Este binecunoscut faptul ca bancile realizau, in trecut, venituri importante din comisioanele pe care le solicitau clientilor pentru diverse servicii, cum este cel de analiza a dosarului de credit. Unele banci au renuntat temporar la acest comision in incercarea de a stimula activitatea de creditare, insa alte institutii percep o taxa de chiar 500 de euro pentru analiza solicitarii de credit.
Nivelul comisionului perceput de banci pentru analiza dosarului de credit variaza intre 25 de euro si 500 de euro, in functie de tipul de imprumut solicitat si banca aleasa pentru finantare.

In general, clientii care doresc sa obtina un credit de nevoi personale platesc un comision mai mare decat cei care opteaza pentru un imprumut imobiliar sau garantat cu o ipoteca.

Portughezii de la Millennium Bank percep, spre exemplu, un comision de 500 de euro pentru analiza creditelor de nevoi personale cu ipoteca sau un comision de 400 de euro in cazul creditelor ipotecare. Totusi, banca a eliminat pana la 30 iunie 2011 comisionul perceput la creditul ipotecar utilizat pentru refinantarea altui imprumut de acest gen. Si Banca Romaneasca percepe un comision de 500 de euro pentru creditele ipotecare sau de 2.200 de lei in cazul in care imprumuturile sunt in lei.

Bancpost percepe un comision de analiza de valoare apropiata, mai exact de 400 de euro sau 1.500 de lei pentru creditele ipotecare sau cele care sunt garantate cu o ipoteca. Spre deosebire, grecii de la Alpha Bank taxeaza analiza dosarului de credit cu 50 de euro.

Analiza dosarului de credit costa 400 de euro sau 1.720 de lei la UniCredit Tiriac Bank in cazul imprumuturilor de nevoi personale cu ipoteca si 300 de euro in cazul creditelor ipotecare.

BRD-Groupe Societe Generale, a doua banca din sistem dupa valoarea activelor gestionate, solicita un comision de analiza de 400 de euro (sau 1.000 de lei) la creditele ipotecare sau cele de nevoi personale garantate cu ipoteca. Comisionul de analiza pentru creditele de nevoi personale negarantate este de 50 de euro (sau 200 de lei) la BRD, iar pentru studenti este de 25 de euro (sau 100 de lei). Banca percepe un comision de analiza de 100 de euro (sau 400 de lei) la imprumuturile destinate achizitiilor de autoturisme.

CEC Bank, institutia de credit detinuta de statul roman, solicita clientilor un comision de analiza de 500 de lei, acesta fiind redus la 250 de lei doar in cazul creditelor destinate refinantarilor.

Incepand din acest an comisioanele de analiza a dosarelor de credit nu mai pof fi prezentate ca procentaj din valoarea imprumutului, ci trebuie sa fie o suma fixa. Noua reglementare a fost impusa bancilor prin Legea nr. 288/2010 care a modificat si aprobat OUG 50/2010 si a intrat in vigoare pe data de 2 ianuarie 2011.

Nu toate bancile si-au modificat politica de comisioane din prima zi a anului, dar, in prezent, majoritatea institutiilor de credit si-au publicat nivelul comisioanelor de analiza a dosarelor de credit. Unele banci au decis sa elimine acest comision, chiar si pentru o perioada limitata, pentru a avea un avantaj in fata celorlalte institutii de credit ori pentru a incerca sa stimuleze creditarea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri