Cazul Madoff, frauda de 50 de miliarde de dolari din SUA, este rezultatul ignorarii unor reguli de baza, care nu ar trebui uitate de niciun investitor cand decide sa faca un nou plasament, scrie New York Times.
Madoff nu a proiectat un model de investitii bazat pe produse financiare impenetrabile, ci a oferit un profit peste media pietei. Majoritatea cautau un castig de aproximativ 5 procente, pentru ca un randament anual de 20% era irealizabil. Astfel, randamentul de 10-12% pe care acesta il oferea era suficient de atractiv pentru orice investitor.

Multe din pierderile acestea ar fi putut fi evitate, daca investitorii ar si-ar fi pus cateva intrebari despre mecanismele business-ului si daca nu ar fi ignorat cateva reguli de baza in orice investitie.

Regula celor 10 procente. Una din regulile de baza in investitii spune sa nu plasezi niciodata mai mult de 10% intr-un singur instrument financiar.

Sigur ca, anul trecut, orice portofoliu diversificat a adus pierderi, din cauza scaderilor dramatice pe actiunile si obligatiunile din intreaga lume, dar un echilibru in investitie ar mai fi redus aceste deprecieri.
Astfel, pierderile provenind din participatii mici in Lehman Brothers sau Fannie Mae puteau fi absorbite mai usor, comparativ cu detinerile mult mai mari in aceleasi titluri.

Desi uneori e inevitabil sa nu cresti participatiile la anumite companii, mai ales daca lucrezi pentru aceasta, dar trebuie retinut ca acest lucru este imprudent.

Astfel, regula de a nu investi mai mult de 10 procente intr-un singur instrument se aplica si este intotdeauna verificata. Portofoliul trebuie intotdeauna diversificat pentru ca riscul pierderilor sa fie cat mai mic.

Administratorul portofoliului trebuie sa fie un profesionist. Foarte multi din clientii pagubiti ai lui Madoff sau dovedit a fi colegi de la Clubul de Country din Palm Beach sau de la Sinagoga de pe Fifth Avenue. Nu intotdeauna un prieten sau o cunostinta este si cel mai bun administrator al banilor tai.

Este un aspect crucial in acest gen de investitii: doar pentru ca cineva este un bun jucator de golf, de exemplu, nu inseamna ca este si un bun economist. Alegerea unui administrator, a unui fond, a unui broker trebuie sa respecte reguli riguroase si sa nu tina cont de aspecte subiective.

Pune intrebari. In momentul in care alegi sa dai banii tai unui administrator care sa ii investeasca si sa iti aduca profit, trebuie sa pui intrebari despre cum functioneaza business-ul sau. Se spune ca mare parte din investitorii lui Madoff au preferat sa nu ceara multe detalii, preferand sa creeze un cerc inchis, un fel de elita a investitorilor.

In acelasi timp, acei potentiali clienti care au incercat sa afle mai multe detalii despre afacere si despre ce se va intampla cu banii lor nu au fost acceptati. Dar avantajul lor este ca inca mai au banii.

Asigura o suma de bani constanta si stabila. Mortimer Zuckerman un dezvoltator imobiliar si proprietarul cotidianului Daily News din New York a pierdut 30 de milioane de dolari prin firma sa ce intreprindea actiuni caritabile.

Oricat de jignitor ar suna pentru beneficiarii actelor caritabile, el pare ca a urmat una din intelepciunile populare in ce priveste strategiile de investitie: imparte banii echitabil si diversifica investitiile, in asa fel incat banii din care traiesti sa fie intotdeauna in siguranta.

Scurt remember al cazului Madoff

In luna decembrie 2008, Madoff, care conducea un fond de hedging, le-a declarat angajatilor ca afacerea sa de consultanta in investitii a fost o operatiune frauduloasa cunoscuta sub numele de “schema Ponzi”, informa la acea data Bloomberg. Madoff a spus angajatilor seniori ca anumiti clienti ai fondului doresc sa-si rascumpere activele si cereau 7 miliarde de dolari, firma ducand lipsa de lichiditati.

O schema Ponzi este un vehicul ilegal de investitii care aduce castiguri investitorilor mai vechi cu bani de la noi investitori si care depinde de o serie constanta de noi investitori.

Frauda lui Madoff, prestigios trader de pe Wall Street, a fost estimata la 50 de miliarde de dolari.

Procurorii si autoritatile de reglementare l-au acuzat pe Madoff, care a fost si presedinte al bursei Nasdaq din anii '90, acum in varsta de 70 de ani, ca a regizat o frauda de proportii uriase prin intermediul companiei sale de consultanta in investitii, care a administrat cel putin un fond de protectie impotriva riscurilor.

Sute de oameni, care au investit alaturi de Madoff prin intermediul clientilor firmei, i-au incredintat traderului sume de miliarde de dolari, spun expertii financiari.

Printre investitorii lui Madoff s-au numarat mari companii, lidere de piata, dintre care unele tranzactionate public, s-au numarat universitati, fundatii si, mai ales, multe fonduri de management al activelor, potrivit declaratiilor lui Douglas Kass, seful fondului de protectie impotriva riscurilor Seabreeze Partners Management.

Fostul presedinte al bursei Nasdaq, in varsta de 70 de ani, este cunoscut ca fiind fondatorul companiei Bernard L. Madoff Investment Securities, lansata in 1960.

Autoritatile americane au afirmat ca firma de consultanta al lui Madoff avea intre 11 si 25 de clienti si un total de circa 17,1 miliarde de dolari in active sub management. Printre clientii fondului se afla alte fonduri de hedging, banci si persoane fizice instarite, potrivit statisticilor. SEC a declarat ca virtual toate activele acestui fond de hedging lipsesc.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri