Stii ce sa faci in caz de accident auto? Mihai Cracea (foto), editor asigurareamasinilor.ro, a vorbit, intr-un interviu acordat Wall-Street, despre principalii pasi care trebuie urmati in cazul unui accident auto, dar si despre recenta campania de educare si informare a soferilor, derulata la nivel national.
1. In cazul unui accident auto, fara victime, ce trebuie sa faca un sofer prima data?

In cazul producerii unui accident auto in urma caruia nu s-au inregistrat victime, conducatorii auto trebuie, inainte de orice, sa decida daca accepta solutionarea prin procedura de constatare amiabila. Este important de stiut ca procedura este optionala si nu obligatorie, fiind in fapt o alternativa la varianta traditionala (mers la Politie, intocmit proces-verbal de constatare etc.). De asemenea, trebuie mentionat ca procedura se aplica numai cand sunt indeplinite concomitent urmatoarele conditii: s-a produs un accident rutier doar cu pagube materiale (fara vatamari corporale) in care sunt implicate maximum doua vehicule, care detin RCA valabil la data producerii accidentului. Toate informatiile despre utilizarea constatarii amiabile se gasesc pe portalul dedicat, constatulamiabil.ro, al carui scop este sa ofere publicul larg toate detaliile cu privire la aceasta procedura.

2. Care sunt pasii de urmat?


Odata ce soferii au convenit sa solutioneze evenimentul rutier prin Constat Amiabil, exista o serie de pasi care trebuie urmati.

In primul rand, conducatorii celor doua vehicule implicate in accident trebuie sa stie ca este necesara completarea unui singur formular de Constat Amiabil. Trebuie luate datele tuturor martorilor la accident si scrise pe formular in partea din dreapta sus, in campul cu numarul 5. Conform legii, martorii nu trebuie sa fie “nici transportati, nici soti sau persoane ce gospodaresc impreuna, nici afini sau rude de orice grad, nici prepusi ai aceleiasi persoane fizice sau juridice la care sunt angajati si conducatorii auto, utilizatorii sau proprietarii vehiculelor implicate.”

De asemenea, fiecare conducator completeaza corect si complet una din sectiunile formularului (fie cea din dreapta, fie cea din stanga - intitulate Vehicul A si Vehicul B. Fiecare este destinata unuia dintre cei doi conducatori, cu datele de identificare personale ale detinatorului politei de asigurare, ale conducatorului vehiculului, ale vehiculului si cele din polita de asigurare de raspundere civila auto).

In al treilea rand, formularul include si un spatiu comun pentru realizarea schitei accidentului. Acolo trebuie desenata o singura schita de comun acord cu celalalt sofer implicat.

In aceasta etapa, exista o serie de elemente de care un sofer trebuie sa tina cont. Formularul de Constat Amiabil are 2 pagini autocopiative si fiecare conducator auto isi pastreaza cate o pagina, atat copia cat si originalul avand aceeasi valoare juridica. Insemnarile din formular nu trebuie modificate sub nicio forma dupa completarea si semnarea acestuia!

Un sfat pentru soferi: rugati-l pe celalalt sofer implicat in accident sa va arate documentele de identificare (carte de identitate, talonul masinii, permisul de conducere si polita RCA). Puteti evita astfel cazuri in care datele de identificare sunt scrise gresit sau chiar sunt furnizate intentionat alte date (datele altei masini, din alta polita RCA, din alt permis de conducere, etc.).

Pe de alta parte, daca se doreste cererea platii unor despagubiri ca urmare a accidentului produs, trebuie depus imediat formularul la compania de asigurari mentionata de celalalt conducator pe formular, cea care asigura RCA celalalt vehicul implicat. Daca nu se doreste cererea platii unor despagubiri ca urmare a accidentului produs, se depune imediat formularul la compania de asigurari la care este incheiata polita RCA a soferului implicat in accident. In oricare dintre cazuri fiecare sofer trebuie sa sa se prezinte personal la asigurator unde se depune formularul si completeaza o declaratie tipizata.

Pe scurt, fiecare dintre soferi trebuie sa depuna formularul de constatare amiabila fie la asiguratorul propriu RCA, fie la asiguratorul RCA al celuilalt autovehicul, in situatia in care se invoca pretentii de despagubire.

In momentul depunerii formularului de constat amiabil la oricare dintre asiguratori, acesta din urma va elibera documentul de intrare in reparatie a autovehiculului fara de care niciunul dintre soferi nu isi poate repara masina. Dupa depunerea formularului, asiguratorul va stabili vinovatia si va acorda despagubirea, dupa caz.

Este momentul pentru un alt sfat pentru soferi: in cazul in care depuneti formularul de Constatare Amiabila si obtineti si documentul de intrare in reparatie de la alt asigurator decat propriul asigurator RCA, este bine sa avizati in scris si propriul asigurator RCA si sa-i transmiteti o copie lizibila a formularului, alaturi de declaratia referitoare la modul de producere a accidentului si copii ale altor documente relevante, cum ar fi: declaratii, poze, autorizatia de reparatie, documente referitoare la identitatea martorilor sau a soferului celuilalt vehicul, la asigurarea RCA a celuilalt vehicul etc.

Pentru ca toti acest pasi nu sunt bine cunoscuti de toti soferii, in urma cu doua saptamani a fost derulata o campanie de educare si informare numita chiar “Ce faci in caz de accident?”. Demersul apartine Asociatiei pentru Promovarea Asigurarilor (APPA), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Directiei Rutiere a Politiei Romane, iar Wall-street.ro l-a sustinut in calitate de Partener Media. Brosurile Informative Gratuite distribuite cu prilejul campaniei ofera exact informatiile pe care un sofer trebuie sa le stie in momentul in care se confrunta cu un accident rutier.

Proiectul a fost sustinut si de companiile de asigurari, brokeraj si regularizari de daune: Astra Asigurari, Asirom, Allianz-Tiriac Asigurari, Omniasig, BCR Asigurari, Generali Asigurari, Avus, Euroins, Ardaf, Piraeus Insurance Broker, Safety Broker si Otto Broker. Puteti descarca gratuit Brosura si aici!

3. Cine isi asuma culpa pentru accident? Ce se intampla daca nu se ajunge la un consens in privinta vinovatiei?

Vinovatia este stabilita de companiile de asigurare. Asadar, completarea constatului amiabil nu reprezinta o recunoastere a vinovatiei din partea oricaruia dintre soferi. Totusi, in cazul in care cei implicati nu sunt satisfacuti cu rezolutia data de compania de asigurari, pot apela la o instanta de judecata. Astfel, daca asiguratorii RCA ai celor doua vehicule implicate in accident nu cad de acord cu privire la stabilirea vinovatiei sau in cazul in care persoanele implicate nu sunt de acord cu modul in care asiguratorii au stabilit vinovatia, atunci cei care se considera indreptatiti sa fie despagubiti se vor adresa instantei de judecata cu actiune in pretentii, actiune in cadrul careia instanta de judecata va trebui sa fie investita si cu stabilirea vinovatiei in producerea accidentului.

Companiile de asigurari stabilesc incadrarea raspunderii in baza unui protocol semnat de acestea, conform caruia, diverse spete de accidente rutiere sunt deja solutionate. Totusi, este posibil ca aceasta incadrare a raspunderii sa nu coincida cu cea din Codul Rutier.

4. Care este perioada de timp in care o persoana poate lua contact cu asiguratorul?

Desi legislatia nu specifica in mod expres, termenul recomandat in care trebuie transmis formularul de Constat Amiabil catre companiile de asigurare este de 24 de ore.

Ar trebui solicitata si cate o copie conforma cu originalul a exemplarului formularului depus la asigurator si pastrate copii dupa acesta, dar si dupa toate celalalte documente, adrese, declaratii etc. Nu se stie cand va vor fi de folos... Este important de punctat ca orice accident provocat va conduce la cresterea primei de asigurare RCA.

5. Cum se schimba situatia daca au fost implicate si victime?

In cazul accidentelor din care rezulta si vatamari de persoane, cei implicati trebuie sa sune imediat la 112 si sa astepte interventia unitatilor de Salvare si de Politie Rutiera, fiind strict interzisa utilizarea constatului amiabil. In acest caz Politia Rutiera este singura abilitata sa protocoleze cazul. Portalul asigurareamasinilor.ro are o sectiune speciala structurata in mai multi pasi. Prin intermediul ei, soferii pot introduce datele despre accidentul in care au fost implicati si pot afla ce variante au la dispozitie pentru solutionarea evenimentului rutier. Sectiunea poate fi accesata aici.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri