Bursa a scazut cu 0,93% si a pierdut aproape intregul castig din sedinta anterioara, pe o lichiditate scazuta, in conditiile in care peste jumatate din rulaj a fost sustinut de cinci tranzactii negociate cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) si Banca Transilvania (TLV).
In prima parte a sedintei, majoritatea actiunilor au fost tranzactionate la preturi usor peste ultimele cotatii de miercuri, insa dupa ora 13:00, piata a trecut pe scadere usoara, odata cu temperarea cresterilor pietelor externe, potrivit Mediafax.

Oscilatiile nu i-au determinat pe speculatori sa fie mai activi in piata, astfel ca rulajele au fost reduse pana aproape de inchidere, cand in piata au fost introduse ordine mai mari pentru actiunile BRD (BRD), Banca Transilvania, OMV Petrom (SNP) si FP.

Brokerii spun ca lichiditatea redusa si variatiile usoare inregistrate de cele mai multe actiuni sunt conjuncturale, intrucat multi investitori au ales sa plece mai repede in minivacanta de Paste.

"In piata au mai ramas doar jucatorii «loiali». In ultimele sedinte s-a observat o prezenta preponderenta a speculatorilor care incearca sa fructifice cat mai bine volatilitatea indusa de pietele externe. Totusi, o astfel de structura a investitorilor nu va avea niciodata resursele sa genereze volume insemnate si nici o directie clara a pietei. Transferurile mari se fac de cele mai multe ori prin dealuri si asta arata ca investitorii importanti tranzactioneaza doar in anumite conditii de pret si volum", a declarat pentru Mediafax Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

La finalul sedintei, primele zece actiuni in functie de lichiditate plasau indicele BET cu 1,25% sub nivelul de miercuri, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, inregistra un recul de 0,67%.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, care reflecta evolutia actiunilor SIF-urilor si ale Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,2%. Titlurile SIF Moldova au fost suspendate joi de la tranzactionare pentru derularea adunarilor generale a actionarilor, insa sedintele au fost amanate pentru vineri deoarece nu a fost indeplinit cvorumul necesar.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care inglobeaza cele mai lichide 25 de titluri, inclusiv SIF-urile si FP, a incheiat ziua in scadere cu 0,81%.
Brokerul de la Prime crede ca hotararile din adunarile generale ale actionarilor programate la majoritatea companiilor pentru urmatoarea saptamana vor avea un impact punctual asupra actiunilor, insa tendinta generala va fi determinata tot de evolutia pietelor externe.

"Daca luam in considerare istoria recenta, putem spune ca dupa sesiunea rezultatelor financiare la companiile straine urmeaza o perioada de reasezare a burselor mature. Prin urmare, pe termenul imediat ma astept ca piata romaneasca sa fie dominata in continuare de speculatori, pentru ca este un climat care ii favorizeaza", a mai spus Barbulescu.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 40,6 milioane lei (9,9 milioane euro), suma cu 13% peste valoarea cumulata a operatiunilor de miercuri, de 35,9 milioane lei (8,8 milioane euro).

Totusi, lichiditatea pietei a fost asigurata in proportie de 51% de patru transferuri speciale cu actiuni FP, de 17,4 milioane lei, si de un deal cu titluri Banca Transilvania, in valoare de 3,3 milioane lei.

Toate tranzactiile negociate cu actiunile Fondului au fost realizate la 0,58 lei, pret in crestere cu 0,26%, iar deal-ul cu titlurile bancii a fost efectuat la 1,55 lei, cotatie similara cu cea de la finalul sesiunii anterioare.

Pe piata principala, actiunile FP au incheiat ziua la 0,58 lei, iar cea mai recenta operatiune cu titlurile Bancii Transilvania a fost efectuata la 1,506 lei, pret in scadere cu 2,84%. Actiunile Fondului au consemnat un rulaj de 3,2 milioane lei, iar transferurile cu titlurile bancii au insumat 2 milioane lei.

La finalul sesiunii de la Bucuresti, Bursele vest-europene avansau cu pana la 0,7%, insa majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est consemnau oscilatii foarte usoare. Bursele din Cehia si Slovenia aveau cele mai vizibile variatii. Piata din Cehia avansa cu 0,9%, iar bursa din Slovenia era in picaj cu 3,7%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri