Bursa a scazut foarte usor, cu 0,18%, intr-o piata in care cei mai multi investitori au absentat de la tranzactionare, iar lichiditatea a fost asigurata in cea mai mare parte numai de cateva actiuni.
Majoritatea actiunilor au inregistrat variatii reduse inca de la deschidere, in conditiile in care putinii investitori prezenti la tranzactionare au introdus ordine pentru volume reduse de titluri. Investitorii nu au reactionat la declaratiile reprezentantilor Fondului Monetar International (FMI) cu privire la concluziile primei evaluari a noului acord cu Romania, potrivit Mediafax.

"Multi investitori sunt pe pozitii de asteptare pentru ca nu sunt stiri care sa surprinda, ce auzim de la FMI referitor la Romania era de asteptat si deja aceste stiri sunt incluse in preturi. Investitorii asteapta lucruri noi. Daca cumva venea din partea FMI-ului vreo stire care ar fi iesit din context, cu siguranta acesta ar fi avut un impact puternic asupra preturilor actiunilor. Piata a anticipat acesta imbunatatire macroeconomica, iar din aceste considerente preturile au avut in ultimele luni o evolutie pozitiva, iar declaratiile de astazi ale reprezentantilor FMI au venit ca o confirmare a acestui scenariu", a declarat directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in scadere in medie cu 0,27%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au mentinut indicele BET-NG la nivelul de vineri.

Variatii usoare au inregistrat si actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP), astfel ca indicele BET-FI a inregistrat un recul de 0,78%.

In aceste conditii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a coborat cu 0,47%.

Brokerul crede ca cei mai multi investitori vor sta pe pozitii de asteptare pana dupa trecerea datelor de inregistrare pentru a beneficia de dividendele pe care companiile le vor distribui.

"In plus, este posibil ca unii investitori sa astepte sa vada evolutia din primul trimestru a afacerilor companiilor la care au actiuni, iar in functie de asta, precum si de detaliile primite in AGA de luna trecuta sa isi rebalanseze portofoliile si sa refaca strategia pentru urmatoarele luni. De asemenea, cred ca putem pune acesta apatie a investitorilor si pe seama datelor de ex-dividend (dupa care cumparatorii nu mai au dreptul sa primeasca dividende -n.r.) ale companiilor listate, acestea fiind in perioada imediat urmatoare, iar investitorii asteapta sa vada evolutia pietei dupa trecerea acestei perioade", a adaugat Muresian.

Rulajul pietei actiunilor, de 26,1 milioane lei (6,3 milioane euro), a fost cu 16% peste valoarea cumulata a operatiunilor din sesiunea anterioara, de 22,4 milioane lei (5,4 milioane euro).

La finalul sedintei numai opt actiuni aveau rulaje de peste un milion de lei.

Brokerul considera ca in continuare evolutia bursei este dependenta de fluxurile de bani din partea investitorilor straini, iar prudenta acestora se reflecta in lichiditatea redusa si variatiile usoare consemnate de cele mai multe actiuni.

"Nu cred ca vom vedea unele miscari mai ample in piata cand va fi anuntata oficial iesirea din recesiune pentru ca investitorii astepta doar o confirmare. Stirea a fost anticipata cu mult timp inainte si a fost deja reflectata in cresterea preturilor. Poate doar o imbunatatire a ratingului Romaniei ii va determina pe investitorii straini sa intre mai puternic in piata", a conchis Muresian.

Actiunile Fondul Proprietatea (FP) si Transgaz (TGN) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 5,6 milioane lei si, respectiv, 4,1 milioane lei. Cea mai recenta operatiune cu titlurile Fondului a fost realizata la 0,557 lei, pret in scadere cu 0,36%, iar actiunile companiei nationale de transport al gazelor naturale au coborat cu 0,78%, la 249,05 lei.

Cea mai mare parte a rulajului actiunilor Transgaz a provenit dintr-un deal in valoare de 3,7 milioane lei. Tranzactia speciala a fost realizata la 252 lei, pret in crestere cu 0,4%.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene inregistrau corectii de pana la 1,3%, in conditiile in care investitorii sunt precauti dupa ce ministrii de Finante din mai multe state din zona euro au discutat despre nevoia de a ajusta programul de asistenta pentru Grecia, inclusiv un al doilea program de sprijin european. Linia descendenta a fost urmata si de pietele din Europa Centrala si de Est, care au scazut cu cel mult 0,6%. Cea mai vizibila corectie a fost inregistrata de bursa din Slovenia, care a coborat cu 1,2%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri