Daca in 2011 patru premii Pulitzer au fost acordate jurnalistilor de business, anul acesta breasla ziaristilor specializati in economie a fost reprezentata cu o singura distinctie.
David Kocieniewski, de la The New York Times, a castigat premiul Pullitzer pentru jurnalism analitic, pentru „o analiza lucida care a patruns intr-un stufaris juridic pentru a explica cum cei mai bogati cetateni si cele mai bogate companii au profitat de scaparile legislative pentru a evita plata taxelor”. Premiul are o valoare de 10.000 de dolari.

David Kocieniewski (foto), 49 de ani, a obtinut acest premiu pentru o campanie de articole - But Nobody Pays That - care a abordat ca subiect central evaziunea fiscala din Statele Unite ale Americii. Kocieniewski, care lucreaza la The New York Times, a devenit jurnalist de business abia in 2010.

Unul dintre articolele scrise de David Kocieniewski a demonstrat cum General Electric, una dintre cele mai mari companii din Statele Unite ale Americii, nu a platit, in 2010, taxe in tara de origine din care a castigat aproximativ o treime din profitul total de 14 miliarde de dolari. Practic, strategiile contabile si lobby-ul puternic au permis General Electric sa nu plateasca taxe guvernului de la Washington pentru anul 2010, chiar daca peste o treime din profitul de 14 miliarde dolari a fost obtinut in SUA, potrivit New York Times.

Jurnalismul de business nu are o categorie speciala in cadrul premiilor Pulitzer, insa mai multi ziaristi specializati in economie au castigat, de-a lungul anilor, premii acordate in cadrul altor categorii.

Lista completa a castigatorilor premiilor Pulitzer 2012 (click pe link-urile de mai jos pentru a citi articolele/campaniile premiate)

Jurnalism

Servicii publice - The Philadelphia Inquirer
Breaking News - redactia de stiri a The Tuscaloosa-News (Alabama)
Jurnalism de investigatie - Matt Apuzzo, Adam Goldman, Eileen Sullivan si Chris Hawley de la The Associated Press si Michael J. Berens si Ken Armstrong de la The Seattle Times
Jurnalism analitic - David Kocieniewski de la The New York Times
Jurnalism local - Sara Ganim si redactia de la The Patriot - News Staff, Harrisburg, Pennsylvania
Jurnalism national - David Wood de la The Huffington Post
Jurnalism international - Jeffrey Gettleman de la The New York Times
Cel mai bun articol - Eli Sanders de la The Stranger, Seattle
Comentariu - Mary Schmich de la Chicago Tribune
Cronica - Wesley Morris de la The Boston Globe
Caricatura - Matt Wuerker de la Politico
Fotografie breaking news - Massoud Hossaini de la Agence France-Presse
Fotoreportaj - Craig F. Walker de la The Denver Post

Arte

Teatru - "Water by the Spoonful" de Quiara Alegria Hudes
Istorie - "Malcolm X: A Life of Reinvention" de Manning Marable
Biografie - "George F. Kennan: An American Life" de John Lewis Gaddis
Poezie - "Life on Mars" de Tracy K. Smith
Non fictiune - "The Swerve: How the World Became Modern" de Stephen Greenblatt
Muzica - "Silent Night: Opera in Two Acts" de Kevin Puts

Sursa foto: pulitzer.org

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri