Sefii Carlson Ventures International, unul dintre actionarii minoritari ai Oltchim (OLT), se declara “uimiti” de acuzatiile lansate saptamana trecuta de catre conducerea combinatului chimic, potrivit carora britanicii actioneaza impotriva intereselor companiei din Ramnicu Valcea.
Oficialii Carlson mentioneaza intr-un comunicat de presa ca nu sunt de acord cu strategia conducerii Oltchim, cu achizitionarea “unei rafinarii extrem de uzate” (n. red. Arpechim) si nici cu procesul de conversie a datoriilor in actiuni fara o restructurare prealabila a societatii.

Conducerea combinatului informase in urma cu o saptamana ca britanicii fusesera de acord cu solutiile prezentate de administratorii OLT, insa dupa intalnirea cu reprezentantii PCC SE, principalul actionar minoritar al companiei, acestia s-au razgandit.

“Reprezentantii Carlson Ventures au precizat, in mod repetat, ca nu sunt de acord cu politica agresiva a actionarului minoritar PetroCarboChem (PCC) care actioneaza contra intereselor companiei, in sensul scaderii valorii Oltchim, prin blocarea activitatii acestuia prin actiuni ostile”, afirmau anterior sefii Oltchim.

Britanicii spun insa ca nu au fost niciodata de acord cu strategia prezentata de administratori.

“Carlson a informat conducerea Oltchim in cadrul intalnirii ca strategia conducerii Oltchim nu este conforma cu standardele de afaceri si nevoile Oltchim si, potrivit Carlson, punerea in aplicare a acestei strategii va avea un efect negativ asupra Oltchim. Carlson a fost de acord cu strategia PCC SE pentru Oltchim, concentrata pe nevoia unei restructurari urgente”, declara reprezentantii fondului de investitii din Marea Britanie, care neaga totodata ca au avut o intelegere cu PCC, inaintea intrarii in actionariatul societatii valcene.

Carlson Ventures International si PCC SE au semnat recent un acord prin care se stabileste ca vor actiona concertat in cadrul Oltchim. De asemenea, cele doua parti au convenit sa participe impreuna la procesul de privatizare.

PCC controleaza in prezent 17,27% din capitalul combinatului chimic. De cealalta parte, Carlson detine putin peste 14% din Oltchim, prin intermediul unui offshore din Cipru. Statul roman este actionariatul majoritar, cu 54,8% dintitluri.

Actiunile OLT au crescut cu 673% de la inceputul acestui an, pe fondul intrarii la cumparare a PCC, dar si datorita speculatiilor privind o posibila privatizare. Saptamana trecuta titlurile societatii au inregistrat un recul puternic dupa ce nemtii au incetat sa mai cumpere.

In sedinta de luni, Oltchim a mai castigat 15% (variatia maxima admisa pe Bursa), pana la pretul de 1,597 lei/unitate. Avand in vedere aceasta cotatie, valoarea companiei este de 548 milioane lei (129 milioane euro).

Sursa imagine: sxc.hu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri