Cele două cazuri care au vizat poprirea conturilor Revolut au creat indignare în rândul utilizatorilor, care și-au pus întrebări legate de accesul ANAF-ului la acele sume. Ne putem aștepta la un val de acțiuni în instanță care să vizeze conturile Revolut? Poate obliga instanța Libra Internet Bank să pună poprire pe IBAN-urile Revolut? Sunt banii tăi în valută mai greu de blocat de către ANAF în aceste cazuri? La aceste întrebări am primit răspunsuri de la reprezentanții firmei de avocatură Filip & Company.

*reprezentanții firmei de avocatură Filip & Company care au oferit declarații în cadrul acestui material sunt George Trantea (partener Filip & Company) si Rebecca Marina (senior associate Filip & Company)

La sfârșitul anului trecut, o companie de executări silite a chemat în instanță civilă Libra Internet Bank, solicitând instituirea popririi pe conturile a doi clienți asupra cărora BCR avea decizii definitive de executare silită. Cele două acțiuni sunt admise pe fond, însă, Libra Internet Bank a făcut apel, urmând ca procesele să intre pe rolul instanțelor superioare în a doua jumătate a acestui an, potrivit Fanatik.ro.

Poate obliga instanța Libra Internet Bank să pună poprire pe IBAN-urile Revolut, oferite prin intermediul ei?

„Amintim că până de curând, când și-a obținut licența bancară (pașaportată în România în 2020), Revolut, în calitate de instituție emitentă de monedă electronică, funcționa ca un portofel digital, colectând bani de la clienți și emițând echivalentului acestor sume în moneda electronică. Între Revolut și Libra Bank există o relație contractuală în baza căreia Libra emite IBAN-uri pentru Revolut, dar în beneficiul utilizatorilor săi, pentru depozitarea sumelor în lei ale acestora. Având în vedere că IBAN-urile emise de către Libra Bank nu îi au ca titulari pe utilizatorii Revolut, nu au putut fi validate cererile de poprire a acestor conturi bancare, întrucât nu există o relație bancară între Libra, în calitate de instituție de credit la care este deschis contul și utilizatorul, în calitate de client al cărui cont este deschis, așa cum se întâmplă în mod tradițional”, au declarat reprezentanții Filip & Company.

Citiți și: Posibilitatea popririi conturilor deschise la Revolut: o intrebare de 100 de puncte pentru ANAF.

Care a fost unealta de care s-a folosit instanța pentru cele două cazuri?

Sursă foto: Shutterstock

Reprezentanții firmei de avocatură explică cum Revolut datorează o creanță utilizatorilor săi, egală cu suma depozitată de către aceștia în conturile în lei deschise la Libra Internet Bank. Astfel, cele două cazuri deschise în instanță au fost de validare a popririi asupra creanțelor pe care Libra Internet Bank, ca urmare a relației cu Revolut și a faptului că în conturile lor sunt depozitați banii, le datorează Revolut și indirect, utilizatorilor săi care făceau obiectul executării silite.

„Așadar, nu este vorba despre poprirea conturilor deschise la Revolut sau la Libra, ci despre poprirea unei creanțe a debitorului împotriva Libra Bank, având în vedere că acesta deține în realitate banii colectați de Revolut de la clienți și pe care trebuie să-i elibereze la cererea clienților Revolut. Este interesant că până la cele două cazuri, instanțele au respins cererile de validare a popririlor asupra acestor sume motivând că nu există raporturi obligaționale între clienții Revolut în baza cărora Libra să datoreze sume de bani debitorilor popriți”, adaugă reprezentanții Filip & Company.

Avocații mai spun că instituțiile judecătorești au reținut că Libra a deschis un cont curent în lei cu titular unic Revolut, contul colector Revolut ce funcţionează ca un cont colector unic pentru creditări /alimentări/ încasări/ în lei de către/din partea clienţilor Revolut, în timp ce debitele/plăţile din contul colector Revolut vor fi ordonate exclusiv de către Revolut pentru clienţii săi.

„De această dată, însă, se pare că instanțele au ajuns la soluții contrare, reținând că, în realitate, chiar dacă nu există un cont deschis pe numele debitorului la Libra, acesta este beneficiarul real al contului. Revolut acționează ca un mandatar fără reprezentare în relația dintre Libra și debitor, iar debitorul are dreptul de a încasa prin intermediul Libra sume de bani aflate în contul colector. Rămâne de văzut dacă aceste soluții vor fi menținute de instanțele superioare”, declară reprezentanții Filip & Company.

Ce se întâmplă dacă instanțele superioare mențin decizia de a popri conturile Revolut?

Sursă foto: Unsplash

Reprezentanții firmei de avocatură consideră că, odată ce executorii vor putea să folosească sumele din conturile Revolut pentru a plăti datoriile utilizatorilor, cu siguranță aceștia vor apela tot mai des la conturile deschise de Revolut la Libra și vor încerca astfel recuperarea creanțelor datorate.

Avocații spun că este important de menționat faptul că această procedură poate fi aplicată doar pentru sumele de bani depozitate în lei de către utilizatorii Revolut, nu și de cele depozitate în euro sau altă valută.

Clienții Revolut au conturi bancare deschise la sucursala din Lituania (locul unde Revolut și-a luat licența pentru UE), care funcționează și în România din 2020. Conform informațiilor publicate de către Revolut, începând cu 1 iulie 2022, toți clienții Revolut au fost transferați de la instituția emitentă de monedă electronică, ce funcționa ca un portofel digital, la banca Revolut care a deschis conturi bancare clienților pe numele acestora în Lituania.

Pentru executarea silită a conturilor deschise la banca Revolut, va putea fi folosită procedura de poprire a conturilor, însă este necesar ca procedura să fie îndeplinită transfrontalier, în Lituania.

Reprezentanții firmei de avocatură Filip & Company

S-a schimbat cu ceva cadrul legislativ pentru Revolut de când a devenit bancă în România? Reprezentanții Filip & Company spun că, având în vedere că la acest moment Revolut este o instituție de credit „pașaportată” în România, aceasta poate deschide clienților săi conturi bancare în Lituania fără a se folosi de intermediari (e.g., Libra Internet Bank). Aceste conturi vor putea fi executate silit de către ANAF, prin poprire.

Care sunt condițiile în care ANAF-ul poate să recurgă la poprirea contului Revolut în valută

Citeste si:

    Sursă foto: Agerpres

    Avocații au explicat că, fiind vorba de conturi bancare străine, acestea vor putea fi executate doar dacă anterior s-a încercat executarea pe teritoriul României fără succes, regula fiind că recuperarea creanțelor cu ajutorul autorităților altui stat are caracter subsidiar, adică, poate complementa acțiunile din România.

    Pentru ca ANAF să recupereze bani din conturile deschise în banca din Lituania, are nevoie de temeiul unui titlu care permite executarea silită în Lituania și care reflectă conținutul unui titlu executoriu din România (astfel cum este considerată, potrivit legii române, decizia de impunere a ANAF, la data împlinirii termenului de plată), prin mijloacele de executare existente în statul lituanian, în cazul de față, menționează firma de avocatură.

    Citeste si:

      „În schimb, în măsura în care Revolut continuă colaborarea cu Libra, iar conturile curente în lei ale clienților Revolut sunt sau vor fi deschise la Libra Bank, ANAF și ceilalți creditori vor putea încerca să execute sumele din aceste conturi cu argumentul că acestea reprezintă o creanță a debitorilor împotriva Libra Bank, mai ales dacă instanțele de control judiciar vor valida interpretarea oferită recent de cele două instanțe de fond”, concluzionează reprezentanții Filip & Company.

      ANAF a menționat anul trecut, într-un răspuns acordat wall-street.ro, că poate solicita informații din străinătate legate de conturile Revolut, dacă acestea sunt necesare, pentru stabilirea situației fiscale.

      Poprirea conturilor Revolut: un subiect care stârnește mereu rumoare printre o parte dintre utilizatori

      Fiecare anunț cu privire la o posibilă poprire a conturilor Revolut stârnește zeci de postări și polemici în rândul utilizatorilor prezenți pe grupurile dedicate acestui serviciu financiar. Nici ultima decizie, menționată în acest text, nu a trecut neobservată în rândul utilizatorilor, făcându-i pe unii dintre ei să se declare sătui de acest subiect.

      sursă foto: Screenshot Facebook Grup Revolut România

      Subiectul a fost mereu unul de interes în rândul comunității, așa cum se poate vedea și în postările de mai jos.

      Sursa printscreen-urilor: Grup Facebook Revolut România.

      Revolut a revenit cu poziția s-a față de cazurile de poprire.

      ”Revolut este o instituție financiară care activează în România și cooperează pe deplin cu autoritățile de reglementare și autoritățile statului în privința reducerii fraudelor, a evaziunii fiscale și a prevenirii spălării banilor.

      Este un subiect de maximă importanță pentru noi și va continua să fie o prioritate pe agenda noastră. Ne raportăm la aceleași reglementări ca orice altă instituție financiară din spațiul european și aplicăm o abordare bazată pe risc.

      Suntem supravegheați atât de Banca Lituaniei, cât și de Banca Centrală Europeană și operăm cu licență bancară în 30 de piețe din Uniunea Europeană, respectând toate reglementările europene legate de lupta împotriva spălării banilor și a evaziunii fiscale. Tocmai prin prisma acestor elemente de reglementare, considerăm că Revolut nu este expus la utilizări iresponsabile mai mult decât orice altă instituție financiară reglementată în Europa.

      Le mulțumim celor 2 milioane de clienți din România care ne-au acordat încrederea și folosesc serviciile noastre, în deplină conformitate cu legislația în vigoare, respectând autoritatea instituțiilor statului român. Rata actuală de penetrare în România de aproximativ 26% din populația activă este dovada că împreună construim o super-aplicație globală care îi ajută să gestioneze tot ceea ce ține de banii lor și răspunde perfect nevoilor lor de viteză, accesibilitate, siguranță, transparență, așa cum arată și cel mai recent studiu pe care l-am realizat împreună cu o companie locală de cercetare”, a declarat Revolut pentru wall-street.ro.

      Sursa foto: Shutterstock

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Luminița Mîndrilă
       Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


      Setari Cookie-uri