In ultimii patru ani ne-am lovit din ce in ce mai des de teorii ale conspiratiei extrem de absurde – de la “a pus Iohannis foc la Colectiv pentru a prelua puterea” la “stim ca protestatarii sunt platiti de Soros, am eu sursele mele…”. Mai rau, insa, este faptul ca din ce in ce mai multi oameni spun, raspicat, ca aproape orice actiune de voluntariat este, de fapt, platita.

Ca om de presa citesc foarte mult(e) – forumuri, presa regionala, comentarii pe toate retelele sociale. Am iesit la proteste pentru a relata ceea ce se intampla acolo si am vorbit cu o multime de oameni de toate varstele si profesiile. Din pacate, senzatia generala este una din ce in ce mai vizibila – neliniste, scindare sociala, teorii ale conspiratiei bine inradacinate in minte si simtiri, dar si siguranta ca nimeni nu mai face voluntariat, toti oamenii au interese ascunse, deseori pecuniare.

Citeam, de exemplu, ca unii voluntari ai unui partid politic incercau sa discute cu oameni in Teleorman. Multi trecatori ii certau spunandu-le ca “v-ati vandut! De unde sunteti platiti!? De cine!?”. Pe o pagina inchisa de Facebook citeam, chiar, ca cei de la Daruieste Viata, care construiesc un spital din donatii, ar avea de asemenea interese politice si chiar ca multi din banii aceia sunt furati. Ce este mai trist e faptul ca multi, din nestiinta, naivitatea sau pur si simplu rautate, sunt de acord cu astfel de afirmatii.

“Sigur se ascunde ceva in spatele a…orice!” – aceasta este gandirea “la moda”, acum. Sa luam de exemplu si nefericitul incident de acum cateva zile, cand Notre-Dame de Paris a luat foc. Am ramas surprins sa citesc cele mai dubioase teorii ale conspiratiei – de tipul ca statul francez a dat foc singur monumentului pentru a distrage atentia de la proteste si a primi mai apoi bani din donatii pe care…ati prins ideea.

Ieri, o jurnalista de investigatii a fost amenintata printr-un SMS cu moartea. La postarea ei, cineva a inceput sa spuna ca nu este adevarat, ca vrea doar sa atraga atentia, ca exagereaza clar, ca “de ce a cenzurat unele cuvinte din SMS” si ca “si eu pot sa inventez asa ceva!”. Ca majoritatea oamenilor care o iau pe aceasta cale, este aproape imposibil sa ii explici ca adevarul poate este mult mai banal – jurnalista CHIAR a fost amenintata cu moartea, altfel nu ar fi facut aiurea plangere la politie.

Toata Romania a fost cuprinsa de frenezia teoriilor conspiratiei. De ce? Pentru ca este mai interesant sa crezi in ceva alambicat, decat in adevarul mult mai simplu. De obicei, de fapt, adevarul este mult mai banal si mai direct. Mai putin spectaculos. Dar romanii traiesc din circ, se hranesc cu circ, cu acuzatii nefondate, cu teorii ale conspiratiei – si un om politic al momentului stie acest lucru foarte bine.

De ce credeti ca acel om politic arunca, uneori, cate o nada poporului? De tipul “asasini intr-un hotel” sau “am fost urmarit de o masina de acasa pana la Guvern!”? Pentru ca stie ca aceste informatii se vor propaga cu viteza unui foc in California si multi, foarte foarte multi, le vor crede. Si el devine o victima. A unui “Soros”, a unor “servicii secrete”, el devine, automat…simpatic.

Eu insumi am fost acuzat de multiple ori ca scriu pe bani, platit fiind de diferite entitati publice sau private. Si acesta este un lucru la fel de trist – romanii uita faptul ca unele persoane scriu, actioneaza, ies la proteste sau vorbesc pur si simplu din convingeri proprii. Multi scriu, inca (si speram ca o sa mai aiba libertatea de a o face), pentru ca ei chiar CRED in acele lucruri. Un exemplu este chiar aceasta opinie – difera de un articol obiectiv, cu care v-am obisnuit in wall-street.ro, tocmai pentru ca este o opinie, personala si nesponsorizata de entitatea Soros, bau-baul Europei de Est, vreun partid politic sau de vreun ONG. Asa cum, de fapt, n-a fost sponsorizat niciun editorial de-ale mele, de-a lungul ultimei decade.

Sunt convins ca multi oameni au iesit de buna voie si nesiliti de nimeni la proteste, de ambele parti ale tristei scindari a tarii. La fel de sigur sunt ca inca exista multi jurnalisti care scriu vertical. La fel de convins sunt, insa, ca unii “jurnalisti” sunt platiti pentru anumite articole – si exista dovezi in aceste sensuri, ba chiar unii “jurnalisti” au recunoscut ca primesc bani.

Si cuvantul de baza, pe care multi l-au uitat, este fix acesta – “dovada”. Atata timp cat nu exista dovezi palpabile sau o “indoiala rezonabila”, cum se mai spune, ar fi mult mai bine ca aceste teorii ale conspiratiei sa fie mult mai bine gandite si “mestecate”, inainte sa fie asternute pe foaia virtuala a Internetului. Nu de alta, dar pot influenta si pe altii si ceea ce la inceput era doar un mic bulgare, se poate transforma intr-o avalansa devastatoare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri