ANRP a transmis Depozitarului Central un ordin pentru transferul unui pachet de 1,74% din actiunile Fondului Proprietatea (FP) din portofoliul Ministerului Finantelor in contul unui fost proprietar, pachet evaluat la cel mai recent pret de la bursa la 120 milioane lei (29 milioane euro).
Acesta este cel mai mare pachet de titluri de conversie transmis de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), de la reluarea procedurii in 2 mai.

"Cu privire la titlurile de conversie aferente cererilor de optiune in actiuni la Fondul Proprietatea emise de ANRP, dupa terminarea perioadei de suspendare (ulterior datei de 2 mai 2011) si transmise Depozitarului Central in vederea inregistrarii in registrul actionarilor Fondului Proprietatea, va informam ca valoarea totala a titlurilor de conversie emise este in cuantum de 296.059.462 actiuni (2,15% din titlurile FP-n.r.). Totodata, cel mai mare pachet de titluri de conversie transmis de ANRP, dupa incheierea perioadei de suspendare, este de 239.385.665 actiuni (1,74% din titlurile FP-n.r.) si a fost transmis Depozitarului Central in data de 20 mai 2011", a comunicat Autoritatea, la solicitarea Mediafax.

In aceste conditii, participatia statului a scazut de la 36,79%, la finalul lunii aprilie, la 34,64%.

La finalul lunii aprilie, investitorii straini detineau 31,03% din titlurile Fondului si investitorii locali aveau 32,18%.

La mijlocul lunii ianuarie, managerul de fond al Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, spunea ca Franklin Templeton va schimba modalitatea de vot dupa ce participatia statului va scadea sub 33%. In prezent, statul poate vota cu toate actiunile pe care le detine, insa se aplica o politica diferita in cazul actionarilor minoritari.

Depozitarul Central, institutia care tine registrul actionarilor FP, a inceput miercuri sa transfere actiuni din contul Finantelor in contul fostilor proprietari. Reluarea procesului de conversie i-a determinat pe unii investitori sa puna presiune la vanzarea actiunilor Fondului Proprietatea, intrucat acestia se asteapta ca noile pachete de titluri sa fie vandute la preturi mai mici.

Astfel, presiunea la vanzare a dus pretul aproape la nivelul minim inregistrat de la listare, de 0,499 lei/actiune. Pentru sustinerea cotatiei Fondul a inceput programul de rascumparare, astfel ca preturile nu au mai scazut pe bursa sub 0,5 lei, insa au variat usor peste acest nivel.
La finalul sedintei de luni, actiunile FP erau cotate la 0,5015 lei, dupa ce au scazut cu 1%.

Procesul de conversie a fost suspendat in 11 ianuarie, intrucat legea in baza careia s-a decis infiintarea Fondului prevede oprirea temporara cu 10 zile lucratoare inainte de listarea la BVB si reluarea dupa primele 65 de sedinte bursiere. Actiunile FP au fost listate in 25 ianuarie la BVB.

Intre 11 ianuarie si 2 mai, la ANRP au fost inregistrate 1.450 cereri pentru conversia in actiuni emise de Fondul Proprietatea. Numarul total al actiunilor care vor fi transferate este estimat la 1,55 miliarde actiuni, reprezentand aproximativ 10% din capital, cu un pret mediu ponderat de 0,6176 lei/actiune.

Guvernul vrea sa impinga pana la finele lui iulie termenul in care trebuie sa schimbe titluri de despagubire in actiuni FP pentru actionari privati, de 30% din capitalul detinut de stat, invocand riscul scaderii valorii de tranzactionare la bursa, schema ce ii permite insa si sa incaseze dividende mai mari. Statul va primi dividende de aproximativ 160 milioane lei de la Fond.

Totodata, Guvernul a abilitat, in urma cu doua saptamani, ANRP sa modifice ordinea in care sunt emise titlurile de plata aferente despagubirilor si/sau de conversie in actiuni la Fondul Proprietatea, in cazuri motivate prin "distorsionarea" pietei si scaderea pretului de tranzactionare.

Pretul la care se face conversia titlurilor de despagubire este cotatia medie ponderata a actiunilor din ultimele 60 de sedinte bursiere anterioare datei de depunere a cererii de conversie. Anterior listarii actiunile erau acordate la un pret egal cu valoarea nominala, de 1 leu.

Fondul Proprietatea a raportat pentru primele patru luni un profit de 283,4 milioane lei, cu 269,4 milioane lei peste cel de la finalul trimestrului unu, cea mai mare parte a sumei reprezentand dividende inregistrate in avans, pe care Fondul urmeaza sa le incaseze de la companii din portofoliu.

FP este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

Calculata la pretul de la finalul sedintei de luni, capitalizarea Fondului Proprietatea este de 6,909 miliarde lei (1,676 miliarde euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri