoperi, unul dupa celalalt, secretele sale cele mai ascunse.

O intreaga viata de traditii cu-linare mai mult sau mai putin simbolice sau bizare se pierd spalate de tumultul vietii moderne. Atat de multe lucruri dispar, dar raman intotdeauna in noi lucruri mici, nedefinite, care ne vor face sa visam, intr-o lume din ce in ce mai practica. Un astfel de lucru este felul de mancare pe care l-am savurat intr-o seara, in restaurantul Al fassia, in buna si tandra companie la Marrakech.

Tajina de pui cu fructe uscate

- Pentru 4-5 persoane: un pui de 1,5-2 kg, 5 lamai murate (vezi mai jos), 3 lamai proaspete, o lingura coriandru macinat, o lingura patrunjel tocat, o lingurita menta uscata, o lingura ghimbir ras, doua cepe, doi catei usturoi, 1 g safran, o lingurita paprika, 10 prune uscate, 10 caise uscate, doua linguri stafide, 2 dl ulei de masline, o cutie mica (400 g) naut boabe, fiert.

Citeste si:

Mod de preparare:

1. Cu o saptamana inainte se prepara lamaile. Se spala bine, se taie in patru, se sareaza si se pun la borcan, cu apa calduta si cu o greutate peste fructe (se pot prepara mai multe si pentru alte feluri). 2. Cu o zi inainte se scot lamaile, se sterg de sare si se acopera cu ulei de masline. Tot a-tunci se taie puiul in opt, se pune intr-o salatiera cu zeama de la 3 lamai proaspete, coriandru, patrunjel, menta, ghimbir, ceapa si usturoi tocate marunt, safran si paprika. Se amesteca bine si se lasa la frigider 24 ore. 3. A doua zi se scurg bucatile de pui, se pastreaza marinata. Se coloreaza bucatile de pui in tigaie cu putin ulei, timp de 15 minute, la foc moderat. Apoi se pun intr-o tajina (vezi nota), se adauga marinata, fructele, lamaile, nautul scurs. 4. Se acopera si se pune la cuptor 40 de minute, la 200 °C. La aceasta mancare se poate bea un Gris de Boulaoane, vin marocan de exceptie, sau o Babeasca gri de Odobesti.

Mancare putin complicata, dar merita efortul!

NotA: Tajina este, in acelasi timp, un fel de mancare si un recipient din lut smaltuit. Este compus dintr-o farfurie mare cu bordurile ridicate si un capac conic. In lipsa, se poate folosi oala pentru sarmale sau un tuci cu capac.