80% dintre miile de respondenti ai unui sondaj privind proiectul Anti-Counterfeiting Trage Agreement (ACTA) care vizeaza combaterea comercializarii de produse contrafacute precum si pirateria online spun, pe wall-street.ro, ca sunt IMPOTRIVA acestui act, in timp ce 16% declara ca ii deranjeaza faptul ca proiectul nu este mai transparent. Dar ce trebuie sa stii, mai bine, despre acest proiect European?
1. Nu se cunosc foarte multe despre ACTA deoarece procesul de negocieri a fost tinut secret, scrie UnitedLiberty.org. Se pare ca secretuozitatea ACTA a fost un act deliberat de a exclude de la negocieri atat cetatenii statelor semnatare dar si ai celor din statele emergente. Administratia Obama a spus ca ACTA este “o problema de securitate nationala”, dispunand astfel secretizarea sa.

2. Stim ca ACTA este SOPA, renascut. Grupuri si asociatii media precum Motion Picture Association of America (MPAA) si Recording Industry Association of America (RIAA) vor sa impuna o cenzura a Internetului si vor sa se implice activ in articolele ce vor fi implementate in ACTA.

3. Desi excluse din procesul de negocieri, tarilor in curs de dezvoltare li s-ar putea impune cu forta regulamentele ACTA. Este poate unul dintre cele mai obscure si, scrie publicatia citata, “odioase” aspecte ale ACTA – faptul ca li se impune un regulament unor tari carora li se neaga dreptul de a vota.

4. Conform cabinetului Trade Representative din SUA, ACTA este deja impusa in State fara autorizatia congresului.

5. Ceea ce transmite ACTA de fapt este ca, departe de a se fi terminat, lupta impotriva cenzurii Internetului s-ar putea sa fie deja pierduta inca de anul trecut, fara ca cetatenii statelor implicate sa cunoasca acest lucru.

In ciuda faptului ca Romania si alte 21 de state ale UE au semnat in Japonia documentul international Anti-Counterfeiting Trage Agreement, Renate Weber, deputata in Parlamentul European (PNL, ALDE), sustine ca “in 2010 am semnat, alaturi de alti 392 de colegi eurodeputati, o declaratie scrisa care a fost si adoptata de Parlamentul European, «privind lipsa unui proces transparent si continutul potential controversat» al ACTA. De asemenea, am fost alaturi de colegii mei din ALDE, de specialisti din IT si de profesori de drept care urmaresc acest subiect de ani de zile, la dezbateri si seminarii in care s-a exprimat profunda ingrijorare fata de continutul si consecintele ACTA”, a transmis deputatul roman.

Resurse suplimentare:

-Mai multe amanunte despre ACTA puteti citi intr-un articol publicat de Infosecurity-us.com.

- Romania a semnat ACTA, proiectul care va permite controlul laptop-urilor si al mobilelor

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri