Bursa a scazut cu 0,96%, intr-o piata in care actiunile Oltchim (OLT) au crescut cu 15%, ridicate de speculatorii care mizeaza pe succesul privatizarii combinatului chimic, iar titlurile Fondului Proprietatea (FP) au scazut la un nou pret minim de la listare.
Compania Oltchim va fi trecuta in lichidare daca Guvernul nu reuseste sa vanda pana la sfarsitul acestui an pachetul majoritar de actiuni la combinatul chimic, potrivit proiectului din data de 3 mai al scrisorii de intentie discutata de Executiv si FMI, informeaza Mediafax.

Directorul de tranzactionare al Rombell Securities, Adrian Tod, crede ca evolutia actiunilor Oltchim a fost determinata in principal de unii speculatori care au intrat la cumparare estimand ca la inceperea privatizarii companiei pretul titlurilor va creste si atunci ei vor putea vinde in castig.

"Noutatea in aceasta stire a fost termenul pana la care trebuie realizata privatizarea. Aceasta arata o urgentare a privatizarii, iar asta a dus la interesul speculatorilor. Promisiuni de privatizare au mai fost, insa nu s-au concretizat. Acum apar un termen si doua variante, iar asta da credibilitate", a declarat Tod.

Alt stimul pentru evolutia actiunilor Oltchim a fost un anunt facut marti seara de companie cu privire la preluarea unor instalatii de la rafinaria Arpechim, pentru 1,6 milioane lei.

Investitorii au reactionat vizibil la aceste stiri si au introdus numeroase ordine de cumparare pentru actiunile Oltchim inca din primele minute ale sedintei bursiere de miercuri, ceea ce a dus cotatia din ce in ce mai sus. Dupa ce pretul a urcat cu 15%, orice ordin de vanzare era executat imediat ce era introdus in sistemul de tranzactionare.

Cea mai recenta tranzactie cu aceste titluri a fost realizata la pretul de 0,5405 lei. Actiunile combinatului au inregistrat un rulaj de 1,9 milioane lei.

Spre deosebire de actiunile combinatului chimic restul titlurilor din piata au consemnat corectii, in cadrul unor tranzactii cu volume mai mari decat in sedinta precedenta.

Astfel, indicele BET, al primelor zece actiuni in functie de lichiditate, a scazut cu 1,17%, in timp ce indicele BET-NG, care reflecta evolutia titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborat cu 1,62%.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si ale Fondului Proprietatea (FP), a scazut cu 2,04%, influentat in principal de corectia actiunilor FP, de 1,83%.

In aceste conditii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia celor mai lichide 25 de actiuni, inclusiv SIF-urile, a consemnat un recul de 1,27%.

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat linia descendenta din ultimele sesiuni si au scazut cu 1,83%, la 0,535 lei. Astfel, au atins cel mai redus pret de inchidere de la listare.

Preturile in scadere i-au determinat pe speculatori sa fie mai activi la tranzactionare, astfel ca pe piata principala operatiunile cu aceste titluri au cumulat 19,5 milioane lei. Cu actiunile FP a fost realizat si un deal pentru 1 milion de lei. Tranzactia negociata a fost efectuata la 0,545 lei, pret similar cu ultima cotatie de marti.

Brokerul crede ca unii investitori vand acum actiuni la Fondul Proprietatea in asteptarea ca le vor recumpara la un pret mai mic dupa ce statul va relua efectiv procesul de conversie a titlurilor de despagubire in actiuni FP.

"Este clar ca se apropie momentul in care in piata vor fi incarcate noi actiuni, iar daca intra un miliard de actiuni, asta inseamna clar o presiune la vanzare din partea celor care vor sa aiba bani nu actiuni", spune Tod.

Potrivit Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), inainte de 2 mai, cand s-a reluat procesul aproape 10,7% din actiunile FP urmau sa fie transferate de Ministerul Fi­nan­telor persoanelor care detin titluri de des­pa­gubire si au optat pentru con­­versia in actiuni. Totusi, nicio actiune FP din cele circa 1,5 miliarde pentru care exista cereri depuse la ANRP din partea detinatorilor de titluri de despagubire nu a fost transferata inca din portofoliul Ministerului Finantelor in conturile persoanelor care asteapta despagubiri.

Investitorii nu au reactionat in prima parte a sedintei la rezultatele financiare din primul trimestru anuntate de OMV Petrom inaintea deschiderii sedintei bursiere, iar actiunile companiei au scazut usor, cu 0,8%, pe rulaje reduse. Totusi, in jurul orei 13:10 un ordin putin mai mare de vanzare a dus pretul cu 3,25% sub nivelul de marti, insa apoi corectia s-a temperat usor la aproximativ 2%.

La inchiderea sesiunii aceste actiuni erau cotate la 0,4065 lei, pret cu 2,17% sub ziua anterioara, si aveau un rulaj de 1,3 milioane lei.

"Este posibil ca in acest caz sa fi asistat la lichidarea pozitiilor unui investitor mai maricel, care a vrut sa vanda cu orice pret", a mai spus brokerul.

Profitul net al OMV Petrom a crescut cu 4% in primul trimestru, la 841 milioane lei (199 milioane euro) si vanzarile au avansat cu 27%, la 4,978 miliarde lei (1,178 miliarde euro), datorita pretului favorabil al titeiului.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 45,8 milioane lei (11,2 milioane euro), suma cu 86% mai mare decat rulajul de marti, de 24,6 milioane lei (6 milioane euro).

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene aveau o evolutie indecisa. Pietele de la Paris si Frankfurt avansau cu pana la 0,3%, iar bursa de la Londra era in scadere cu 0,3%. Majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est inregistrau corectii de cel mult 0,6%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri