Celebrul investitor Carl Icahn, care a reintrat in vizorul mass-media odata cu incercarea de preluare a Yahoo! de catre Microsoft, trece printr-o perioada grea din cauza turbulentelor de pe pietele internationale. Fondurile sale de hedging cu active in valoare de 7,9 miliarde de dolari au pierdut 7% in perioada octombrie 2007- aprilie 2008, cea mai mare pierdere de la deschiderea fondului in noiembrie 2004, potrivit investitorilor, comparativ cu un profit anual de 53% din 1996 pana la mijlocul anului 2004.
Investitorul miliardar a pierdut mult capital din cauza celei mai mari investitii personale, in cadrul producatorului de telefoane mobile Motorola. De asemenea, Ichan, supranumit si "salvatorul companiilor" nu a reusit sa convinga directorii executivi de la Yahoo! si Biogen Idec sa-i urmeze sfatul de a-si vinde participatiile pentru ca apoi sa profite de explozia preturilor actiunilor, informeaza Bloomberg.

Desi piata de actiuni in scadere si incetinirea economiei americane nu pot fi controlate de Ichan, piedicile puse de Yahoo si Biogen nu se inteleg bine cu viitorul de investitor activist al miliardarului, afirma Brett Barth, partener in cadrul companiei BBR Partners, din New York, care investeste 1 miliard de dolari in hegde fonduri pentru clienti sai.

Ichan nu prea a reusit nici in incercarile sale de a forta proprietarul celui de-al doilea cel mai popular motor de cautare sa fie preluat de catre Microsoft Corp. De asemenea, el a pierdut si lupta din aceasta luna de a-si alege candidatii preferati in cadrul Consiliului de Administratie al companiei Biogen, facand ca vanzarea celui mai mare producator de farmaceutice pentru scleroza multipla, si mai improbabila.

Icahn a refuzat sa comenteze pentru Bloomberg strategia sa de investitii si performanta acestora. Fondurile au crescut cu 6,3% in ultimele 17 luni, comparativ cu aprecierea cu 1,5% a indicelui Standard &Poor 500.

Capitalul investit de Icahn a generat un profit anual de 53% din ianuarie 1996 pana in mai 2004, potrivit documentelor utilizate in 2004 pentru a realiza un top al hedge fondurilor din New York ale miliardarului. In 2006, Fondul Ichan a crescut cu 29%, in timp ce indicele Standard & Poor 500 s-a apreciat cu 13,6%.

De atunci, Ichan a intampinat unele problemele. Acesta a platit 2,3 miliarde de dolari, circa 13 dolari per actiune, pentru participatia sa de 7,6% in cadrul companiei Motorola, potrivit raportarilor SEC (Comisia Valorilor Mobiliare si de Tranzactii din SUA). Directorul executiv al Motorola, Gregory Brown, a decis sa se concentreze pe divizia de televizoare, de terminale radio si echipamente de retele wireless, stricand planurile miliardarului.

Miliardarul Icahn a platit in medie 18,46 dolari pentru o actiune a dezvoltatorului imobiliar WCI Communities Inc. din Florida, in incercarea sa de a cumpara restul actiunilor la o valoare de 22 dolari, insa conducerea firmei a respins anul trecut cererea de preluare a lui Icahn. Singurul succes al miliardarului este ca acum el decine trei locuri in cadrul Consiliului de Administratie si a fost numit presedinte.

Cel mai mare succes al sau din acest an a fost BEA Systems. Ichan a cumparat actiuni ale companiei de software din California pentru o valoare medie de 12,81 dolari si a presat BEA si pe rivalul sau Oracle Corp. sa fuzioneze. Oracle a cumparat BEA Systems in aprilie pentru 19,38 dolari/actiune, iar profitul lui Icahn a crescut cu 50% in mai putin de un an.

“Toti acesti activisti vor avea profituri variabile”, a declarat Brad Alford, direcotrul Alpha Capital Management LLC din Atlanta, care il considera pe Icahn “unul dintre cel mai buni activisti de pe piata”. Cand miliardarul american cumpara actiuni Yahoo! cu scopul de a impinge compania sa accepte sa fie preluata de Microsoft, John Paulson, din cadrul companiei Paulson & Co, Boon Pickens, de la BP Capital LLC si Daniel Leob de la Third Point au achizitionat titluri Yahoo!, de asemenea. Ichan a afirmat intr-un interviu pentru Bloomberg Televisiondin data de 5 iunie ca investitita sa in Yahoo! a fost profitabila, de atunci, actiuni au pierdut 20%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri