Bursa de la Bucuresti a scazut vineri cu 1,65%, influentata de corectiile burselor externe, iar lichiditatea a fost salvata de un deal cu 1,09% din actiunile Fondului Proprietatea (FP) de 66,4 milioane lei (15,6 milioane euro), potrivit Mediafax.
Apatia investitorilor a fost vizibila inca din primele minute, cand, desi bursa a scazut cu aproape 1%, in piata au fost plasate ordine pentru volume foarte mici.

Corectia pietei s-a accelerat usor, de la 1% la aproape 2%, dupa ora 15:30, cand publicarea unor date sub asteptari privind piata muncii din SUA a dus la cresterea aversiunii la risc a investitorilor si la scaderi mai ample, de pana la 3,8%, pe bursele externe.

"Ingrijorarile in crestere cu privire la intrarea intr-o noua recesiune continua sa tina pietele externe intr-o stare nervozitate, iar piata romaneasca nu are alta varianta decat corelarea cu pietele internationale. In privinta volumelor reduse, acestea tin de conjunctura actuala, crescand sau scazand in concordanta cu volatilitatea zilnica", a declarat pentru Mediafax Liviu Avram, seful departamentului de vanzari la firmei de brokeraj NBG Securities Romania.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 1,66%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,37% sub inchiderea de joi.

Actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) au dus indicele BET-FI cu 2,98% sub nivelul de la finalul sesiunii precedente.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a consemnat un recul de 2,19%.

"Pespectivele pe termen scurt-mediu sunt mai degraba bearish (de scadere -n.r.), existand sanse destul de mari sa reatingem minimele din august si poate chiar sa inregistram noi minime anuale", a mai spus brokerul.

Cu 8 minute inaintea inchiderii, a fost realizat un deal cu un pachet reprezentand de 1,09% din actiunile Fondului Proprietatea, pentru suma de 66,4 milioane lei (15,6 milioane euro). Titlurile au fost cedate la un pret de 0,443 lei, cu 2,2% sub cotatia de la finalul sedintei precedente, de 0,453 lei.

Valoarea tranzactiei negociate a reprezentat 83% din lichiditatea pietei, de 79,8 milioane lei (18,8 milioane euro). Astfel, rulajul bursei a fost de peste doua ori mai mare decat suma transferurilor de joi, de 34,9 milioane lei (8,2 milioane euro).

Pe piata principala, titlurile Fondului Proprietatea s-au clasat pe prima pozitie in topul rulajelor, cu operatiuni de 5,9 milioane lei, iar pretul a scazut cu 1,79%, la 0,4449 lei.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, pietele vest-europene erau in scadere cu pana la 3,8%, iar bursele din Europa Centrala si de Est cosemnau corectii de cel mult 3,2%. Pietele din SUA au deschis sesiunea de vineri in coborare cu pana la 1,7%.

Speriati de criza datoriilor de stat din zona euro, de situatia economica incerta din SUA si de posibilitatea unei noi runde de recesiune mondiala, investitorii au retras masiv in acest an banii din actiuni, marfuri, valute si alte active volatile si au luat pozitii de cumparare pe aur, franci elvetieni si yeni japonezi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri