Pentru reprezentantii bancilor intrarea in insolventa a unui dezvoltator imobiliar inseamna lipsa credibilitatii si slabe sanse de reusita. Pentru practicienii in insoleventa, acelasi lucru inseamna avantaje precum renegocierea contractelor in derulare, protectia fata de intreruperea utilitatilor sau reconfigurarea imediata a costurilor companiei.
Andreea Anghelof (foto), partener in cadrul Casei de Insolventa Transilvania, a vorbit despre avantajele intrarii in insolventa, dand apoi exemplul unui proiect imobiliar cu o valuare de 5 milioane de euro.

“Obligatiile care rezulta dintr-un antecontract de vanzare-cumparare cu data anterioara deschiderii procedurii, in care vanzatorul intra in procedura de insolventa, vor fi executate de catre administratorul judiciar, respectiv lichidatorul companiei, la cererea cumparatorului, cu anumite conditii”, a explicat Andreea Anghelof, in cadrul unui seminar organizat recent de Evensys.

Aceste conditii sunt:
1. pretul contractual a fost achitat integral sau poate fi achitat la data cererii, iar bunul se afla in posesia promitentului-cumparator;
2. pretul nu este inferior valorii de piata a bunului;
3. bunul nu are o importanta determinanta pentru reusita unui plan de reorganizare.

In plus, bunurile instrainate de catre administratorul judiciar se dobandesc libere de orice sarcini, respectiv fara ipoteca.

Anghelof a dat exemplu un proiect imobiliar, dezvoltat pe un teren achizionat cu credit bancar de un milion de euro, cu ipoteca pe teren și pe bunurile asociatilor. Investitia in proiect se ridica la 4 milioane de euro (cu tot cu teren), iar valoarea totala de vanzare a celor 50 de apartamentelor este de 5 milioane de euro. Proiectul cuprinde cinci blocuri si este finalizat in proportie de 50%, costul total al unui bloc fiind de 600.000 de euro.

“Au fost incheiate antecontracte in valoare de 600.000 de euro ,iar 20 de apartamente din cele 50 au fost contractate cu un avans 60.000 de euro din pretul final al apartamentului, respectiv 100.000 de euro. Astfel, dezvoltatorul mai are incasat inca 800.000 de euro la finalizarea proiectului”, explica practicianul in insolventa

Furnizorii neachitati, care au de incasat 400.000 euro de la dezvoltator, incep executarea si oprirea conturilor. Ulterior, banca opreste finantarea, vanzarile ingheata, se blocheaza constructia, iar derularea proiectului are intarziere un an si jumatate.

“Dupa intrarea in insolventa, un investitor privat poate prelua un procent din partile sociale ale dezvoltatorului imobiliar si poate finanta cu minimul necesar finalizarea proiectului”, afirma Anghelof.

Avantajul insolevente este ca in acest caz, aportul nou merge exclusiv in constructie pentru finalizarea acesteia.

“Dupa finalizare, se incaseaza restul de pret din antecontracte si se refinanteaza finalizarea a celorlalte apartamente”, a incheiat Andreea Anghelof, de la Casa de Insolventa Transilvania.

Citeste si Aproape totul despre insolventa: Cum pot companiile sa castige timp pentru a se reorganiza.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri