Bursa de la Bucuresti a scazut marti cu 0,15%, in linie cu bursele externe, insa intr-o piata in care prudenta celor mai multi investitori a limitat lichiditatea la 19,5 milioane lei, suma din care mai mult de jumatate a fost asigurata din nou de operatiunile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP).
Majoritatea actiunilor de la BVB au deschis ziua la preturi in imediata apropiere a ultimelor cotatii de luni.

La finalul sedintei numai 17 actiuni din cele 78 de titluri listate pe principalele patru categorii ale BVB consemnau rulaje de peste 100.000 de lei.

Gabriel Morariu, broker la BT Securities, crede ca cei mai multi investitori sunt prudenti si asteapta sa afle cum se va rezolva situatia majorarii plafonului de creditare al SUA, deoarece acest fapt poate influenta evolutia pietelor financiare la nivel global.

"Am putea asista la unele miscari, odata cu apropierea datei de 2 august, cand este data limita pentru majorarea plafonului SUA, si odata cu publicarea rezultatelor financiare pe al doilea trimestru, dar nu ma astept ca aceste miscari sa fie de amploare", a declarat Morariu, potrivit Mediafax.

Totodata, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a scazut cu 0,39%, insa titlurile companiilor din sectorul energetic au indicele BET-NG cu 0,33% peste nivelul de la sfarsitul sedintei precedente.

Ascensiunea indicelui BET-NG a fost determinata de actiunile Transgaz (TGN) si Rompetrol Rafinare (RRC), care au crescut cu 0,57% si, respectiv, cu 2,21%.

Pe de alta parte, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea au dus indicele BET-FI cu 0,66% sub inchiderea de luni.
Indicele extins al burseri, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv titlurile SIF-urilor si ale Fondului Proprietatea, a consemnat un recul de 0,4%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 19,5 milioane lei (4,5 milioane euro), suma de aproape cinci ori sub rulajul sedintei anterioare, de 92,4 milioane lei (21,9 milioane euro). Totusi, piata a consemnat luni cel mai mare rulaj din ultimele sase saptamani.

1. Cine credeti ca este de vina pentru esecul ofertei Petrom?

2. Ce factori au influentat cel mai mult insuccesul ofertei?

3. Credeti ca oferta va avea succes in 2012?




"Imi este greu sa zic ce ar putea creste interesul pentru bursa. Poate doar calmarea pietelor externe si intrarea pe piata din Romania a unor investitori externi de calibru, care sa creasca volumele de tranzactionare. In lipsa unor investitori de calibru, nu ma astept ca publicarea rezultatelor financiare la jumatatea anului sa aduca un plus de lichiditate si volatilitate. Poate doar in ipoteza in care unii emitenti ar surprinde piata cu rezultate neasteptate", a mai spus Morariu.

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa conduca topul lichiditatii, cu operatiuni de 11,8 milioane lei, si au asigurat, astfel, 60% din rulajul pietei. Cea mai recenta tranzactie cu aceste titluri a fost efectuata la 0,516 lei, pret in scadere cu 1,34%.

Pe urmatoarele doua pozitii in topul lichiditatii s-au clasat si marti actiunile Bancii Transilvania (TLV) si SIF Transilvania (SIF3), cu transferuri de 1,7 milioane lei si, respectiv, 1,1 milioane lei. Titlurile bancii au scazut nesemnificativ, cu 0,08%, la 1,199 lei, iar actiunile SIF Transilvania au coborat cu 0,94%, la 0,4938 lei.

Pe de alta parte, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au crescut cu 1,03%, la 1,368 lei, pe un rulaj de 778.000 de lei.

Tranzactiile de pe piata Rasdaq au cumulat 764.000 de lei, valoare de aproape patru ori mai redusa decat valoarea operatiunilor de luni, de 2,4 milioane lei.

Actiunile Argus (UARG) au fost cele mai lichide, cu transferuri de 312.000 de lei, si au asigurat, astfel, aproape jumatate din rulajul pietei. Cea mai recenta tranzactie cu aceste titluri a fost efectuata la 3,43 lei, pret cu 10,77% sub inchiderea de luni.

La finalul sesiunii de la Bucuresti, bursa de la Paris era in scadere cu 0,6%, iar pietele de la Frankfurt si Londra consemnau corectii de cel mult 0,1%. Majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est erau in scadere cu pana la 1,3%, in timp ce pietele din Slovenia si Rusia avansau cu cate 0,2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri