Din 15 octombrie, formularul de constatare amiabilă de accident pentru RCA va putea fi completat și în format electronic, nu doar pe hârtie. Acest lucru se va face într-o aplicație dedicată special constatării amiabile de accident, aplicație lansată pe 17 octombrie.,

ASF a decis încă din vară că formularul electronic pentru constatarea amiabilă de accident va avea aceeași valoare juridică precum cel pe hârtie. Însă Autoritatea a dat termen până la 15 octombrie pentru implementarea acestei soluții electronice de către asigurătorii RCA împreună cu Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).

Soluția tehnică găsită este o aplicație gratuită numită Amiabila, care a fost lansată pe 17 octombrie (deși prevederile se aplică din data de 15). AICI găsiți mai multe informații despre aplicația pentru constatarea amiabilă de accident. Aplicația funcționează atât direct pe mobil, cât și în browser, permite scanarea documentelor și are tehnologie OCR și este conectată cu toți asiguratorii RCA din România.

Cum funcționează aplicația pentru constatarea amiabilă de accident

După ce îți descarci aplicația Amiabila, trebuie să îți faci cont, în care vei avea toate constatările făcute în format electronic, nu doar cea mai recentă. Completezi datele personale - poți să îți fotografiezi cartea de identitate, iar aplicația va extrage și va completa automat datele printr-un sistem OCR.

Se trece apoi la completarea datelor referitoare la momentul accidentului pentru care se face constatarea amiabilă. AplicațiaAmiabila dispune de localizare exactă prin GPS și autocompletarea adresei unde s-a petrecut accidentul, în cazul în care nu știi precis adresa.

Selectezi apoi daunele provocate în accident. Ai posibilitatea de a selecta atât direcția impactului cât si avariile suferite de vehicul.

Citește și: Polița RCA: la ce trebuie să fii atent pentru a face cea mai bună alegere

Următorul pas este să construiești circumstantele accidentului pentru care faci constatarea amiabilă. De pildă, precizezi dacă vehiculul era staționat, oprit, dacă ieșea dintr-o parcare etc. vehicul oprit; la momentul plecării. Rezultatele și fotografiile de la locul accidentului vor contribui la stabilirea vinovăției.

Completezi apoi datele celuilat vehicul implicat. Conducătorul acestui vehicul trebuie să parcurgă același proces, pe același telefon pentru a contribui la desenarea schiței împreună. Astfel aplicația poate completa documentul din aceeași perspectivă. la final este posibilă trimiterea documentelor comune către asigurătorii ambelor părți implicate.

Se crează apoi schița accidentului. În funcție de circumstanțele selectate de ambii conducători auto, aplicația selectează 3 dintre cele mai probabile circumstanțe în care accidentul ar fi putut să se producă.

Citește și: Cum se completează corect un formular de constatare amiabilă

Pasul final este de a semna și trimite documentele. După ce participanții sunt de acord cu circumstanțele create in urma in urma procesului de înregistrare, este nevoie de semnătura ambelor parti implicate. Se pot trimite documentele asigurătorilor RCA ai ambelor părți implicate.

Aplicația va fi disponibilă atât în Google Play, cât și în App Store.

Când se poate face constatare amiabilă de accident în aplicație

Formularul ”Constatarea amiabilă de accident” poate fi utilizat, în aplicație doar dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:
- din accident au rezultat numai pagube materiale;
- în accident au fost implicate numai două vehicule;
- nu se creează pagube materiale altei persoane decât celor doi conducători de vehicule implicaţi în accident;
- există acordul de voinţă al celor doi conducători auto, exprimat prin semnarea formularului.

În situaţia în care unul dintre vehicule este staţionat sau parcat, formularul poate fi completatde către proprietarul sau utilizatorul acestuia.

Ce acte sunt necesare pentru constatarea amiabilă de accident în aplicație

Pentru a face constatarea amiabilă de accident, sunt necesare următoarele acte. În cazul utilizării aplicației, ele vor fi scanate:

- copie după cartea de identitate;
- copie certificat de inmatriculare;
- copie permis;
- copie polița RCA.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri