Piata de home entertainment (muzica, filme si jocuri) din Romania este estimata de reteaua de librarii Diverta la aproximativ 25 de milioane de euro, in 2010, o valoare similara urmand sa se inregistreze si in acest an, potrivit Mediafax.
Piata de media (home entertainment), care cuprinde trei segmente distincte - jocuri, filme si muzica -, ar putea atinge in 2011 valoarea de 25 milioane de euro, o valoare similara cu cea din 2010.

In mod concret, piata de filme comercializate pe suport DVD si Blu-Ray este estimata de Diverta la circa 7 milioane de euro, in timp ce piata de muzica comercializata este estimata la circa 3 milioane de euro. In schimb, piata de Gaming (jocuri si console) este estimata de Diverta la circa 15 milioane de euro.

In Diverta, singurul segment din piata media care a realizat anul trecut vanzarile din 2009 (sau a fost in crestere usoara) a fost cel al jocurilor (cu 2%). In schimb, filmele si muzica au inregistrat o scadere de circa 25% in 2010 comparativ cu 2009. Potrivit Diverta, scaderile in domeniile filmelor si muzicii in 2010 au fost cauzate de criza economica, "avand in vedere ca produsele nu sunt de subzistenta, iar in majoritatea cazurilor sunt relativ usor de consumat din surse alternative (internet, piraterie)".

In mod concret, vanzarile Diverta pe segmentul muzica au fost afectate de posibilitatea crescanda de a accesa acest tip de continut din surse "free" (internet, radio, tv; stocare locala - dimensiuni mici ale fisierelor). Ponderea vanzarilor de muzica din totalul vanzarilor Diverta 2010 este de 2,63%.

La categoria Muzica, Diverta estimeaza ca se vor vinde in continuare bine produsele de impuls (colectii, pret mic), cele de sezon (colinde) si pachetele speciale (colectie cu tricou, colectie de lux muzica clasica).

Topul 10 al celor mai bine vandute albume muzicale in reteaua Diverta in 2010 sunt: "Compilatie 80 de ani de muzica in 80 de ani de radio", "Various Classical Gold 50 CD", Madalina Manole -"09", "Integrala Iris", Pasarea Colibri - "Colectie 3 CD", Holograf - "Primavara incepe cu tine", Directia 5 - "Declaratie de dragoste", Inna - "Hot", "Various cantece romanesti" si Stefan Banica - "Superlove".

Pe de alta parte, in 2010 in magazinele Diverta ponderea vanzarilor de film este de 7,2% din totalul vanzari Diverta. Vanzarile pe aceasta gama au inregistrat o scadere de aproximativ 25% fata de 2009, iar in acest an Diverta estimeaza un an similar ca volum celui din 2010.

In 2011 Diverta estimeaza oportunitati de crestere pe titlurile Blu-Ray 3D, Blu-Ray si pe animatie si odata cu aparitia titlurilor 3D, crestere si pe Blu-Ray 3D. Printre titlurile mari care vor fi lansate in 2011 se numara: "Bambi", "Fantasia", "Tangled", "Tron Legacy", "Harry Potter and the Deathly Hallows", "The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader", "Little Fockers" etc.

Cele mai vandute filme in 2010 au fost: "Avatar", "Alba ca zapada si cei 7 pitici", "Frumoasa si bestia", "Michael Jackson", "This Is It", "Barbie si cei 3 muschetari", "Cartea junglei platinum", "Saga Amurg: Luna Noua", "Pinocchio", "101 dalmatieni" si "Up (Deasupra tuturor)".

Totodata, in 2010 in magazinele Diverta vanzarilor de jocuri detin o pondere de 6,80% din totalul vanzarilor Diverta. "Piata de jocuri va inregistra in 2011 un volum similar celui din 2010, vor fi mai putine lansari mari, dar vor aparea titlurile mature pentru noile platforme (Sony Move, Microsoft Kinect), Nintendo 3DS, Sony PS Phone si va continua expansiunea bazei instalate de console", estimeaza Diverta.

Cele mai vandute jocuri in 2010 au fost: "Starcraft 2 PC", "World Of Warcraft Cataclysm PC", "Sims 3 PC", "World Of Warcraft Wrath Of The Lich King PC", "Call Of Duty Black OPS PC", "Fifa 11 PS 3", "Cod 6 Modern Warfare 2 PC", "Battlefield Bad Company 2 PC", "Fifa 11 PC" si "Cod 6 Modern Warfare 2 PC".

Reteaua Diverta are in prezent circa 50 de librarii in toata tara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri