In raportul zilnic de piete internationale aparut pe site-ul VANGUARD marti 20 mai, notam: ‘Pretul futures al petrolului ramane bine sustinut de cumparatori, pe termen scurt presiunile raman constructive pentru acestia si cred ca noi maxime record vor fi vazute curand.’
24 de ore mai tarziu, in raportul aparut miercuri 21 mai, adaugam: ‘Pe termen scurt, cred ca presiunile in piata petrolului raman constructive pentru cumparatori’.

De la momentul aparitiei raportului din 20 mai, pretul futures al petrolului cotat la New York a castigat aproape $8 (peste 6%) pe parcursul a mai putin de 48 de ore, contractul cu scadenta iulie 2008 notand joi 22 mai un nou maxim al tuturor timpurilor, la $135.09 pe baril.

Observatiile pe care le-am facut recent au fost exclusiv tehnice. Notam in materialul publicat pe acest site pe 23 aprilie – o revizitare a viziunii pur speculative pe care OPEC a avut-o in mod consecvent asupra aprecierii pretului petrolului din ultimele luni: ‘Miscarile de piata hiper-speculative, situatii in care pozitionarea participantilor devine justificata de insasi dinamica intrinseca a pretului, rareori pot fi explicate via fundamente economice. Vulnerabilitatea aprecierii recente a pretului petrolului consta tocmai in faptul ca fundamentele economice par a indica perspectivele unei reduceri, si nu cresteri a cererii fizice. Pana cand initiativa ordinelor de cumparare speculative care tinde sa devina parabolica nu este brusc si puternic taiata de vanzatori sau de o masura radicala decisa de OPEC, insa, asemenea fundamente nu vor fi recunoscute de catre participantii la piata’.

Thomas Boone Pickens Jr., unul dintre cei mai cunoscuti speculatori in piata energiei, a apreciat saptamana trecuta ca pretul petrolului va atinge $150 pe baril pana la sfarsitul anului. Pickens a mai declarat ca oferta globala de petrol este in scadere, si totodata ca speculatorii nu au ‘nimic’ de-a face cu preturile record actuale.

‘Exista 85 de milioane de barili produsi zilnic la nivel global. Nu cred ca poti creste acest volum de 85 de milioane. Pana la sfarsitul celui de-al 3-lea trimestru al acestui an, cererea va ajunge probabil la 87 de milioane. 85 nu vor acoperi 87’ – a adaugat T. Boone Pickens Jr., administratorul fondului de investitii BP Capital.

Cea mai surprinzatoare informatie fundamentala anuntata recent s-a referit la stocurile americane de petrol aferente saptamanii care s-a incheiat pe 16 mai. Acestea au notat o scadere mult peste asteptari, de 5.32 milioane de barili (cel mai notabil declin din ultimele 4 luni), pana la 320.4 milioane barili.

Cifrele de mai sus anuntate miercuri dupa-amiaza (21 mai) au accentuat euforia cumparatorilor din piata petrolului, care au condus apoi pretul contractului futures cotat la New York, cu scadenta cea mai apropiata, pana la peste $135 pe baril – chiar daca acesta se afla intr-o usoara corectie negativa de la niveluri maxime aproape de $130.50 stabilite in cursul sedintei europene de tranzactionare a aceleiasi zile. Ironic vizavi de energiile consumate in cursul dezbaterilor recente privind rolul speculatorilor participanti in pietele futures ale petrolului – atingerea celui mai recent maxim al tuturor timpurilor la marginal peste $135 pe baril s-a intamplat miercuri 21 mai pe fondul unui anunt pur fundamental.

La mijlocul saptamanii trecute, reprezentanti ai celor mai importante 5 companii petroliere cu operatiuni in Statele Unite – BP Plc (StatradeXT: BP (UK)), ConocoPhilips (StartradeXT: COP (US)), Chevron Corp (StartradeXT: CVX (US))., Exxon Mobil Corp. (StartradeXT: XOM (US)) si Royal Dutch Shell Plc (StartradeXT: RDS (Hol)) – au fost audiati in cadrul Congresului SUA, dupa decizia recenta a acestuia de a intrerupe suplimentarea rezervelor strategice in incercarea de a modera cresterea accelerata a pretului petrolului.

Pretul petrolului ar trebui sa fie ‘undeva intre $35 si $65 pe baril’ – a declarat John Hofmeister, presedintele Shell Oil Co., divizia cu sediul la Houston a gigantului Royal Dutch Shell Plc. Alti sefi executivi audiati au apreciat ca pretul petrolului nu ar trebui sa fie mai mare de $90 pe baril.

‘Pierderile pe care le provocati economiei pot fi corectate, si va rog sa va uitati la moralitatea propriilor dumneavoastra suflete si sa incercati sa faceti ceva pentru (…) a ne sprijini sa scapam de dependenta fata de petrol si sa descoperim surse alternative de energie’ – a declarat senatorul american din tabara democratilor Steve Cohen in cadrul audierilor din Congresul SUA. Dupa ce s-a adresat direct vice-presedintelui gigantului petrolier Exxon Mobil Corp., J. Stephen Simon, numind profiturile induse de preturile mari drept ‘lipsite de scrupule’, insa, senatorul Cohen a recunoscut ca detine de ceva timp actiuni ale companiei americane in cauza.

Ceea ce, dincolo de a discuta masura moralitatii si de o parte si de cealalta, recent a fost o foarte buna investitie. Trei dintre gigantii petrolieri reprezentati la audierile din Congresul SUA de saptamana trecuta fac parte din topul celor mai profitabile 10 companii americane in 2007 alcatuit recent de publicatia Fortune – Exxon Mobil Corp. pe primul loc (cu un profit de $40.61 miliarde), Chevron Corp. pe locul 3 (cu un profit de $18.69 miliarde), si ConocoPhillips pe locul 10 (cu un profit de $11.89 miliarde).

De altfel, intr-un top al celor mai performante 10 sectoare specifice ale pietei americane de actiuni pe parcursul ultimelor 6 luni alcatuit de catre MarketWatch.com, cele mai multe dintre pozitii sunt asociate resurselor minerale si unora dintre cele mai remarcabile evolutii notate recent in pietele de marfuri.
Care a fost cel mai negativ sector? Previzibil, pentru motive usor de intuit, cel al companiilor aeriene.

In ceea ce priveste perspectivele viitoare ale pietei petrolului, premizele pe care le-am ilustrat in comentariul aparut pe acest site pe 15 mai, cu titlul ‘Piata petrolului: un balon in cautarea acului’, raman intacte.


NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Vanguard SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate.

Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.




Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
VANGUARD S.A.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri