In ziua de azi, oricine isi poate permite un telefon mobil. Si aproape toti de la persoanele in varsta, la copiii mici - au unul. Dar, undeva de-a lungul vremii, se pare ca oamenii au uitat de eticheta utilizarii telefonului. A avea un telefon nu e totuna cu a sti cum sa te comporti cand ai unul in mana. Aceastea fiind spuse, iata cateva sfaturi despre cat de usor este sa fii un gentleman(woman) cu telefon mobil.
Foloseste-ti optiunile

Producatorii de telefoane mobile se straduiesc permanent sa introduca noi caracteristici in aceste dispozitive. Ar trebui sa iti acorzi un moment sa citesti manualul de utilizare si sa afli nu numai ce poate sa faca telefonul tau mobil, dar si ce poti sa faci astfel incat sa nu-i mai deranjezi pe cei din jurul tau.

Pastreaza volumul redus
Telefoanele mobile au fost create sa fie purtate de o singura persoana. Prin urmare, nu trebuie sa dai volumul atat de tare incat sa te asurzeasca. De fapt, a-ti seta telefonul pe modul vibratii ar trebui sa fie o regula, nu o exceptie. Pastreaza-ti volumul vocii moderat oamenii din jurul persoanei cu care vorbesti nu trebuie sa auda conversatia de la ambele capete ale telefonului.

Foloseste o melodie standard
Telefonia mobila a avansat intr-atat de mult incat exista acum o varietate de melodii care pot fi downloadate pentru a fi folosite ca sonerii. Si cu toate ca e un lucru nemaipomenit pentru pusti, nu inseamna ca si tu trebuie sa faci la fel. Nu e nimic mai enervant decat sa asculti In the Club de 10 ori pe zi. Foloseste o sonerie simpla.

Limiteaza utilizarea telefonului pe speaker
Unele telefoane mobile au si speaker. E bine sa-l folosesti cat mai putin. Iar atunci cand il folosesti, este de preferat sa informezi persoana de la celalalt capat al telefonului ca este pe speaker, pentru a nu se ajunge la a va povesti lucruri intime in prezenta tuturor.

Joaca-te discret
Ultimele generatii de telefoane sunt acum adevarate minicalculatoare, asa incat poti sa navighezi pe Internet sau sa te joci. Daca alegi sa faci asta, fii cat mai discret: da volumul la minim sau foloseste modul vibratii.

Folosirea hands-free-ului
Daca ai de gand sa folosesti telefonul mobil in timp ce conduci, lucru pe care nu ar trebui sa-l faci, utilizeaza hands-free-ul. De asemenea, din motive de securitate personala, parcheaza masina temporar in timp ce formezi un numar sau primesti un telefon, oricand ai posibilitatea.

Instaleaza serviciile de caller ID si casuta vocala
Desi va trebui sa platesti in plus cativa dolari lunar, asemenea servicii iti vor da posibilitatea de a-ti alege mesajele si, prin urmare, vei putea sa castigi timp evitand telefoanele neimportante.

Scapa de casca
Unii oameni isi folosesc telefonul atat de mult, incat folosesc dispozitivul de hands-free chiar si atunci cand nu sunt in masina. Atunci cand nu vorbesti cu cineva la telefon, scoate-ti hands-free-ul. E enervant pentru persoanele din jurul tau, care nu pot fi siguri daca vorbesti singur, cu ei sau cu altcineva.

Manierele adecvate

Cunoasterea modului de utilizare a optiunilor nu este suficienta pentru a stapani o buna eticheta. Iata cateva lucruri pe care le poti face pentru a-ti imbunatati conduita si a nu-i jigni pe cei din jur.

Inceperea unei discutii personale
Zilele in care aveai un telefon mobil pentru a-i impresiona pe cei din jur s-au dus. Din acest motiv, nu trebuie sa animezi multimea cu discutiile tale. In primul rand, cand primesti un telefon, orienteaza-te catre un loc mai retras pentru a raspunde. Si chiar si atunci, vorbeste mai incet. Retelele sunt suficient de sofisticate in zilele noastre, incat nu trebuie sa tipi ca sa fii auzit.

Mentine conversatiile cat mai scurte
Incearca sa scurtezi pe cat posibil timpul pe care il petreci discutand la telefon. Daca te ajuta cu ceva, gandeste-te ca vei avea cu-atat mai mult de plata, cu cat stai mai mult la telefon. Pastreaza filozofiile pentru acasa.

Anunta-i pe ceilalti de posibilele telefoane primite
Daca astepti un telefon important si trebuie sa participi la o intalnire, cere-ti scuze in avans, dar accentueaza faptul ca trebuie sa raspunzi.

Vorbeste direct cu oamenii
Aceasta noua era, a comunicarii impersonale, ii determina pe multi sa o prefere contactului uman. Dar un adevarat gentleman va prefera intotdeauna prezenta companiei unei persoane. Asa ca lasa casuta vocala sa se ocupe de telefoanele primite (cu exceptia celor extrem de importante, mentionate anterior) si concentreaza-te asupra persoanelor din fata ta.

Inchide-l
Cu totii trebuie sa recunoastem ca aspectul exasperant al telefoanelor mobile il reprezinta intreruperile inoportune. Fie ca esti la un restaurant, intr-o sala de concert sau de teatru, intotdeauna cineva trebuie neaparat sa raspunda la telefon, si sa-i deranjeze pe cei din jur. Daca astepti un telefon urgent, ramai acasa. Altfel, inchide aparatul si bucura-te de seara in oras.

Ascunde telefonul
Dupa cum spuneam, oamenii nu mai sunt deloc impresionati de faptul ca detii un telefon mobil, asa ca nu il tine pe masa, cand esti intr-un restaurant, nu il tine in mana sau agatat de cureaua pantalonilor. Ideal ar fi sa il tii cat mai departe de privirile tuturor.

Pastreaza numarul confidential
Cea mai buna cale de a limita numarul de apeluri primite este sa diminuezi pe cat posibil numarul de persoane care iti cunosc numarul de telefon. Daca il faci cunoscut tuturor sau il treci pe cartea de vizita, telefonul tau va suna in continuu. Asa ca e de preferat sa restrictionezi numarul la cei care au nevoie, in caz de urgenta.

Pretul evolutiei

Tehnologia telecomunicatiilor devine din ce in ce mai sofisticata, iar legea urmeaza aceeasi directie. Pana acum, in New York si alte metropole importante, a devenit ilegal sa vorbesti la telefon in timp ce conduci, amenda pentru aceasta infractiune fiind de pana la 1,000 $.

De asemenea, noi legi privind utilizarea telefoanelor mobile in public sunt dezbatute in intreaga lume. Daca am folosi cu totii codul bunele maniere in privinta utilizarii telefonului mobil, poate ca am reusi sa prevenim aparitia unor legi pentru niste probleme care pot fi simplu rezolvate prin politete si decenta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Management »



Setari Cookie-uri