Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,49%, in linie cu bursele externe, intr-o piata apatica si in care tranzactiile cu actiunile BRD (BRD) si cu titlurile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat 72% din lichiditatea de 52,2 milioane lei.
Imbunatatirea ratingului Romaniei a avut efecte vizibile pe bursa doar in sedinta de marti, deoarece in urmatoarele zile cele mai multe actiuni au revenit la rulaje reduse, astfel ca lichiditatea a continuat sa fie salvata doar de titlurile Fondului Proprietatea, sau de unele deal-uri, informeaza Mediafax.

"Impactul pozitiv al masurilor de stabilizare macroeconomica si pastrarea in parametrii conveniti cu institutiile financiare internationale si Comisia Europeana au fost deja inclusi in asteptarile pietei inainte ca o a doua agentie de rating sa confirme aceste progrese. Impactul pozitiv suplimentar se va vedea, gradual, in timp, daca si conjunctura generala a pietelor de capital va permite", a declarat Florin Ilie, director Piete de capital la ING Bank.

Piata a deschis sedinta de vineri in crestere usoara, insa dupa primele doua ore cotatiile celor mai multe actiuni au revenit in jurul nivelurilor de la finalul sesiunii precedente. Dupa ora 15:30, odata cu publicarea unor date cu mult sub asteptari despre piata muncii din SUA, pietele externe au inceput sa scada, influentand negativ si bursa de la Bucuresti.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,42%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,37% sub nivelul de joi.

In scadere au incheiat ziua si actiunile celor cinci SIF-uri, in timp ce titlurile Fondului Proprietatea au crescut usor. Astfel, indicele BET-FI a consemnat un recul de 0,6%.

Totodata, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a scazut tot cu 0,6%.

Desi preturile celor mai multe actiuni au scazut usor, in majoritatea cazurilor investitorii au introdus ordine reduse de tranzactionare. La inchiderea sedintei, pe piata principala doar 13 actiuni din cele 78 de titluri listate pe principalele patru categorii ale BVB inregistrau rulaje de peste 100.000 de lei.

Directorul de tranzactionare al Carpatica Invest, Adrian Ciudin, considera ca tranzactiile cu majoritatea actiunilor au fost realizate de mici investitori, care se bazeaza mai mult pe "sentiment" decat pe date fundamentale si fac plasamente pe perioade scurte de timp.

"Jucatorii de calibru sunt pe actiuni gen BRD, Petrom si Fondul Proprietatea, unde sunt si volume mari. In rest, piata este dominata de speculatori care merg mai mult pe sentiment si nici acestia nu sunt multi, deoarece suntem intr-o perioada de vacanta. Micii investitori nu intra pentru portofoliu, pe termen lung, ci intra azi si ies peste o saptamana. Daca in piata erau mai multi investitori, cred ca vedeam miscari mai ample dupa ce datele din SUA cu mult sub asteptari au dus bursele externe pe scadere. Fiind o piata mica, de regula, orice miscare pe bursele mature este amplificata la noi, insa perioada de vacanta atenueaza vizibil impactul stirilor de orice gen", a explicat brokerul.

La ora 11:24 a fost realizata o tranzactie speciala cu 0,14% din actiunile BRD, in valoare de 14,2 milioane lei, insa acest deal nu i-a influentat pe ceilalti investitori, acestia realizand pe piata principala operatiuni cu titlurile bancii de doar 333.000 de lei. Deal-ul a fost efectuat la 14,2 lei, cu 0,5% peste ultima cotatie de joi, iar pe piata principala pretul a avansat cu 0,42%, la 14,19 lei.

In jurul orei 12:30 au fost realizate si doua tranzactii speciale cu 0,1% din actiunile Fondului Proprietatea, pentru 7,1 milioane lei. Ambele deal-uri au fost operate la pretul de 0,536 lei, cu 0,47% peste nivelul de inchidere de joi.

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata principala, unde au avut un rulaj de 15,9 milioane lei, iar pretul a crescut cu 0,47%, la 0,536 lei.

Astfel, actiunile BRD si Fondului Proprietatea au asigurat 72% din lichiditatea bursei, de 52,2 milioane lei (12,4 milioane euro). Suma este cu 25% peste rulajul sedintei precedente, de 41,8 milioane lei (9,9 milioane euro).

Titlurile OMV Petrom (SNP) au inregistrat al doilea rulaj din piata principala, de 3,7 milioane lei, iar pretul a scazut chiar la inchidere cu 1,48%, la 0,399 lei. Cotatia este cu peste 13% sub nivelul maxim, de 0,46 lei/actiune, solicitat de stat la vanzarea pachetului de 9,84% din titluri.

Ciudin nu crede ca investitorii isi lichideaza din pozitii pentru a avea bani sa subscrie in oferta prin care statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom.

"Daca oferta se va face la un pret peste cel de acum din piata, cam pe la 0,42 - 0,43 lei/actiune, cred ca vom vedea un optimism al investitorilor, atat pentru actiunile Petrom, cat si pentru alte titluri din piata. In urma ofertei, este posibil ca actiunile Petrom sa ajunga la rulaje apropiate de cele ale Fondului Proprietatea, pentru ca free-float-ul va creste considerabil. Strainii care vor cumpara la Petrom nu cred ca nu se vor uita si spre alte actiuni", a mai spus brokerul.

Interesul pentru actiunile companiei petroliere a fost semnificativ mai mare inca din sedinta precedenta, cand titlurile OMV Petrom au consemnat al doilea rulaj din piata, de 4 milioane lei, iar pretul a crescut cu 1,76%. Evolutia a venit dupa ce statul a anuntat ca oferta de vanzare va incepe luni si va avea un pret maxim usor peste cotatia de la bursa.

"Probabil din a doua parte a lunii august - inceputul lunii septembrie vom vedea ceva mai multa animatie prin piata, pentru ca atunci se cam termina si perioada de raportari financiare pe semestru si, totodata, majoritatea jucatorilor se reintorc din vacanta. Cam in aceasta perioada se fac calcule si strategii pentru ultima parte a anului. In functie de ce rezultate vor anunta companiile si de situatia de pe plan extern vom vedea si micarile pe piata locala. Pana atunci, lumea asteapta o linie clara", a conchis Ciudin.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,5%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care consemnau corectii de cel mult 1%. Bursele din Croatia, Slovenia si Bulgaria avansau cu maximum 1,7%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri