East Capital, unul dintre cei mai importanti investitori straini de pe bursa romaneasca, a solicitat Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa oblige conducerea SIF Banat Crisana (SIF1) sa anuleze hotararea de a suspenda dreptul de vot al fondului in Adunarea Generala a societatii.
La inceputul acestei saptamani conducerea SIF1 a decis sa limiteze la 1% drepturile de vot ale celor 16 fonduri de investitii prezumate ca actioneaza concertat, dupa ce au semnat propunerea de majorare a dividendelor introdusa pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor (AGA).

Decizia SIF 1 este total inacceptabila. Este nelegal si lipsit de sens ca un actionar care isi exercita un drept recunoscut de prevederile legale, de a formula o cerere care este in mod evident in interesul tuturor actionarilor, sa isi piarda un alt drept prevazut de lege”, spune, intr-un comunicat de presa, Jacob Grapengiesser, partner in cadrul East Capital.

Oficialii companiei suedeze de investitii afirma ca o cerere de distribuire a unor divedende mai mari nu poate intra sub incidenta normelor referitoare la actiunea concertata intrucat, in mod clar, reprezinta o componenta fundamentala atunci cand se ia decizia de a investi intr-o societate. East Capital a formulat cereri similare si la alte SIF-uri, unde dreptul de vot nu a fost suspendat.

"Dreptul actionarilor detinand peste 5% din capitalul social de a introduce noi puncte pe ordinea de zi nu poate fi anihilat de o interpretare extensiva a prevederilor legale referitoare la prezumtia actiunii concertate”, se mentioneaza in comunicat.

Pe langa voturile East Capital, administratorii SIF Banat Crisana au limitat si voturile unor alte fonduri precum cele ale ING, Broadhurst sau ale Bancii Transilvania.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri