Cresterile puternice inregistrate de actiunile tranzactionate pe Bursa de la Bucuresti (BVB) in primul trimestru au adus investitorilor randamente de chiar si peste 20%. O parte din aceste castiguri nu au fost insa transformate in lichiditati, ele existand doar la nivel teoretic pana la marcarea efectiva in piata. Cum poate fi insa aparat un astfel de portofoliu de catre jucatorii care isi administreaza pasiv investitiile facute?
Protejarea castigurilor nemarcate in urma acestor cresteri, cat si identificarea oportunitatilor unor preturi reduse, in conditiile in care evolutia pe termen mediu confirma scenariul pozitiv, pot fi realizate cu ajutorul unor ordine conditionale. Acestea sunt de fapt niste instrumente de protectie si de management al portofoliului la volatilitatea pretului indiferent de directia acestuia.

Platformele de tranzactionare online ofera doua tipuri de astfel de ordine: “stop loss” si “if touched”.

„Pentru a ne asigura ca beneficiem de avansul preturilor intr-o piata <bull>, in apropierea atingerii unor praguri de rezistenta ar trebui plasate ordine contingente de vanzare de tip stop loss, ordine ce au in componenta doua preturi: unul de activare si unul pentru executie. Acesta din urma ar trebui sa fie sensibil mai mic decat cel de activare astfel incat sansele executarii sa fie maximizate”, explica Simion Tihon, broker in cadrul societatii de intermediere Prime Transaction.

Protectia vine din faptul ca la atingerea pretului de activare, ordinul intra in piata spre executie, o corectie sustinuta dupa efectuarea tranzactiei fiind considerata o oportunitate de cumparare la un pret inferior. Continuarea trendului ascendent ar face ca pretul de activare sa nu fie atins, eveniment pozitiv pentru investitori intrucat acestia pot modifica ordinul catre noile niveluri suport.

Dupa o perioada cu evolutii laterale, timpul acordat pietei de capital de un investitor care are un cont independent se reduce, iar aparitia volatiliatii pietei poate afecta negativ portofoliul si poate duce la ratarea unor oportunitati. In conditiile in care ciclurile pietelor bull si bear se succed mai repede decat puterea de reactie a unor investitori, ordinele contingente devin necesare pentru eficientizarea randamentului portofoliului”, spune Tihon.

El mai adaugat ca nu exista motive pentru a se astepta la scaderi de amploare in urmatoarea perioada, mai ales avand in vedere ca se estimeaza iesirea economiei din recesiune in primul trimestru din 2011, insa chiar si asa ordinele contingente ar trebui sa fie folosite pentru a contribui la valorificarea oportunitatilor din piata.

Sursa imagine: signandtrade.com
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri