Contractele financiare pentru diferenta (CFD) de la Bursa sibiana sunt instrumente similare derivatelor pe actiuni de pe aceasta piata, insa exista cateva caracteristici care le diferentiaza major.
Conform informatiilor publicate pe site-ul Sibex, in primul rand, spre deosebire de actiuni, unde un investitor achizitioneaza si apoi vinde acele titluri, prin contractele CFD se poate deschide direct o pozite short (de vanzare) pentru a profita atat de scaderea preturilor, cat si de cresterea lor.

Tranzactionarea unui CFD implica deschiderea a doua pozitii: una long, din partea cumparatorului, si un short, din partea vanzatorului.

Avantajele contractelor pentru diferenta

Levierul. CFD-urile ofera expunere totala pentru o actiuni prin plata unei fractiuni din pretul activului sport.

CFD-urile necesita doar depunerea unei marje initiale pentru a garanta tranzactia, urmand ca in cazul unei evolutii nefavorabile a pretului, investitorul sa plateasca cu cash pierderea pe masura acumularii ei sau sa retraga cash profitul pe masura generarii lui, se mai arata in sursa citata.

CFD-urile se tranzactioneaza tot pe baza unor marje, similar cu cele de pe piata derivatelor – investitorul imobilizeaza doar 15% din suma pe care ar fi platit-o daca ar fi achizitionat actiunile propriu-zise -, iar marcarea se realizeaza la finalul fiecarei zi de catre Casa Romana de Compensare.

Deschiderea de pozitii short. CFD-urile ofera posibilitatea investitorilor de a profita de scaderea preturilor, astfel se poate profita de pe urma scaderii preturilor, nu doar cand aceasta cresc.

Spre deosebire de contractele futures, CFD-urile nu au scadente, iar singura posibilitate de a inchide o pozitie este de a realiza o tranzactie de sens invers pe acel contract.

CFD-urile includ valoarea dividendelor. Spre deosebire de alte forme de contractele options si futures, cashflow-urile, precum costul detinerii investitiei si dividendele nu sunt reflectate in pretul CFD-ului.

In schimb, cashflow-urile sunt platite in timp ce pozitia este deschisa permitand CFD-ului sa urmareasca pretul activului suport, decat sa tranzactioneze cu discount sau prima, asa cum poate fi cazul contractelor futures.

CFD-urile au diferite forme distincte de cashflow care afecteaza detinatorii de pozitii deschise: dobanda per contract, comisionul pe contract si dividendele.

Cand are loc operatiunea de acordare a dividendelor, la Bursa sibiana ajustarile aferente se realizeaza prin decontare de fonduri: cumparatorii de CFD-uri vor primi de la vanzatori contravaloarea in cash a dividendelor.

Riscurile tranzactionarii de CFD-uri


Din cauza riscurilor asociate, contractele financiare pentru diferenta trebuie tranzactionate numai dupa ce exista certitudinea ca s-au inteles mecanismul instrumentelor si ce implica aceasta tranzactionare.

Inainte de a tranzactiona investitorul ar trebui sa isi evalueze atent experienta, obiectivele investitiei, resursele financiare disponibile si orice alti factori care ar putea influenta decizia de tranzactionare, iar apoi sa isi contacteze consultantul, subliniaza Sibex.

Efectul de levier. Levierul ofera posibilitatea de a obtine un castig mare dintr-o investitie initiala mai mica decat in cazul investitiilor clasice. Cu toate astea, trebuie retinut faptul ca levierul implica un risc mai mare decat cel aferent investitiei directe in actiunile cotate.

O modificare relativ insignifianta a pretului pietei are un impact superior fata de cantitatea de bani necesara sustinerii pozitiei.

Este important de retinut ca efectul de levier poate actiona atat in favoarea cat si in detrimentul investitorului, amplificand castigurile sau pierderile.

Apeluri in marja suplimentare si pierderi nelimitate. Obligatia detinatorului unui CFD fie pe o pozitie long, fie short nu se limiteaza la plata initiala a marjei. Daca piata se misca in sens contrar, nivelul pozitiei si al marjei creste. Ca urmare, detinatorului acelei pozitii ii poate fi solicitat sa achite fonduri suplimentare pe termen scurt pentru a mentine pozitia.

Daca detinatorul unei pozitii nu se conformeaza la solicitarea din partea brokerului asupra achitarii unor fonduri suplimentare, acesta din urma poate inchide pozitia respectiva. In plus, detinatorul va fi in continuare susceptibil unor pierderi viitoare care ar putea fi cauzate de inchiderea pozitiei.

Riscul de lichiditate. Lipsa de lichiditate pot duce la cresterea riscului de pierdere prin ingreunarea efectuarii tranzactiilor sau a inchiderii pozitiilor deschise.

Relatiile normale de stabilire a preturilor nu exista in anumite situatii. De exemplu, nu pot exista relatii normale de stabilire a pretului in perioade caracterizate de o presiune ridicata la cumparare sau la vanzare, volatilitate crescuta a pietei si lipsa lichiditatii pentru un anumit CFD.

Gapping-ul (diferenta dintre pretul de deschidere si cel de inchidere), indiferent daca preturile cresc sau scad fara oportunitatea de a tranzactiona, poate conduce la pierderi semnificative chiar daca au fost introduse ordine de tipul Stop Loss. Aceasta situatie decurge din faptul ca exista posibilitatea ca tranzactia sa nu se realizeze la pretul stabilit daca piata este fluctuanta.

Investitorii in CFD-uri pot sa isi diminueze riscul prin combinarea pozitiilor pe CFD-uri cu contracte futures sau optiuni pe acelasi activ suport tranzactionate la bursa.

De asemenea, pot exista situatii speciale in care un anumit contract CFD sa fie delistat.

Exemple de tranzactionare

LONG

Un speculator care in general nu tine o pozitie deschisa pentru mai mult de cateva zile considera ca preturile actiunilor la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) vor urca puternic in urmatoarele zile si crede ca actiunea SIF Muntenia (SIF4) va urma acest trend. Suma lui disponibila in contul de marja la brokerul sau este de 5.000 lei.

Contractul SIF4 CFD se tranzactioneaza la pretul de 0,7 lei si are o marja de 0,12 lei/actiune, de aproximativ 17%. Astfel, cu 5.000 lei, investitorul poate obtine o expunere de 294.000 lei (5.000/20%), adica are suficienta marja pentru a lua o pozitie Long pe 41 de contracte SIF4 CFD la pretul de 0,7 Ron.

Dupa prima zi, investitorul trebuie sa depuna marja initiala plus dobanda pe contract (suma pe care o plateste detinatorului pozitiei short) si este expus variatiilor de marja.

In zilele urmatoare el este supus doar dobanzii pe contract si variatiilor de marja. Daca pretul merge in defavoarea sa, investitorul va trebui sa completeze suma din cont cu pierderea rezultata din reevaluarea pozitiei sale la un pret mai mic. Daca pretul merge in favoarea sa, el va incasa in cont profitul rezultat in urma reevaluarii pozitiei sale la un pret mai mare decat cel de cumparare initial.

Daca SIF4 emite dividendele in perioada in care investitorul are pozitiile deschise pe SIF4 CFD, atunci el va primi in contul de marja dividendele ca si suma cash de la contrapartea short.

SHORT

Un speculator considera ca pretul actiunii SIF4 va scadea in urmatoarele zile. Acesta a depus 5.000 lei la brokerul sau .

Contractul SIF4 CFD se tranzactioneaza la pretul de 0,7 lei si are o marja de 0,12 lei/actiune. Astfel, cu 5.000 lei, investitorul are suficienta marja pentru a lua o pozitie Short pe 41 contracte SIF4 CFD la pretul de 0,7 lei.

Dupa prima zi, investitorul trebuie sa plateasca marja initiala, este expus variatiilor de marja, dar primeste dobanda pe contract.

In zilele urmatoare investitorul continua sa plateasca orice eventuala variatie negativa a marjei si primeste in continuare dobanda pe contract.

Daca SIF4 emite dividendele in perioada in care investitorul are pozitiile short deschise atunci el va plati dividendele short catre detinatorul pozitiilor long).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri