Concurenta pe piata produselor sanatoase este din ce in ce mai mare, si asta incepand din 2002 cand Wendy's and KFC au redus grasimile din meniuri. La fel si Burger King, care va incepe sa testeze un nou ulei in aproximativ 90 de zile. In tot acest timp, McDonald's, nu a precizat o data exacta cand va finaliza testele secrete pe care le-a anuntat in ultimul timp.

Este de inteles ca McDonald's va fi foarte receptiv in ceea ce priveste schimbarea ''semnaturii'' sale in legatura cu cartofii prajiti, imagine care a inspirat forma de Golden Arches. "Intr-o categorie de produse in care exista o evaluare a mancarii, cartofii prajiti vor avea mereu rate foarte ridicate. Ei sunt, in mod inexorabil, legati de brand, poate chiar mai mult decat celelalte produse'', a apreciat un director executiv, dupa cum informeaza presa internationala.

Previziunile destul de sumbre ridica spectrul unui PR de cosmar in cadrul McDonald's, orice atitudine ar lua compania. Daca schimba uleiul cu grasimi nesaturate pe care il foloseste, compania va intampina exact aceleasi reactii din partea consumatorilor ca acum trei ani. Daca pastreaza acest tip de ulei, McDonald's poate intampina probleme judiciare din partea avocatilor pe probleme de sanatate. Intrebarea care se pune: ''Care este cel mai putin rau dintre cele doua?''

Citeste si:

Efectul placebo, problema de PR

"Am testat pana acum foarte multe tipuri de uleiuri si suntem incurajati de rezultatele testelor'', a precizat purtatorul de cuvant al McDonald's. Chiar si criticii McDonald's vad o dilema in luarea unei decizii corecte. Stephen Joseph, CEO al BanTransFats.com, dezaproba faptul ca uleiul cu grasimi nesaturate schimba in mod semnificant gustul sau textura mancarii si admite ca efectul placebo creaza o adevarata problema de PR.

Modul cum o companie reuseste sa comunice in sfera problemelor cu grasimile nesaturate poate afecta gustul mancarii, conform lui Baba Shiv, profesor de marketing asociat al Universitatii Stanford si conducatorul echipei de cercetare in marketingul placebo-ului. Astfel ca aroma merge in combinatie cu emotiile unei persoane, legate de brand-ul respectiv.