Introducerea conturilor globale (nominee) pana la sfarsitul anului pentru toti emitentii de la Bursa de Valori Bucuresti este o masura tehnica, menita sa atraga investitorii straini si sa le usureze tranzactionarea in piata romaneasca de capital.
Specialistii consultati de Wall-Street spun ca masura este bine-venita, dar efectele ei vor fi puternic vizibile doar daca momentul introducerii sale va coincide cu o tendinta mai buna a pietei.

“Conturile globale sunt foarte solicitate de investitorii straini. Sunt mai accesibile, mai usor de folosit, mai ales ca asa sunt ei obisnuiti sa lucreze. In consecinta, accesarea acestor conturi la BVB este o masura benefica bursei, as putea spune prima masura real ape care institutia o face in sensul acesta. Desi cred ca BVB si-a dorit acest lucru, dar CNVM – ul se opunea cumva. Introducerea acestui sistem este o masura importanta, cu cat ne vom apropia mai mult de ce se intampla afara, cu atat si strainilor le va fi mai usor sa intre in piata romaneasca de capital”, a declarat pentru Wall-Street, Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Saptamana trecuta, presedintele director general al BVB, Stere Farmache, a declarat ca, pana la finalul anului, vor fi implementate conturile globale pentru toti emitentii, dupa ce in luna august va expira programul pilot pentru titlurile Erste Bank.

Conturile globale sunt conturi de instrumente financiare
deschise de un participant la piata în care sunt înregistrate instrumentele financiare aflate în proprietatea clientilor al căror mandatar este participantul respectiv.

Introducerea conturilor nominee ar trebui sa coincida cu o bursa stabila


Toti specialistii spun ca efectele introducerii conturilor globale vor fi de bun augur, dar este foarte importanta si tendinta pietei in momentul introducerii acesteia.

“Teoretic, ar trebui sa atraga investitori, in special straini, dar nu cred ca este suficient daca acestia nu au ce sa cumpere in piata”, crede Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

In acest moment, analistul caracterizeaza starea bursei ca una “generala de dezagregare, o perioada dificila care trebuie sa treaca” O revenire va fi posibila in momentul in care toti factorii care o tin in loc vor disparea.

“Ar fi ideal ca momentul introducerii acestor conturi sa coincide cu o limpezire a apelor in piata de capital romaneasca”, a mai spus Paul Brendea.

Masura de introducere a conturilor globale este mai degraba una tehnica, deci efectele sale asupra investitorilor mici din piata nu vor fi importante, dincolo de eficientizarea tranzactiilor. “Nu vor fi efecte imediate in momentul aparitiei conturilor globale, decat o anumita crestere a eficientizarii operatiunilor. Este o operatiune destul de tehnica, nu se vor castiga mai multi bani”, a explicat Razvan Pasol, directorul Intercapital Invest.

Conturile globale permit ca societatea de brokeraj sa cumpere actiuni pentru toti clietii pe acelasi cont global dupa care sa le distribuie in conturile individuale.

In prezent, brokerii nu pot cumpara actiuni decat prin conturile individuale ale clientilor, ceea ce complica accesul pe piata al fondurilor straine de investitii, care lucreaza preponderent prin conturi globale. Oficialii Bursei de la Bucuresti au declarat ca introducerea conturilor globale pentru actiunile companiilor locale dar si posibilitatea de a realiza tranzactii cu actiuni imprumutate de la broker (short selling) reprezinta doua din prioritatile Bursei in acest an.

De asemenea, Stere Farmache a mai spus ca BVB are infrastructura tehnica pentru operarea conturilor globale pe toti emitentii, dar si societatiile de servicii de investitii financiare vor trebui sa-si adapteze programele de back-office.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri