George Soros, nascut la Budapesta in 1930, si-a creat o notorietate internationala cand, in septembrie 1992, a riscat 10 miliarde de dolari pe o singura speculatie cand a pariat pe o scadere a lirei britanice. S-a dovedit ca investitorul a avut dreptate, iar intr-o singura zi de tranzactionare a obtinut un profit de un miliard de dolari, dupa care acesta a raportat ca tranzactia i-a adus un profit de aproape doua miliarde de dolari. Drept urmare, Soros este cunoscut ca fiins “omul care a invins Banca Angliei”.
Soros a fugit din Ungaria in 1947 catre Marea Britanie, unde a absolvit London School of Economics in 1952 si a obtinut un loc de munca pe un post de intrare in cadrul unei bancii de investitii din Londra. In 1952, acesta a imigrat in SUA si a detinut functii de analist si de manager de investitiilor in New York la companiile F.M. Mayer, Wertheim & Co. si Arnohold & S. Bleichroeder.

Soros a trecut pe cont propriu in 1973 si a fondat Fondul de management Soros, fond de hedging, care s-a transformat in timp in binecunoscutul si respectatul Fond Quantum. Pentru aproape doua decade, investitorul si-a condus acest fond de hedging agresiv, raportand un profit de 30% pe an, iar pentru doua ani, profituri anualizate de peste 100%.

“Nu are importanta daca ai dreptate sau nu, ci cat de multi bani castigi cand ai dreptate si cat pierzi cand ai gresit”

George Soros este numit de catre unii analisti ca cel care s-a aflat in spatele crizei financiare din 1997 din Asia, din cauza ca a pariat impotriva cresterii monedei tailandeze, bahtul.
Spre sfarsitul aniilor 1980, acesta a renuntat la managementului Fondului Quantum si a inceput sa doneze sume enorme de bani in intreaga lume prin fundatia sa Open Society.

“As vrea sa fiu numit un speculator financiar, filantropist si filosofic”

In ultimii ani, activismul politic a devenit important pentru Soros. Acesta a scris carti si a tinut discursuri despre rolul Statelor Unite in relatiile internationale, dar si despre probleme ca drepturile omului, libertatea politica si educatia.
Cand Soros a primit un grad onorific din partea Universitatii Oxford si a fost intrebat cum vrea sa fie descris, aceasta a spus: “As vrea sa fiu cunoscut ca un speculator financiar, filantropist si filosofic”. Aceasta declaratie rezuma viata lui Soros, in special daca fraza adjectivala “foarte de succes” ar fi adaugata descrierii.

“Ma bazez foarte mult pe instinctele animalice”

George Soros era un maestru in transpunerea trendurilor economice internationale in parieri impotriva cresterilor preturilor la obligatiuni si a monedelor. Ca un investitor, acesta era un speculator pe termen scurt, care facea pariuri uriase pe directiile pietelor financiare. Soros credea ca pietele financiare pot fi descrise ca fiind haotice. Pretul actiunilor si a monedelor depind de persoane sau de traderi - atat profesionisti cat si neprofesionisti – care cumpara si vand aceste active. Aceste persoane actioneaza, de cele mai multe ori, bazandu-se pe sentimente, decat pe consideratii logice.

Soros credea, de asemenea, ca participantii la pietele de capital se influenteaza unul pe altul si se misca sub forma de turma. Acesta a declarat ca de cele mai multe ori se misca in sensul turmei, dar dar cauta intotdeauna oportunitati de a face ceva diferit pentru a obtine un profit mai mare.

Cum alegea cel mai bun moment al pietei? Soros declara ca avea o reactie fizica instinctiva de a cumpara sau a vinde, transformand strategia sa intr-una greu de intrecut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri