AIPC solicita Transelectrica (TEL) clarificari cu privire la intentia de a vinde pe bursa 12% din actiuni, rezultate dintr-o majorare de capital, si atrage atentia ca societatea trebuie sa emita titluri suplimentare care sa fie acordate actualilor actionari pentru a-si pastra participatiile.
Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) a transmis, luni, un comunicat de presa prin care solicita directorului general al Transelectrica (TEL), Horia Hahaianu, clarificari referitoare la declaratiile sale prin care a anuntat, saptamana trecuta, ca pe langa oferta de vanzare pe care statul vrea sa o deruleze pentru un pachet de 15%, compania mai vrea sa mai scoata pe piata de capital inca 12% din titluri, rezultate dintr-o majorare de capital.

Hahaianu afirma miercuri ca vanzarea celor doua pachete de actiuni pe Bursa de la Bucuresti va avea loc concomitent in acest an.

"Noi nu vrem sa acuzam pe nimeni, insa atragem atentia ca o majorare de capital direct prin IPO (oferta publica initiala - n.r.) ar putea afecta drepturile actualilor actionari daca nu li se acorda dreptul de preemtiune, astfel ca la majorare sa se emita actiuni suplimentare destinate acestora la pretul de emisiune, nu la cel care s-ar face oferta de vanzare a pachetului suplimentar pe bursa. Daca nu se va acorda acest drept actionarii s-ar vedea obligati sa cumpere direct din piata sau sa participe la oferta pentru a nu le fi diluate participatiile", a declarat pentru Mediafax presedintele Consiliului Director al AIPC, Dumitru Beze.

Asociatia mentioneaza totodata in comunicat ca, potrivit legislatiei pietei de capital, intentia privind majorarea capitalului trebuie prezentata investitorilor pentru ca poate conduce la modificari ale pretului actiunilor, "datorita efectului acestor evenimente asupra situatiei patrimoniale si financiare sau asupra activitatii emitentului in ansamblu".

"Pe aceasta cale va solicitam sa dati dovada de transparenta si sa reveniti cu detalii referitoare la declaratiile facute in presa, pentru informarea corespunzatoare a actionarilor societatii si a potentialilor investitori", se mai spune in comunicat.

Intentia Transelectrica de a vinde un pachet suplimentar de 12% din actiuni, rezultate dintr-o majorare de capital, a mai fost anuntata in luna martie de directorul general adjunct al Transelectrica, Razvan Purdila. El spunea atunci ca in urma majorarii de capital statul va ramane actionar majoritar, cu 51%.

Conform unei anexe la scrisoare de intentie cu FMI, Guvernul s-a angajat sa vanda o participatie de 20% din CFR Marfa, maxim 20% din Tarom, 10% din Petrom, 15% din Transelectrica, 15% din Transgaz, 15% din Romgaz si cate cel putin 10% din Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Guvernul va selecta pana in luna iulie consultanti juridici pentru pachetele care urmeaza sa fie vandute la aceste companii.

Secretarul de stat in Ministerul Economiei Claudiu Stafie declara la inceputul lunii iunie ca institutia spera sa obtina 2-3 miliarde de euro din vanzarea unor pachete minoritare de actiuni la patru companii, bani care vor merge catre asistenta sociala si asigurarea finantarii pentru o serie de proiecte de dezvoltare a infrastructurii.

Compania nationala de transport al energiei electrice Transelectrica este controlata de stat, care detine 73,68% din actiuni prin Ministerul Economiei. Fondul Proprietatea (FP) are o participatie de 13,49%, iar restul titlurilor sunt in portofoliile unor investitori de la Bursa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri