Formularul “Constatare amiabilă de accident” poate fi obţinut de la sediile asigurătorilor sau odată cu noua asigurare RCA, putând fi utilizat indiferent de locul producerii accidentului, pe teritoriul României.

Completarea şi semnarea formularului “Constatare amiabilă de accident” reprezintă o procedură ce contribuie la soluţionarea dosarelor de daună între două autovehicule. Asiguratul trebuie să informeze imediat societatea de asigurare autorizată, despre producerea accidentului de circulaţie.

Formularul „Constatarea amiabilă de accident” poate fi utilizat dacă sunt îndeplinite următoarelor condiţii:

  • din accident au rezultat numai pagube materiale;
  • în accident au fost implicate numai două vehicule;
  • nu se creează pagube materiale altei persoane decât celor doi conducători de vehicule implicaţi în accident;
  • există acordul de voinţă al celor doi conducători auto, exprimat prin semnarea formularului.

Sursă: Poliția Română – Constatare amiabilă

În situaţia în care unul dintre vehicule este staţionat sau parcat, formularul poate fi completat şi de către proprietarul sau utilizatorul acestuia. Constatarea amiabilă poate fi făcută dacă cei doi șoferi sunt de acord.

Dacă într-un accident sunt implicate mai mult de două vehicule nu puteți face constatare amiabilă.

Cititi si Ce amenzi primesc șoferii care nu plătesc taxa de pod de la Feteşti

Conducătorul auto care are pretenţii de despăgubire se va adresa socieţii la care este asigurat celălalt conducător auto, depunând formularul la orice reprezentanţă a societăţii din domeniul asigurărilor. Odată cu depunerea formularului se eliberează şi documentul de introducere în reparaţie a vehiculului.

Acte necesare pentru constatarea amiabila:

  • copie după cartea de identitate,
  • copie certificat de inmatriculare,
  • copie permis,
  • copie polița RCA.

Șoferii completează un singur formular de constantare amiabilă

Se va folosi un singur formular și va fi completat cu pixul și cu majuscule de ambii șoferi. Dacă sunt martori, puteți să le cereți numele și să îi treceți pe formular în câmpul cu numărul 5, în partea dreaptă sus. Martorii trebuie să fie persoane pe care nu le cunosc cei implicați în accident.

Formularul de constatare amiabilă va fi completat pe rând de cei doi șoferi, având rubricile Vehicul A (vinovat) și Vehicul B (păgubit). Toate căsuțele trebuiesc completate cu datele de identificare ale deținătorului poliței de asigurare, ale conducătorului auto, ale mașinii și seria și numărul poliței RCA. Semnăturile celor doi şoferi trebuie să fie în spațiul respectiv.

Este obligatoriu să faceți schița accidentului. Nu contează care dintre șoferi o desenează. Trebuie să fie o singură schiță. Cereți părerea și celuilalt șofer implicat în accident când faceți desenul. Formularul de constat amiabil are două pagini autocopiative, așadar fiecare conducător auto va păstra câte o pagină, ambele au rol de original.

Cititi si Dacia testează primul său SUV cu 7 locuri

Formularul de constatare amiabilă va fi depus personal de șoferul păgubit la compania de asigurări, unde va completa și o declarație tipizată. Din acel moment, asigurătorul va elibera documentul de introducere în reparație, va stabili vinovăția și va acorda despăgubirea.

De reținut:

  • odată ce ați despărțit cele două pagini autocopiative nu mai faceți modificări
  • verificați corectitudinea datelor celuilalt șofer care a completat formularul. Cereți cartea de identitate, asigurarea RCA, talonul auto, și permisul de conducere (faceţi câte o copie xerox)
  • termenul maxim în care trebuie să transmiţi formularul către compania de asigurare este de 24 ore
  • după completarea şi semnarea formularului de ambele părţi implicate, nu vă mai puteţi adresa Poliţiei

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri