Adolf Hitler si actiunile extremiste au fost mai promovate decat problematica drepturilor fundamentale in titlurile de presa ale anului 2011, potrivit unui studiu intocmit de ProCausa, origanizatie informala, apolitica si non-profit.

Studiu Procausa

Datele statistice ale studiului arata faptul ca Adolf Hitler a fost mai promovat decat problematica drepturilor fundamentale, in titlurile de presa ale anului 2011. Daca diferitele forme ale sintagmei “drepturile omului” totalizeaza 167 de titluri, numele dictatorului nazist Adolf Hitler apare de 237 de ori.

Ca frecventa, la fiecare 2,3 articole care invoca drepturile omului, apare si un articol prin intermediul caruia Adolf Hitler este adus in atentia publicului. Fiecare dintre cele zece portaluri de stiri acorda spatiu in functie de politica editoriala, de ratiunile autorilor si de frecventa publicarii de materiale.

"Preferinta pentru numele dictatorului vinovat de crime impotriva umanitatii este categorica si in cazul unei comparatii cu textele referitoare la activisti, aparatori sau luptatori pentru drepturile fundamentale. Numele incluse in cadrul analizei au fost Martin Luther King Jr, Nelson Mandela, Mahatma Gandhi si Václav Havel. Niciunul dintre aceste personalitati nu sunt infatisate publicului la fel de insistent, consecvent si prin metode atat de variate, menite sa starneasca fascinatia cititorilor, asa cum se intampla in cazul fostului lider nazist", potrivit studiului.

Studiul ProCausa este realizat in urma monitorizarii a zece publicatii la care cititorii au acces pe internet. Au fost incluse portalurile de stiri despre care sa considerat ca fac parte din categoria quality press si ai caror parametri tehnici au permis contorizarea titlurilor, respectiv a articolelor. Au fost monitorizate paginile online ale publicatiilor: Adevarul, Antena 3, Cotidianul.ro, Evenimentul Zilei, Gandul.info, HotNews.ro, Jurnalul National, Mediafax, RADOR, Romania Libera.

Miscarea „Noua Dreapta”

A doua tema a studiului se refera la promovarea actiunilor intreprinse de “Noua Dreapta”, care ar putea fi considerata grupare apropiata neo-nazismului, cu particularitati conditionate de mediul socio-cultural din Romania.

Redactorii romani mentioneaza miscarea Noua Dreapta in 42 dintre titlurile de presa ale websiteurilor de informatii monitorizate. La polul opus, organizatiile non-guvernamentale pentru apararea drepturilor omului nu primesc titluri de presa decat in conditii cu totul exceptionale.

Astfel, in decurs de un an de zile, APADOR-CH cumuleaza 3 titluri de presa, Pro Democratia 5 titluri, Amnesty International 22 de titluri, Freedom House 7 titluri, iar Human Rights Watch si ILGA-Europe nu sunt mentionate in cuprinsul niciunui titlu. Trebuie precizat ca au fost incluse organizatii din Romania, filiale din Romania ale unor organizatii internationale sau organizatii internationale care abordeaza teme privind Romania.

ProCausa este organizatie informala, apolitica, non-profit, constituita in 2010 si are ca scop apararea si promovarea drepturilor omului si ale cetateanului.

Foto: jewishvirtuallibrary.org


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri