Cardul de cumparaturi sau mai exact cardul de credit este unul dintre produsele bancare de retail extrem de controversate pe piata financiara din Romania. Unii clienti in considera avantajos datorita perioadei de gratie, in timp ce altii il vad ca pe un imprumut cu o dobanda prea mare.
Cardul de credit permite posesorului acestuia sa acceseze o limita de credit pusa la dispozitie de catre banca, avand o anumita perioada de gratie in care nu se percepe niciun fel de dobanda pentru tranzactiile la comercianti, explica reprezentantii Raiffeisen Bank Romania in cadrul unui ghid financiar.

Dobanda se plateste numai pentru sumele folosite efectiv in afara perioadei de gratie si pentru sumele retrase de la bancomat. In plus, clientul trebuie sa ramburseze lunar un procent minim din linia de credit utilizata.

De ce este avantajos un card de credit?

Este avantajoasa utilizarea cardului de credit pntru efectuarea cumparaturilor lunare, sustin reprezentantii Raiffeisen deoarece, in acest fel, clientii isi pot pastra banii de salariu intr-un depozit pe o luna ce este recompensat cu o dobanda.

Astfel, dupa o luna posesorii de carduri de cumparaturi pot rambursa suma utilizata de pe cardul de credit fara a fi nevoiti sa plateasca si dobanda (deoarece au utilizat sumele in cadrul perioadei de gratie) si, in acelasi timp, castiga dobanda oferita de banci la depozite.

Perioada de gratie aferenta cardurilor de credit de pe piata bancara locala ajunge chiar si pana la 60 de zile, insa dobanda platita de clienti dupa aceasta perioada este semnificativ mai mare fata de cea aferenta creditelor de nevoi personale.

Care sunt riscurile?

Utilizarea corecta a cardurilor de credit implica si o foarte buna cunoastere a acestora. Astfel, daca un client va uita ca trebuie sa ramburseze banii in perioada de gratie va fi nevoi sa plateasca o dobanda ridicata.

De asemenea, daca este utilizata integral o linie de credit de o valoare ridicata (peste nivelul veniturilor lunare), clientul bancii se va afla in situatia in care ii va fi tot mai dificil sa ramburseze banii utilizati.

Top 10 carduri de credit.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri