In timp ce unele grupuri s-au inchis si au disparut definitiv din memoria romanilor, aceste companii au reusit sa faca fata schimbarilor economice. In plus, unele dintre ele fac istorie de dinainte de Revolutie, iar altele, mai tinere, au crescut si s-au impus pe piata cu miscari rapide catre profit. Acestea sunt doar cateva dintre brandurile de care suntem mandri si care ne dorim sa reziste inca 25 de ani.

Suntem mandri de aceste branduri si ne dorim ca ele sa reziste si peste 25 de ani pentru ca:

1. Alba - Apulum

Apulum este cel mai mare producator de ceramica din Romania, care asigura 8.000 de tone pe an.

2. Arad - Astra Rail Industries

Astra Rail Industries, fondata in 1891, este cel mai mare producator de vagoane de marfa si boghiuri din Europa.

3. Arges - Dacia

Dacia este cel mai mare producator de automobile din tara, iar din 1999 apartine grupului francez Renault, ceea ce a ajutat la promovarea Romaniei in lume. Dacia este una dintre companiile „motor” in Romania, aflata in top 10 cele mai valoroase din tara.

4. Bacau - Dedeman

Dedeman a fost infiintata in 1992 in Bacau de doi romani si a devenit este cea mai mare companie de bricolaj in Romania. In 2013, Dedeman a ajuns la o cifra de afaceri de 606 milioane de euro si 6.700 de angajati, in crestere substantiala an de an.

5. Bihor - Leonardo

Leonardo a deschis primul magazin in 1994 la Oradea si a devenit lider de piata in comertul en detail cu incaltaminte din Romania.

6. Bistrita-Nasaud - Rombat

Rombat, infiintata in 1980, este lider pe piata de baterii auto inca din 1997 si detine o cota de piata de 55%, fara livrarile catre Dacia.

7. Botosani - Elsaco Electronic

Specializata din 1994 in sisteme de masura, instalatii sanitare si termice, sisteme software pentru facturarea si managementul utilitatilor, consultanta energetica etc., Elsaco Electronic este acum unul dintre principalii jucatori pe aceasta piata, cu o cifra de afaceri de peste 51 milioane de euro in 2012.

8. Brasov - Prodlacta

Prodlacta este cea mai longeviva companie producatoare de lactate din Romania, infiintata in Brasov in 1900. In primavara lui 2013 a reusit sa iasa din insolventa, iar acum incepe sa exporte produse in Germania.

9. Braila - Marex

Marex, infiintata in 1994, este unul din principalii furnizori de carne proaspata, producatoare de mezeluri si alte produse din carne, din Romania.

10. Buzau - Bunge

Aflat in Romania din 2002, Bunge a devenit lider pe piata de ulei vegetal prin cresterea brandurilor Floriol si Unisol.

11. Calarasi - Agro Chirnogi

Infiintata in 1991, Agro Chirnogi este unul dintre liderii in producatie agricola (cereale, oleaginoase, produse chimice, ingrasaminte, pesticide).

12. Caras-Severin - Pangram, Monte Banato

Monte Banato este cel mai cunoscut si longeviv brand de paste din Romania, aflat pe piata din 1994 ca parte din compania romaneasca Pangram.

13. Cluj - inghetata Napoca

Napoca este cel mai cunoscut brand de inghetata cu traditie din Romania. Inghetata Napoca este produsa in fabrica de la Baciu de 40 de ani, timp in care le-a adus aminte adultilor de copilarie.

14. Constanta - Grup Servicii Petroliere

Este o companie de foraj petrolier infiintata in 2004 in Constanta si controlata de un om de afaceri roman. Grup Servicii Petroliere a inregistrat, in 2008, un pofit record de 80 de milioane de dolari.

15. Covasna - Covalact

Cu o traditie de peste 40 de ani, Covalact este unul dintre principalii producatori de lactate din Romania si vrem sa fie si peste 25 de ani "Prea bun, prea ca la tara!".

16. Dambovita - Arctic

Este o companie romaneasca de electronice cu traditie din 1968 si lider pe aceasta piata. La fabrica de la Gaesti au fost produse primele frigidere cu compresor din Romania, iar multe dintre ele sunt si acum in casele romanilor.

17. Dolj - Ford

Ford a preluat Automobile Craiova in martie 2008, moment din care a continuat o traditie romaneasca din 1976.

18. Galati - Arcelor Mittal

Este cel mai mare combinat siderurgic din tara, cunoscut ca Sidex Galati. In aceasta luna se implinesc 48 de ani de cand a fost taiat panglica inaugurala.

19. Giurgiu - Voestalpine

Voestalpine a deschis o fabrica la Giurgiu in 2012. Este o companie producatoare de otel cu sediul in Linz, Austria si al cincilea grup metalurgic al Europei.

20. Gorj - Succes Nic

Infiintata in 1994, Succes Nic este o companie cu capital 100% romanesc. Este detinuta de cel mai bogat om din Gorj, Nicolae Sarcina, un antreprenor cu planuri ambitioase: a deschis in Capitala si se intrece cu retaileri internationali.

21. Harghita - Borsec (Romaqua)

Borsec este cel mai puternic si cunoscut brand romanesc pentru al cincilea an consecutiv. Anul acesta s-au implinit 208 ani de cand Regina apelor minerale romanesti a inceput sa fie imbuteliata la scara industriala.

22. Hunedoara - Castelul Corvinilor

Este unul dintre numele obiectivelor turistice din tara noastra care au captat atentia strainilor. Castelul Corvinilor sau Hunianzilor a devenit decor pentru filme si subiect-vedeta pentru documentare. Castelul Corvinilor este adevaratul castel al lui Dracula.

23. Ialomita - Expur

Expur este una dintre cele mai puternice companii producatoare de ulei vegetal.

24. Iasi - Cotnari

Cotnari imbuteliaza din 1948 unele dintre cele mai apreciate vinuri de catre romani

25. Maramures - Cimitirul Vesel

Cimitirul Vesel este cel mai frumos cimitr din lume intr-un top Huffington Post si unul dintre obiectivele care fac Romania remarcanta in strainatate.

26. Mehedinti - Gokids Toys

Din aceasta fabrica pleaca in fiecare luna peste 4.000 de jucarii in intreaga lume. Jucariile produse la Eselnita sunt fabricate din lemn de fag si sunt 100% ecologice.

27. Mures - Azomures

Azomures este cea mai mare companie producatoare de ingrasaminte chimice din Romania, prezenta pe piata din 1962. In 2013, Azomures a avut o cifra de afaceri de aproximativ 1,6 miliarde de lei, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finante.

28. Neamt - Rifil

Este prima societate de productie cu capital strain infiintata in Romania dupa 1945. Rifil, existenta pe piata din 1973, produce fire de tipa lana si fire de tip bumbac.

29. Olt - Alro

Este cea mai mare companie producatoare de aluminiu din Europa Centrala si de Est (exceptand Rusia), cu o productie de 288.000 de tone metrice de aluminiu primar in 2008.

30. Prahova - Lukoil

Intrata pe piata romaneasca in 1998, Lukoil s-a impus printre marile companii petroliere cu o cota de 25% pe piata distributiei de carburanti in Romania.

31. Satu Mare - Electrolux

Este o fabrica de aragazuri cu traditie in Romania din 1995. Compania este al doilea cel mai mare producator de aparate si echipamente de bucatarie si curatenie din lume.

32. Salaj - Tenaris Silcotub

Este cel mai important producator roman de tevi din otel fara sudura, cu o productie anuala de 180.000 de tone de astfel de tevi.

33. Sibiu - Scandia food

Scandia food pastreaza traditia din 1922. Zi de zi, Scandia produce 50 de tone de Pate Bugeci, de altfel cel mai vandut produs al companiei.

34. Suceava - Betty Ice

Este unul dintre cei mai mari producatori de inghetata din Romania, cu 100 de tone produse zilnic.

35. Teleorman - Inter Agro

Este compania celui mai bogat om din Romania, Ioan Niculae, si cel mai important jucator din agricultura.

36. Timis - Continental

Este cea mai importanta companie din judet, cu peste 1.600 de angajati in fabrica din Timisoara si peste 8.000 in intreaga Romanie.

37. Tulcea - Delta Dunarii

Delta Dunarii este comoara turistica a Romaniei si a doua cea mai mare delta din Europa, aflata in Patrimoniul UNESCO din 1991. In Delta Dunarii, 63% din turistii de anul trecut au fost straini.

38. Vaslui - Comcereal

Este cea mai reprezentativa companie din judet si unul dintre jucatorii importanti din agricultura.

39. Valcea - Ceramica de Horezu

Este cea mai reprezentativa arta cu traditie in Romania, aflata in Patrimoniul UNESCO din 2005. Simbolul dominant in pictura vaselor este cocosul.

40. Vrancea - Vincon

Este una dintre cele mai puternice companii de vin, detinuta de una dintre cele mai bogate femei din Romania, Luchi Georgescu.

41. Bucuresti (+ Ilfov) - Caru’ cu Bere

Caru' cu Bere este localul in care se opresc cei mai multi turisti straini si cel mai apreciat si laudat pe forumurile straine. Beraria a fost deschisa in 1879 si a devenit cel mai celebru restauranta cu traditie din tara. Si astazi Caru’ cu Bere reda atmosfera din vremea lui Caragiale.

Voi cu ce brand va mandriti? wall-street.ro va sustine sa va exprimati opinia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri