Esti la interviu de angajare si viitorul sef se arata surprins de faptul ca ai contul de Facebook complet privat. Drept urmare, iti cere parola pentru a vedea daca ascunzi ceva. Cum reactionezi? In SUA sunt din ce in ce mai multe astfel de situatii si, mai mult, doi senatori cer sa se stabileasca ca daca cine cere parole de acces incalca legea.
Saptamana trecuta, Justin Bassett, statistician din New York, a raspuns la cateva intrebari standard pentru un interviu si, ulterior, i s-a cerut sa furnizeze datele de acces la contul personal de Facebook intrucat angajatorul nu a reusit sa ii gaseasca profilul. Bassett a refuzat si si-a retras candidatura pentru post intrucat nu a dorit sa ii fie incalcat dreptul la viata privata.

Lee Williams, angajat la un retailer online din Midlands, a declarat pentru The Telegraph ca managerul i-a cerut detaliile contului de Facebook, dupa ce seful sau a vazut ca are contul privat. El a considerat ca ascunde ceva. Williams a refuzat sa isi dea parola. Seful sau a insistat dar apoi a renuntat, fara a lua si alte masuri in acest sens. Williams inca lucreaza pentru compania respectiva.

Paula Whelan, de la compania de avocatura Shakespeares, spune ca in prezent nu exista legi care sa opreasca pe cineva sa ceara parolele angajatilor. Cu toate acestea, angajatii au toate drepturile sa refuze sa le ofere.

“Angajatii au tot dreptul sa refuze, intrucat este vorba de informatii personale si nu au nicio legatura cu performantele la locul de munca. Angajatorii nu pot forta mana”, explica ea. Totodata, este dificil de demonstrat ca nu ai primit job-ul doar pentru ca nu ai oferit datele de acces la contul tau de Facebook.

Oficialii celei mai mari retele sociale din lume au reactionat si au oferit solutia perfecta pentru cei carora le sunt cerute datele de contact: spune-le ca nu le poti oferi parola intrucat reprezinta o violare a termenilor si conditiilor Facebook.

In SUA se discuta o potentiala lege prin care sa se interzica in mod expres ca angajatorii sa ceara angajatilor sau viitorilor angajati datele de acces la retele sociale.

Tu cum ai reactiona daca angajatorul ti-ar cere datele de acces la Facebook? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri