Bursa inchide ziua in scadere cu 0,6%, dupa o sedinta cu volatilitate ridicata in special pe actiunile din sectorul financiar, unde BRD si Banca Transilvania au cazut cu pana la 6,8% si apoi au recuperat o parte din corectii, miscarile fiind influentate in continuare de oscilatiile pietelor externe.
Piata a oscilat usor pana in jurul orei 14:20, insa de la acest moment in piata au fost introduse mai multe ordine de vanzare in special pentru actiunile bancilor si ale celor cinci SIF-uri. Astfel, presiunea la vanzare a impins cotatiile din ce in ce mai jos, dupa ce bursele vest-europene si piata futures din SUA s-au intors pe teritoriu negativ, potrivit Mediafax.

Punctul minim al indicelui general al pietei, BET-C, a fost atins in jurul orei 15:00, cand bursa era in scadere cu aproape 2,8%, insa ulterior piata a recuperat o parte din corectie si a incheiat ziua in scadere cu numai 0,59%. Recuperarea a fost determinata de revenirea usoara a pietei futures si de perioade de intoarcere pe crestere burselor de la Frankfurt si Londra.

"Acestea sunt zile de trading, in care intra in piata numai speculatorii, cei care au destul sange rece sa riste, insa intra pe actiuni numai pentru cateva ore, cel mult o zi doua. Au speculat o revenire sau scadere a pietelor, au vazut ca merge sau nu in directia pe care au luat pozitie si ies imediat. Altfel nu se poate explica volatilitatea mare pe care o vedem zilele acestea, in care in interval de cateva ore sunt oscilatii de cateva sute de puncte pe indici. Asa ceva nu se intampla atunci cand sunt si jucatorii pe termen mai indelungat in piata, insa acestia au luat o pauza acum si stau deoparte pana se linistesc apele", a declarat pentru Mediafax directorul general adjunct al Intercapital Invest, Adi Lupsan.

El crede ca in ultimele zile investitorii care au luat anumite pozitii nu au actionat pe baza unor analize fundamentale ale companiilor la care au cumparat actiuni, ci doar pe baza de intuitie si de sentiment.

"Toata lumea reactioneaza sub implus emotional, este o miscare de masa pe toate pietele. Cum altfel sa iti explici ca sunt variatii de la plus 200 de puncte la minus 50 sau 100 de puncte pe indici in interval de cateva minute sau ore. Lumea este confuza acum si nu stim cand se vor calma lucrurile, pentru ca se vor calma la un momentdat. Pe piata din Romania volumele sunt mai mici astazi pentru ca speculatorii locali nu au atata forta financiara cum este pe alte piete si multi inca asteapta sa vada o linie clara. Totusi, daca vom asista din nou la variatii de plus/minus 10% pe zi este clar ca vom vedea si cresterea rulajelor", a adaugat brokerul.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 1,85%, iar titlurile celor cinci SIF-uri si actiunile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 1,31% sub inchiderea precedenta. Pe de alta parte, indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, era in crestere cu 0,1%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a coborat cu 1,62%.

Actiunile BRD (BRD) si Banca Transilvania (TLV) erau in scadere cu 0,9% si, respectiv, cu 4,9%, dupa ce cu doua ore inainte de inchidere coborasera cu 6,5% si cu 6,8%. Titlurile BRD au consemnat al doilea rulaj din piata, de 5,2 milioane lei, iar actiunile Bancii Transilvania au avut a patra lichiditate de la BVB, de 3,5 milioane lei.

Tranzactiile cu actiuni au insumat 81,5 milioane lei (19,1 milioane euro), cu 7% sub rulajul sesiunii precedente, de 87,5 milioane lei (20,5 milioane euro). Lichiditatea de joi a fost asigurata in proportie de 42% de patru deal-uri cu 0,62% din actiunile Fondului Proprietatea (FP), in valoare de 37,2 milioane lei (8,7 milioane euro).

Titlurile FP au continuat sa fie cele mai lichide pe piata principala, operatiunile insumand 19,9 milioane lei, iar pretul a scazut cu 1,02%, la 0,4356 lei.

Titlurile SIF-urilor au incheiat ziua cu corectii cuprinse intre 0,07%, in cazul SIF Banat-Crisana (SIF1), si de 2,84%, in cazul SIF Oltenia (SIF5). Actiunile SIF Oltenia au consemnat cel mai mare rulaj de la acest segment al pietei, de 4,3 milioane lei, iar titlurile SIF Banat-Crisana au avut cele mai reduse operatiuni, de 654.000 de lei.

Pe segmentul destinat derivatelor au fost transferate contracte futures de 5,4 milioane lei, cele mai multe pe cursul de schimb leu/euro, iar operatiunile cu produse structurate au cumulat 3 milioane lei. Astfel, lichiditatea totala a BVB a fost de 89,9 milioane lei (21 milioane euro).

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 13,5 milioane lei, valoare de peste doua ori mai redusa decat rulajul de miercuri, de 28,2 milioane lei. Trei pachete reprezentand aproape 10% dn actiunile Argus Constanta (UARG) au fost cedate prin tranzactii speciale, pentru 13 milioane lei. Ultimul transfer a fost perfectat la un pret de 3,6 lei, cu 20,88% sub referinta.

Pe bursele europene actiunile din sectorul financiar au fost cele mai afectate si au dus pietele in jos, pentru ca apoi acestea sa revina pe crestere. La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele de la Frankfurt si Londra avansau cu 0,6% si, respectiv, cu 0,8%, in timp ce piata de la Paris era in scadere cu 0,5%.

Revenirea pietelor a fost sustinuta si de un anunt privind o intalnire programata pentru marti intre presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german, Angela Merkel, pentru discutii despre situatia din zona euro si alte probleme internationale.

Zvonurile care au circulat, miercuri, pe burse ca Franta ar urma sa piarda ratingul "AAA", negate ulterior de agentiile de evaluare financiara, au contribuit la declansarea celei mai mari cresteri de la criza din 2008 a indicatorului european care masoara costurile de asigurare a datoriilor impotriva riscului de neplata.

Ulterior, unele surse citate de Reuters au declarat ca aceasta amplificare brusca a perceptiei riscului, impreuna cu scaderi puternice ale cotatiilor bancilor franceze, a determinat unele banci asiatice sa accelereze analiza riscului liniilor de swap si sa ia in calcul o reducere a expunerii fata de institutiile de credit din Europa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri