Guvernul a abilitat Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor sa modifice ordinea in care sunt emise titlurile de plata aferente despagubirilor si/sau de conversie in actiuni la Fondul Proprietatea, in cazuri motivate prin "distorsionarea" pietei si scaderea pretului de tranzactionare, informeaza Mediafax.
Mandatul de a schimba ordinea de emitere a acestor titluri a fost acordat printr-o hotarare aprobata in sedinta de miercuri, care completeaza normele in vigoare.

Legea actuala stabileste ca, in vederea acordarii despagubirilor banesti si/sau in actiuni, Directia pentru acordarea despagubirilor in numerar din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) emite titlurile de plata si, respectiv, de conversie in ordinea inregistrarii cererilor primite din partea persoanelor indreptatite la despagubiri.

Exceptii nu erau acceptate decat in cazuri considerate exceptionale si temeinic motivate, precum cele medicale si sociale.

Printr-o hotarare adoptata in ultima sedinta, Guvernul a decis insa sa extinda categoria exceptiilor, prin luarea in calcul si a situatiilor care pot "distorsiona" piata si scadea pretul de tranzactionare al actiunilor.

ANRP a fost astfel autorizata sa emita cu prioritate titluri de plata si/sau titluri de conversie si in cazuri motivate prin "distorsionarea pietei in ceea ce priveste tranzactionarea actiunilor Fondului Proprietatea, prin scaderea pretului de piata al acestora, de natura a pune in pericol procesul de despagubire".

Teoretic, incepand de luni, 2 mai, ANRP a reluat procesul de conversie in actiuni FP a titlurilor de despagubire dupa aproape patru luni de pauza. Practic insa, pana in prezent, ANRP nu a emis niciun titlu de conversie.

Bursa a scazut, joi, cu 1,79% la deschiderea sedintei, influentata in principal de actiunile FP, care au cazut cu 5,98% si au atins cel mai redus nivel de la listare, deoarece incepand de joi cumparatorii acestor titluri nu mai pot incasa dividendele aferente anului trecut.

Actiunile Fondului Proprietatea au scazut la 0,503 lei, iar dividendul net este de aproape 0,027 lei/titlu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri