Un investitor care a reusit sa ofere timp de 13 ani rezultate cu o rata anuala a profitului de 18,8% peste media de crestere a indicelui S&P 500.

Miller a inceput sa urmereasca pietele inca din copilarie. El sustine ca interesul lui pentru bursa a aparut dupa ce l-a vazut pe tatal sau, care conducea o companie de transporturi, urmarind preturile cotatiilor in ziare

Dupa ce a obtinut diploma de licenta in economie din partea Universitatii Washington & Lee din Lexington, Virginia, Miller a plecat sa lucreze ca ofiter in serviciul de informatii secrete din cadrul U.S. Army. In aceasta perioada a fost detasat in Germania unde si-a intalnit si viitoarea sotie, Leslie Williamson.

Cand cuplul a revenit in Statele Unite, Williamson s-a angajat in departamentul de cercetare in cadrul companiei Legg Mason. Miller a inceput sa lucreze la lucrarea de doctorat in filosofie la Universitatea Johns Hopkins. Din cauza problemelor financiare legate de taxele de scolarizare, Miller s-a angajat ca trezorier la compania J.E.Baker Co., care realiza utilaje pentru obtinerea materialelor de constructii.

Miller obisnuia sa o astepte dupa programul de lucru pe sotia sa, timp in care a avut timp sa citeasca rapoartele de cercetare la care lucra aceasta. Directorul companiei, Mason, l-a remarcat si i-a sugerat sa vorbeasca cu Ernie Kiehne, directorul departamentului de cercetare, despre un posibil loc de munca. Din acel moment lucrurile au luat o intorsatura in viata omului Bill Miller.

Legg Mason a lansat fondul Value Trust in anul 1982, la care Mason a fost primul investitor. Kiehne si Miller se ocupau cu cercetarea de piata pentru a determina posibile actiuni care sa genereze viitoare profituri, cat si analize ale companiilor care le emiteau. Intr-un cuvant, erau manageri. Primele doua achizitii au fost Westinghouse Electric Co. si Ball Corp. – producator de sticle de plastic pentru produse racoritoare si bere.

„Urma sa fie momentul in care sa demonstram ca putem sa ajutam lumea sa-si inmulteasca fondurile banesti”, spunea Mason. „A fost mai bine decat ne asteptam”.

In 1984, Value Trust a uimit lumea prin fondurile sale de 200 de milioane de dolari. In noiembrie 1990, cand Kiehne s-a retras, Miller a devenit singurul manager a fondului Value Trust. In anul urmator, investitiile efectuate au adus o rata a profitului mai mare cu 4,3 procente peste S&P 500.

Majoritatea plasamentelor efectuate de Bill Miller sfideaza teoria investitiilor in companii subapreciate. Spre deosebire de faptul ca, de obicei, actiunile sunt evaluate in functie de pret, Miller argumenteaza ca acestea ar trebui evaluate in functie de valoarea reala a companiei.

Unii investitori il desconsidera pe Miller ca facand parte din categoria investitorilor prudenti si care urmaresc societatile cu indicele PER mic. Lasand deoparte strategia investitionala practicata, B.Miller a avut cateva momente care starnesc curiozitateti: in anul in 1999 a continuat sa tina in portofoliu America Online si Dell Computer, amandoua inregistrand cotatii record inainte de achizitie.

Miller poate fi considerat un discipol al marelui investitor Benjamin Graham, adesea jucand impotriva trendului.

Dupa multi ani, Miller a primit numeroase distinctii pentru recordurile manageriale inregistrate si pentru stilul caracteristic, care se bazeaza pe intelegerea domeniului in care activeaza viitoarea achizitie, cat si a valorii ei intrinseci.

Fondul Value Trust face parte din cadrul companiei Legg Mason Inc.cu sediul in Baltimore si ofera servicii de administrare a organismelor de plasament colectiv si a conturilor individuale de investitii.

Ultimii trei ani pare ca l-au oprit din cursa coborandu-si profiturile sub rata S&P 500, de care de altfel sunt comparate ratele de profit ale companiilor americane.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri