Poate ca multi dintre dumneavoastra ati cumparat online produse din afara tarii, considerand ca “iesiti mai ieftin” decat daca ati achizitiona din tara, de la retaileri autohtoni. Daca in unele situatii acest lucru este adevarat, exista si exceptii notabile, la anumite produse. Pana la urma, cum este mai bine?
Wall-Street.ro a comparat preturile a unsprezece produse din categorii diferite de pe cel mai mare magazin online din lume, Amazon, si retaileri autohtoni majori (eMag, F64, Okian.ro si Carturesti).

Pentru a reliefa diferentele de preturi cat mai corect, s-a mers in comenzile internationale pana la ultimul pas (inainte de plasarea efectiva a comenzii) luandu-se in calcul VAT (TVA) precum si costul transportului si a procesarii.

Pentru comparatii am folosit, acolo unde a fost posibil si livrarea se putea realiza si in tara, Amazon.com (SUA), Amazon.co.uk (Marea Britanie) si Amazon.de (Germania). Amazon este cel mai mare retailer la nivel mondial. In Romania am folosit in primul rand eMag, intrucat este cel mai mare magazin online din tara, precum si F64.ro (in cazul aparatului foto) si alte firme in cazul cartilor si parfumului.

Conversia valutara s-a realizat la cursul de schimb al BNR din data de 13 februarie 2012.

KINDLE Wi-Fi alb

Cel mai nou model Kindle cu Wi-Fi poate fi achizitionat de pe Amazon.com de pe link-ul aferent cu 161 $ (circa 528 lei). In aceasta suma este inclus pretul produsului (109 $) la care se adauga transportul (21$) si impozitul de 32 $.

Acelasi produs la eMag poate fi cumparat mai ieftin, cu 479 lei.

Apple iPad 2 64 Gb

Modelul de 64 Gb al tabletei Apple costa la Amazon.de 760 euro (inclusiv TVA si taxe de transport), echivalentul a 3308 lei.

Acelasi produs, la eMag, costa 2900 lei, cu circa 400 de lei mai ieftin in tara.

iPhone 4S la 16 Gb

Cel mai nou model de iPhone, la 16 Gb, costa pe Amazon.com circa 630 $ (539$+91$ transport), echivalentul a 2.500 lei. Produsul este cumparat de la operatorul AT&T dar poate fi livrat si in Romania. Pe Amazon.de acelasi produs costa 770 euro (3.351 lei)

La eMag, telefonul poate fi achizitionat cu 3.000 lei.

Apple MacBook Pro 15 inci

Laptopul Apple MacBook Pro de 15 inci cu procesor quad core i7 la 2,2 Ghz poate fi cumparat de pe Amazon.co.uk la pretul de 1493 lire (7760 lei), inclusiv taxele de transport si procesare.

La eMag.ro, MacBook-ul costa 8580 lei.

Biografia lui Steve Jobs de Steve Isaacson

Bestsellerul redactat de Steve Isaacson costa pe Amazon.co.uk 22 lire (114 lei, incluzand toate taxele) in timp ce pe Amazon.de pretul se ridica la 21,3 euro (91,4 lei).

Cartea este disponibila si in Romania, la preturi putin mai mari – la Okian.ro costa 130 de lei iar la Carturesti este 133 lei.

BluRay Sherlock Holmes (2009)

BluRay-ul filmului Sherlock Holmes costa pe Amazon.co.uk 15,7 lire sterline (81 lei) si pe Amazon.de pretul este de 77 de lei.

In Romania, la eMag.ro, BluRay-ul costa 80 de lei, comparabil cu preturile din afara tarii.

Battlefield 3 pentru PlayStation 3


Jocul video Battlefield 3 pentru consola Sony PS3 costa, pe Amazon.co.uk, 35 lire sterline (182 lei). Pe Amazon.de pretul este de 57 euro (248 de lei).

In Romania, la Gameshop.ro, magazinul online al celui mai mare distribuitor de jocuri video din tara BestDistribution, pretul Battlefield 3 este de 270 de lei, mai scump decat in cazul Amazon. Pe eMag jocul costa tot 270 de lei.

Nikon D700 body

Corpul aparatului foto DSLR Nikon D700 costa pe versiunea din Marea Britanie 1895 lire sterline (9850 lei) in timp ce pe Amazon.de, cu toate taxele incluse, pretul se ridica la 2103 euro (9154 lei). Pe Amazon.com, la momentul cautarilor, aparatul foto nu se vindea decat la mana a doua.

Produsul este mai ieftin in Romania la F64.ro , produsul costand 9.000 de lei (pret identic si la eMag).

Televizor Sony 3D Ready

Un televizor Sony LED 3D Ready de 46 de inci costa la Amazon.co.uk 1150 lire sterline (6.000 lei)

In Romania, la eMag, acelasi televizor este mai ieftin – 4750 lei (redus recent de la 5.800 lei – n.r.)

Sony PS3 Slim 320 Gb

Consola de jocuri Sony PS3 Slim cu capacitate de 320 Gb costa pe Amazon.co.uk 247,5 lire sterline (1286 lei) in timp ce pe Amazon.de pretul scade la 1140 lei.

In Romania, la eMag, consola are pretul mai ridicat, atingand 1.300 lei.

Parfum Givenchy Ange ou Demon

Parfumul pentru femei Ange ou Demon Le Secret (sticluta de 50 ml) costa pe Amazon.co.uk 68,5 lire sterline (356 lei) in timp ce pe site-ul de retail Aoro.ro pretul este mai mic, de 230 lei.

Diferenta de pret in favoarea Romaniei se pastreaza si in cazul sticlutei de 100 ml (383 lei la Amazon.de vs 270 lei la Aoro.ro).

(click si zoom pe imagine pentru o vizualizare mai buna)




Concluzii:

Inainte de a achizitiona din Romania, este bine sa va uiati si pe site-urile securizate si cunoscute din afara tarii, fiind posibil ca in unele situatii produsele sa fie mai ieftine. Atunci cand achizitionati, asigurati-va ca producatorul/retailerul international ofera si garantie pentru produsul respectiv si ca este suficient de prompt. De asemenea, la livrarile internationale, produsele ajung cel mai devreme in 2-3 zile lucratoare in timp ce in Romania majoritatea retailerilor le distribuie in 24 de ore.

Unele produse din afara nu pot fi livrate in Romania (de exemplu Kindle, de pe Amazon.co.uk sau Amazon.de). De asemenea, urmariti ofertele atat retailerilor din Romania cat si celor din afara tarii - deseori sunt reduceri demne de luat in seama.

Despre acest subiect a scris intr-un post pe blogul personal si Cristian Manafu.

Alti retaileri importanti de pe piata locala de unde puteti achizitiona produse sunt Altex, Domo, Flanco, precum si magazinele de sub brandul FiT Distribution (PcFun.ro, ElectroFun.ro ), Cel.ro sau EvoMag.ro.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Tu de unde preferi sa achizitionezi produse? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi, oferind internautilor alternative viabile pentru cumparaturi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri